Artistens Martin Almgrens träningskläder är sponsrade av Intersport och Craft sportswear.
Artistens Martin Almgrens träningskläder är sponsrade av Intersport och Craft sportswear. Foto: PRIVAT/Mårten Nylén för Wellobe.

”Svårast har varit att äta tillräckligt mycket”

Sex veckor har gått i utmaningen ”90 dagar med Mårten Nylén”. Men idolartisten Martin Almgren, 30, har redan gått ner 16,2 kilo – vilket motsvarar nästan 3 kilo i veckan.
– Svårast har varit att äta tillräckligt mycket. Men nu har jag märkt att min kropp fungerar bättre av att äta lite hela tiden, säger han.

Starta DINA 90 dagar med Mårten Nylén

OBS! Du måste först bli medlem i Wellobe* för att gå med utmaningen.

Tidigare funderade Martin Almgren, 30, vare sig på vad eller hur han åt. Men sedan han gick med i utmaningen ”90 dagar med Mårten Nylén” har han verkligen förstått vikten av såväl näringsinnehåll, kalorimängd som regelbundna rutiner.
– Svårast har varit att komma upp i min rekommenderade kalorinivå på 1 500 kalorier om dagen. Utmaningen har varit att hitta nyttig mat som jag tycker om och som ger mig tillräckligt mycket energi, säger han.

JUST NU: En månad på köpet

Ökade mängden mat

I början fick Martin bara i sig 1 000 kalorier om dagen. Samtidigt började han motionera och fortsätta jobba som en tok. Det visade sig kroppen svara dåligt på och Martin blev sjuk. Efter en tio dagar lång semester var han dock tillbaka på banan igen och såg till att verkligen äta sina 1 500 kalorier, för att tillgodose behovet av näring och energi.
– Jag började äta mer till frukost och lade in ett mellanmål innan lunch och ett innan middagen, för att jämna ut energiintaget. För jag har märkt att min kropp fungerar bättre av att äta lite hela tiden. Jag får liksom mer gjort om dagarna då.

Så sugen på choklad att han fick gåshud

Alla ansträngningar gjorde susen. Martin har redan gått ner 16,2 kilo, men inte utan kamp. Senaste veckan beskriver han rent ut sagt som ”för jävlig”, allting har ”smakat skit”.
– Nu får ”kaninerna” där ute hata mig, men det är skillnad på pommes och sallad. Jag har aldrig haft så mycket abstinens i hela mitt liv. På torsdagen var jag så sugen på kebab att jag fick gå och lägga mig. På fredagen började jag känna chipssmak i munnen. Och på lördagen var jag så sugen på choklad att jag gick gåshud över hela kroppen, säger han.

”Om två veckor ska du få något gott”

Martin övervann dock suget och gick och tränade på söndagen med coach Mårten Nylén. Och även det blev en utmaning:
– Jag höll på att dö – eller åtminstone spy. Vi fick springa upp och nerför en trappa. Bara det är ju sjukt onödigt. Trappor går man upp eller nerför för att man är på väg någonstans. Jag har nog inte varit så trött på femton år…!
Nu passade Martin också på att berätta för Mårten att ”det höll på att gå åt helskotta”. ”Lugn. Om två veckor ska du få börja äta någonting gott en gång i veckan”, var hans svar.
– Vips, då var suget som bortblåst: Och det visar ju att det bara sitter i mitt huvud. Eftersom det har gått så bra och jag har börjat se skillnad har väl hjärnan försökt intala mig att jag kan unna mig nu när jag har varit så duktig. Men det gäller bara att bestämma sig, säger Martin.

Martins 8 tips på hur du ska äta

1) Ta hjälp med din kaloriräkning
– Jag har använt Wellobes mobilapp. Utan den hade det här varit omöjligt. Jag har använt den i princip hela tiden för att räkna ut den totala mängden kalorier varje dag.
2) Hitta bra alternativ som funkar för dig
– Tryck inte i dig saker bara för att de är bra. Ta istället tid på dig att hitta nyttiga alternativ som du faktiskt gillar. För mig tog det sex veckor och i början var det mycket ägg. Nu värmer jag grönsaker i en panna och byter ut bearnaisen mot en klick turkisk yoghurt med Sweet chili eller Ajvar.

3) Försök äta var tredje timme
– Jag försöker äta någorlunda regelbundet och då frukost, mellanmål, lunch, mellanmål och middag. Det står jag mig rätt bra på och hinner aldrig riktigt bli sådär vrålhungrig.
4) Försök fördela energin bra över dagen
– Ät gärna lite mer till frukost och lunch, för det är på dagen energiförbrukningen är störst. Samtidigt kan du minska lite på kolhydraterna på kvällen och även mängden mat, beroende på vad du äter.
5) Gör aktiva val – alltid
– Jag är inget fan av matlagning och äter mycket ute, men det behöver inte vara dåligt. Nu äter jag till exempel ”torrare” mat utan sås. Och grytor undviker jag eftersom det är svårt att avgöra vad som är i. Tar jag däremot potatis, kött och grönsaker talar Wellobes app om hur många kalorier allt innehåller.
6) Bestäm dig bara och stå emot ditt sug
– För mig har det hjälpt att ta en kopp kaffe. Och kommer suget på kvällen går jag helt enkelt och lägger mig. Men viktigast av allt är förstås att bestämma sig.
7) Var förutseende
– Nu när jag har lärt mig vad som funkar bra och inte är planering A och O. Så istället för att gå och handla när jag är hungrig ser jag till att det alltid finns kvarg och frukt hemma. ”Normala människor” kanske redan gör det, men jag har aldrig gjort det. Och det är det som är så hemskt, för det är ju ett tecken på att jag håller på att bli vuxen…
8) Försök inte göra allting perfekt
– Säg att du gillar sötad cornflakes till frukost. OK, skitdåligt. Men om det kan få dig att låta bli att köpa choklad till lunch så är det ändå ett steg i rätt riktning. Alltså: försök inte byta ut alla dåliga vanor på en gång, utan fortsätt äta dina cornflakes – men i mindre mängd.

Namn: Martin Almgren
Ålder: 30
Bor: Lindesberg
Yrke: Artist
Instagram: martinalmgren
Familj: Mamma, pappa, bror
Längd: 188 cm
Startvikt: 155,7 kg
Midjemått: 157 cm
Bröstmått: 141 cm
Vecka 1: -6,3 kg
Vecka 2: -4,3 kg
Vecka 3: +0,4 kg
Vecka 4: -2,5 kg
Vecka 5: -2,5 kg
Vecka 6: -1 kg

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här