Styrketräning och promenader har stått på schemat för Frederic Åkerberg.

Experten till Frederic: Löpträna inte

Frederic Åkerberg, 45, har fått resultat efter bara en vecka av ”90 dagar med Mårten Nylén” och gått ner nästan tre kilo.
Men det har varken handlat om stenhård träning eller färre måltider.
– Det är bättre att starta lite lugnare och ge kroppen chans att svara, säger Mårten Nylén.

Gör utmaningen parallellt med Frederic – som medlem

Löpningen har, tillsammans med den brasilianska jiu-jitsun, varit Frederics grej när det kommer till träning. Men när han inledde sina ”90 dagar med Mårten Nylén” fanns ingen löpning på programmet.

Investera i din hälsa du också!

”Den som tränar hårdast får sällan bäst resultat”

I stället fick han gå promenader under sin första vecka.
– Jag håller högt tempo i promenaderna och får jag feeling springer jag några kortare sträckor. Det känns bra, jag kan ge mig ut oftare eftersom jag inte sliter ut mig lika mycket som när jag springer hela rundor, säger Frederic.

Mårten Nylén förklarar varför han låtit Frederic promenera i stället för att springa.
– Många vill göra allt på en gång i början, men då ökar även risken för skador, överansträngningar och att man inte orkar mentalt. Man ska inte vara rädd för att träna, men man kan göra smarta anpassningar för att få bättre resultat. Det är bra att starta lite lugnare och ge kroppen chans att svara på träningen. Det är sällan den som tränar hårdast som får bäst resultat, utan den som tränar smartast, säger han.
Det här är "90 dagar med Mårten Nylén"

Ökad muskelmassa höjer förbränningen

Förutom promenaderna har Frederic också fått börja styrketräna. Där har fokus inte legat på tunga vikter, utan att få kontakt med musklerna.
– Det har brunnit en del i mina biceps och axlar den senaste veckan, kan jag säga. Jag är inte van med den typen av styrketräning, jag har nog inte varit på ett vanligt gym mer än 30 gånger i livet, säger Frederic.

Mårten Nylén:
– Jag tycker alla borde styrketräna, men anpassat efter förutsättningar och syfte. Det handlar inte om att lyfta jättetungt eller få stora synliga muskler. Ökar du din muskelmassa kommer din basala förbränning, alltså vad du förbränner i vila, att öka.
Starta DINA "90 dagar med Mårten Nylén" – som medlem

”Nu slipper kollegorna mitt tjat”

Kosten då? Frederic beskrev inför sina 90 dagar att han hade svårt att äta sig ordentligt mätt och gick ständigt hungrig. Nu har han börjat lägga till mellanmål. Han äter alltså oftare, men lite mindre åt gången.
– Nu är jag jämnmätt hela tiden. Förr var det panik när klockan slog elva, då började jag tjata på kollegorna att det var dags att gå och äta. Nu slipper de det, säger Frederic.

Ett av målen med Frederics 90 dagar är att gå ner i vikt. Första veckan tappade han nästan tre kilo, från 119,7 till 116,9.
– Det blir ju lätt så i början när man börjar förändra hur man äter och rör sig. Det kommer nog inte fortsätta i samma takt. Men det är jätteskönt att få en sån start – jag är på rätt väg, säger han.

Frederic Åkerberg

Ålder: 45 år
Yrke: Specialistsäljare inom AV
Hemstad: Nykvarn
Familj: Gift, två gemensamma barn, samt två barn från tidigare förhållande
Instagram: @freddesaventyr

Längd: 184 cm
Startvikt: 119,7 kg
Nuvarande vikt: 116,9 kg

Här tränar Frederic: Smart Hälsa Nykvarn

Det får du i "90 dagar med Mårten Nylen"

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här