”Handen har jag alltid med mig och den ändrar aldrig storlek”, säger Martin Almgren.
”Handen har jag alltid med mig och den ändrar aldrig storlek”, säger Martin Almgren. Foto: Magnus Liam Karlsson.

”Mitt tips är att använda handen!”

Martin Almgren, 31, har gått ner 35,7 kilo i Wellobe.
Ett knep har varit att använda handen att måtta med.
– Även om jag går upp och ner i vikt så ändrar ju inte den storlek.

Starta DINA 90 dagar med Mårten Nylén

OBS! Du måste först bli medlem i Wellobe* för att gå med utmaningen.

I oktober 2018 antog den före detta Idol-vinnaren Martin Almgren, 31, utmaningen ”90 dagar med Mårten Nylén”. Därefter har han fortsatt sin hälsoresa och gått ner totalt 35,7 kilo med Wellobes hjälp. Som artist är han ofta på resande fot och därför har det tidigare varit enklast att äta vad som har funnits längs vägarna. Han har heller aldrig varit ett fan av matlagning.
– När jag i höstas lade om min kost valde jag dock ut tre-fyra rätter som är både nyttiga, mättande och som jag faktiskt tycker om på riktigt. För då blir det faktiskt väldigt enkelt att äta bra. Varför göra det mer komplicerat än så, liksom? säger han.

Bli medlem och testa samma metod som Martin

Nå din målvikt med oss!

”Det viktiga är att utgå ifrån sig själv”

Som medlem i Wellobe* får man en rekommenderad kalorinivå, individuell kostplan, regelbundna veckomenyer samt en receptbank med tusentals kaloriberäknade recept. Men det passar såklart inte alla och det viktiga är att man utgår ifrån sig själv.
– De viktigaste verktygen för mig har varit Wellobes loggbok och Wellobe’s mobilapp, för de har räknat alla kalorier åt mig. Samtidigt tror jag att många fastnar på just loggandet för det är något man måste göra varje måltid. Mitt tips är därför att se till att logga allt de första veckorna i alla fall, för det kommer att ge en jättebra start.

Började använda handen som mått

Själv loggade Martin bara första månaden. Och eftersom han åt samma saker hela tiden lärde han sig snabbt hur mycket energi det innehöll. Det som var bra var att han tyckte att appen premierade rätt beteende:
– Åt jag mer grönsaker kunde jag äta mycket mer och åt jag sämre, mycket mindre.
I början tog Martin även hjälp av en matvåg och måttsats ibland, men när han börjat få bättre koll övergick han till att använda handen.
– Jepp! Handen har jag alltid med mig och även om jag går upp och ner i vikt så är det ju inte så att den ändrar storlek. Sedan om det blir 20-30 mer eller mindre kalorier någon gång gör inte det så mycket.

Behöver du också få ordning på hälsan?

Så funkar Martins “handfasta” tips

* Frukost
Äter fil, cornflakes och sötströ. Använder då tummen för att måtta upp filen och handflatan för cornflakesen. Lägger ibland även till ett kokt eller stekt ägg.
* Förmiddagsmellis
Tar en drickkvarg, eftersom den är lätt att ta med sig.
* Lunch
Äter en “Karins Lasagne” från Familjen Dafgård eftersom han vet hur många kalorier den innehåller (runt 500 kcal) eller hugger en sallad och skippar dressing och bröd. Äter han ute och det är l kött och potatis skippar han såsen. Använder i värsta fall även här handflatan för att uppskatta mängden pasta och ris.
* Eftermiddagsmellis
Några koppar kaffe.
* Middag
Skippar kolhydraterna och steker upp lite köttfärs eller en kycklingfilé och lägger till grönsaker. Det är otroligt tacksam eftersom man i princip kan “äta ihjäl sig” på det och ändå hålla sin kalorinivå. Använder ibland matvåg och handflata om det behövs.

Ju längre tiden går, desto lättare blir det

Det viktiga, enligt Martin, är att man hittar sitt eget sätt. Hans kompis Josefin Glenmark som han inledde utmaningen med vägde sin mobiltelefon och använde sedan den som referens att måtta med.
– Framförallt bör man som sagt ge sig själv ett par veckor i början att verkligen använda loggboken. Sedan blir den mer ett stöd när man behöver. Det är lite som när jag lär mig en ny låt: Först har jag ett papper med texten och musiken som jag följer. Men ju längre tiden går, desto mindre behöver jag titta på pappret. Samma sak är det med Wellobe’s mobilapp, om du efter ett tag vågar släppa den och resultaten fortsätter att komma, då vet du att du börjar lära dig att äta rätt. Och det måste ju ändå vara det som är målet i slutändan, säger han.

Namn: Martin Almgren
Ålder: 31
Bor: Lindesberg
Yrke: Artist
Instagram: martinalmgren
Familj: Mamma, pappa, bror med familj samt morbror och farmor
Mått den 1 okt 2018
Längd: 188 cm
Startvikt: 155,7 kg

Nya mått nu
Vikt: 120 kg

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här