Gänget i ”90 dagar i Mårten Nylén”.
Gänget i ”90 dagar i Mårten Nylén”. Foto: Mårten Nylén.

”Nu kan jag ha mina gamla kläder igen”

En månad i “90 dagar med Mårten Nylén" har gått.
Och Ingelas vikt fortsätter att krypa neråt.
– Mitt förra jag trodde att jag skulle äta så få kalorier som möjligt. Nu vet jag bättre.

Namn: Ingela Laméus
Ålder: 37 år
Hemort: Älvkarleby
Yrke: Gruppledare
Längd: 163 cm
Startvikt: 81,3 kg
Målvikt: 69,3 kg

Viktnedgång vecka 1: -4,5 kg
Viktnedgång vecka 2: -1,5 kg
Viktnedgång vecka 3: -0,9 kg
Viktnedgång vecka 4: -1,1 kg

OBS! Ingelas vikt kan ha ändrats sedan intervjun gjordes.

Dela DIN historia och inspirera andra!
Mindre ersättning utgår. Maila info@wellobe.se så berättar vi mer.

Även om Ingela har varit väldigt motiverad ända från starten av utmaningen ”90 dagar med Mårten Nylén” är hon i möjligaste mån ännu mer taggad nu. För hon har fått så mycket pepp och påhejning från omgivningen, säger hon. Många i hennes omgivning har dessutom inspirerats av hennes resa i Wellobe och därmed också tagit tag i sina hälsoproblem. Det hela har blivit en enda positiv spiral.
– Framförallt har jag börjat få tydliga resultat. Exempelvis kan jag nu börja ha vissa gamla kläder igen som jag inte har kunnat ha på länge. Och jag ser också i min spegelbild att kroppsformen har förändrats. Att vågen visar ett stadigt nedåtgående resultat är förstås motiverande i sig, men när man får andra kvitton på att det går åt rätt håll också, ökar det motivationen ännu mer.

Nå din målvikt med oss!

Lade till mellanmål och sköt på lunchen

Tidigare kunde en dag i Ingelas liv se ut ungefär såhär: Frukost mellan klockan 7 och 8, lunch klockan 12, och middag mellan 17 och 18. Dock åt hon aldrig några mellanmål. Lite motsägelsefullt nog har Ingela nämligen alltid kunnat stå ut rätt länge hungrig. Det var därför en av de saker Mårten Nylén såg till att korrigera redan tidigt i utmaningen:
– Ingela, jag skulle vilja att du lägger till något litet mellanmål och skjuter på din lunch någon timme. Samma sak på eftermiddagen. Ät något litet, skjut sedan lite på middagen och minska mängden mat något. Eftersom förbränningen sjunker på kvällen kan det vara bra att äta lite mindre då och istället satsa på att äta mer på lunchen, var hans tips.

”Idag äter jag var tredje timme”

En orsak till att Ingela har slarvat med kosthållningen tidigare är att hon helt enkelt inte har vetat hur hon ska äta. Även det har Wellobe och Mårten kunnat hjälpa henne med.
– Idag äter jag var tredje timme och använder ofta Wellobes recept. Mårten har också tipsat mig om att byta ut vit pasta och vitt ris mot kokt potatis, quinoa, kikärtor eller bönpasta. Han har också föreslagit att jag ska byta ut rotfrukterna i middagen till broccoli, haricot verts eller bladspenat.
– Precis, mitt tips är att alltid välja proteinkälla först i form av fågel, fisk, kött eller ägg. Det är också alltid smart att välja “rena” råvaror. Därefter väljer du grönsaker som ger mycket tallriksutfyllnad men få kalorier, som exempelvis vitkål, spenat eller sallad. Och sist men inte minst väljer du kolhydratkälla – om vi snackar lunch – och då gärna quinoa, svartris eller rotfrukter som kokt potatis eller rödbetor, säger Mårten.

Den bästa motionen är den som blir av

Vad gäller motionen så har Ingela fortsatt med någon form av fysisk aktivitet varje dag:
– Det kan vara morgon- och/eller kvällspromenader, spinningpass eller löpning på gymmets löpband. Häromdagen fick jag dessutom en inbjudan från vår lokala gymnastikförening i Älvkarleby om att få vara med i deras vuxengrupp, då de tror på mig och vill hjälpa mig i min fortsatta utmaning. Jag tackade gladeligen ja eftersom jag tänker att "den bästa motionen är den som blir av" och att det samtidigt är både roligt och bra med variation.
Testa samma metod som Ingela

Fick prova att boxas

Vecka 4:s träningspass med Mårten bestod dessutom av boxning.
– Boxningsträning aktiverar nämligen hela kroppen på ett effektivt sätt och man kan anpassa övningarna efter både puls och syfte. Sen är det ju roligt också, säger Mårten.
Ingela var dock jättenervös innan eftersom hon lätt blir stressad inför sådant som är nytt och obekant. Som många andra är hon rädd för att misslyckas eller göra bort sig och därför har hon tidigare undvikit att testa nya saker, säger hon.
– Det viktigaste jag nu tog med mig från träningspasset med Mårten var att det faktiskt är ofarligt att prova nya saker. För jag vare sig misslyckades eller gjorde bort mig! Tvärtom, det var jätteroligt, gick jättebra och var jättejobbigt!

Mårtens tips jättebra

Under helgen åkte Ingela till Stockholm och hade innan dess vissa funderingar kring hur hon då skulle göra med maten eftersom hon och väninnan skulle gå på restaurang. Hon fick då tipset från Mårten att fortsätta välja “rena” råvaror, be om såsen vid sidan om samt beställa in en extra/sidosallad. Och med de tipsen fungerade det jättebra.
– Annars var veckans godaste mat utan tvekan de italienska kycklingköttbullarna i tomatsås som jag hittade i ett recept på Wellobe. Jag lyckades också få till en väldigt god lunch i början på veckan – trots att jag glömt matlådan hemma. I mitt "förra liv" hade jag köpt något grillat eller friterat från den lokala lunchrestaurangen. Nu gick jag till Coop och köpte kryddad kycklingskinka, keso, avokado och körsbärstomater. Enkelt, men så himla gott!

”Nu vet jag bättre”

Att Ingela fortsätter att gå ned i vikt trots att hon äter så mycket mat har annars varit hennes stora AHA-upplevelse, säger hon.
– Mitt förra jag trodde att jag gjorde rätt när jag försökte äta så få kalorier som möjligt. Nu vet jag bättre och äter var tredje timme samt ser till att addera nötter eller avokado till lunch och middag för att komma upp i min rekommenderade nivå. Trots det fortsätter jag att gå ned i vikt och det bevisar vikten av att äta rätt för att kroppen ska vidhålla förbränningen. Precis som Mårten har lärt mig.
Testa samma metod som Ingela

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här