Lotta före och efter sina 90 dagar.

”Jag skäms inte över mig själv längre”

Under pandemin hade Charlotta Tonning, 44, tappat all träningsglädje och gått upp 15 kilo.
En vikt som gjorde henne trött, orkeslös och obekväm. Men 90 dagar senare var den pigga och glada träningstjejen tillbaka.
– Jag skäms inte över mig själv längre. Nu kan jag handla kläder jag gillar och behöver inte skämmas på gymmet.

Starta DINA 90 dagar – gör samma utmaning som Lotta

När ”Lotta” inledde sina 90 dagar var hon en ganska trött tvåbarnsmamma. Den träningsglädjen hon tidigare i livet haft var som bortblåst efter pandemin och hennes vikt hade också skenat iväg.

Lotta hade alltid känt sig stor men hemarbetet i kombination med sjukdomar i familjen fick vikten att skena när socker blev den enkla lösningen för att orka med allt.

90 dagar senare ser livet annorlunda ut. Lotta har lyckats gå ner hela 12,8 kilo – och fått träningsglädjen tillbaka.

– Det känns fantastiskt! Jag har äntligen kommit tillbaka och blivit den pigga tjejen som tycker om att träna igen! Jag skäms inte för att gå och träna längre utan jag tränar med glädje igen, säger hon och fortsätter:

– Innan kunde jag inte heller handla kläder som jag gillade vilket fick mig att känna mig oattraktiv men nu behöver inte gå och gömma mig i stora kläder längre. Jag kan äntligen handla de kläder som jag gillar!

JUST NU: 50% rabatt

Träningen var lättast

För Lotta har det enklaste med utmaningen varit att få tillbaka glädjen till träningen. Lotta gillar många sorters träning och har tränat väldigt varierat under utmaningen.

– Det var det lättaste för mig. När man väl börjar träna så brukar man göra framsteg ganska snabbt. Jag har tränat det mesta från gruppträningar till tennis, cykling och promenader. Jag har till och med varit ute och joggat några gånger och jag känner att jag absolut är redo för milen nu.

Kosten tycker Lotta har varit svårare – framförallt på söndagar.

– Söndagar har verkligen varit det jag tycker har varit svårast. Ofta är man hemma på söndagar och det är en dag i lite lugnare tempo. Jag älskar att fika och söndagar är verkligen som gjord för att baka en god kaka som man kan unna sig för att känna att det fortfarande är helg. Så jag har kämpat på med att hitta bättre alternativ som fruktsallad eller en smoothie.

Redan medlem? Starta dina 90 dagar här!

Inte medlem? Bli det här!

”Känner mig mer nöjd med livet”

Den största förändringen för Lotta är att det generella måendet har blivit så mycket bättre.

– Jag känner mig mer nöjd med livet helt enkelt. Jag är piggare och gladare och jag behöver inte ta till sötsaker för att känna mig pigg för stunden, skrattar Lotta.

När utmaningen började var Lottas mål, förutom att gå ner i vikt, att hitta träningsglädjen och känna sig lättare och starkare. Något hon lyckats med under dessa 90 dagar.

– Nu känner jag mig stark och uthållig även om jag självklart kan förbättra mig ännu mer. När det gäller vikten har jag en bit kvar innan jag är nöjd men jag skäms inte för mig själv längre, säger hon.

En annan positiv effekt hon märkt av är att hennes vilopuls har sänkts under den här perioden. 

– Jag har en smartwatch på mig konstant och nu den senaste tiden har jag märkt en stor skillnad i att min vilopuls är lägre och att det går snabbare att komma ner i puls efter jag har tränat. 

Kommer att fortsätta

Lotta som vill gå ner ytterligare fem kilo kommer att fortsätta att logga sin kost och träna. Men först tänker hon ta en paus och fira jul och nyår.

– Jag kommer att tillåta mig själv att fira och inte hålla så hård koll på maten. Däremot tänkte jag röra mycket på mig och försöka se till att jag inte faller in i gamla mönster och går upp i vikt. Genom att göra mestadels bra val, fortsätta att äta frukost och motionera varje dag tror jag att det kommer gå bra!

Vad är det viktigaste du har lärt dig?

– Det är att det sitter i skallen. När jag är motiverad och bestämmer mig i förväg för att inte ge efter för frestelser så är det verkligen inte svårt men när jag av någon anledning börjar tveka så hamnar det väldigt lätt något i min mun. Nu har jag lärt mig att tänka efter i fem minuter varje gång jag blir sugen på sötsaker. Oftast hinner det gå över och då är det lättare att göra ett bra val.

Slutligen skulle du tipsa andra om att hoppa på 90 dagars utmaningen?

– Absolut! Man måste hitta sin motivation först sen är det bara att köra!

Lottas bästa tips

  • Hitta saker du gillar att äta men ger få kalorier. Jag har ätit mycket ägg, kött, fisk, grönsaker och bär. Ha alltid frukt hemma. Ät regelbundet så att du inte blir vrålhungrig! Då är det lättare att göra de bra valen!
  • Gör det inte så krångligt. Fokusera på att göra bra val. Om du inte hinner väga och mäta allt så är det ok. Man lär sig vad man kan äta och ungefär hur mycket. Om man inte loggar allt ordentligt så kanske det tar längre tid men bara genom att göra bra val kommer man en bra bit på vägen.
  • Var inte rädd för att misslyckas. Jag har misslyckats några dagar när jag velat äta precis vad jag vill. Det är helt ok så länge man börjar om på ny kula dagen efter! Det är inte så farligt att misslyckas om man gör det sällan och man kommer in på rätt bana direkt efteråt igen. 
  • Se din målbild framför dig! Glöm inte varför du gör denna resan!

Lotta Tonning

Ålder: 44 år
Yrke: Projektingenjör
Hemstad: Åkarp
Familj: Sambo, två barn Iris 12 och Sigge, 8
Instagram: 90_dagar_med_lotta
Namn i Wellobes Community: Lotta Tonning
Längd: 178 cm
Startvikt: 97 kg
Vikt nu: 84,2 kg
Viktminskning totalt: 12,8 kilo
Minskning av midjemått: 14 cm

Det får du i "90 dagar med Mårten Nylen"

* Ett temamail i veckan i 13 veckor
* Regelbundna kostråd
* 7 kaloriberäknade recept i veckan
* Regelbundna träningstips
* Ett individanpassat träningsprogram utvecklat av Mårten Nylén
* Inspirerande artiklar om mat, motion och motivation
* Tips, råd och inspiration ifrån andra deltagare i vårt community
Vill du veta mer? Här hittar du allt du behöver veta om ”90 dagar med Mårten Nylén”

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här