Eric och Terese har gjort träningen till en naturlig del av vardagen – men hur når man dit?
Eric och Terese har gjort träningen till en naturlig del av vardagen – men hur når man dit? Foto: Privat/Mårten Nylén

”Är det latmasken i dig som pratar?”

I en hektisk vardag är träning och hälsosam kost ofta det första som prioriteras bort.
Så var det länge också för Terese Henrysson, 43, och Eric Wadström, 35 – men inte längre.
Här ger de sina bästa tips för att se till att träningen och den planerade kosthållningen blir av.

Starta dina egna "90 dagar med Mårten Nylén"

Personalansvar, konferenser, barnlämningar, tonåringar och deadlines. Både Terese och Eric har chefspositioner på sina respektive jobb och ett familjeliv hemma att förhålla sig till.
Innan de startade sina ”90 dagar med Mårten Nylén” för sex veckor sedan hade Terese och Eric av olika skäl fått prioritera bort sin egen hälsa. Nu har de hittat tiden – och motivationen – igen.

JUST NU: En månad på köpet

”För mig är hälsomål bättre än viktmål”

För Terese är det tydligt vad som fått henne att komma på rätt spår igen.
– Den här gången är mitt syfte och min målsättning mycket tydligare. Tidigare har jag satt ett viktmål, till exempel att jag vill gå ner fem kilo, utan att definiera varför jag vill gå ner i vikt. Inför mina 90 dagar var några av mina “varför” att jag ville få bättre sömn, att jag ville bli av med mitt beroende av energidrycker och socker, säger hon och fortsätter:
– Det är utifrån mitt varför jag hittar min motivation, men motivationen i sig ger inga resultat, utan den använder jag till att planera och prioritera. När förbättringarna sen kommer ger det mersmak, känner du att du får mer energi och blir piggare av dina förändringar vill du bara fortsätta.

Stressigt på jobbet? Då kan det vara just träning som du behöver.
Stressigt på jobbet? Då kan det vara just träning som du behöver. Foto: Getty Images/iStockphoto

Motivation kommer inte automatiskt

Eric har ett liknande resonemang där han trycker på hur viktigt det är att börja, även om motivationen från start inte alltid finns där.
– För mig har det blivit roligt och motiverande först när jag kommit in i rutinerna. Har du aldrig varit på ett gym innan är det faktiskt inte kul alls att stå där på morgonen och knappt veta vad du ska göra. Men när du väl fått in vanan och resultaten börjar komma blir det roligt att träna, och då kommer också motivationen att fortsätta, säger han.

Det är lätt att välja bort träningen när det är mycket på jobbet eller med familjen, men Eric menar att det där passet som ofta är långt ner på prio-listan kan göra underverk.
– Se på fördelarna du får om du tränar, trots att det känns som att du inte hinner med det. Nu har jag insett hur viktigt det är, att jag blir mer produktiv och mår mycket bättre. Du måste få in rutinen och se nyttan.

”Är det latmasken i dig som pratar?”

Men är det alltid viktigt att köra ett stenhårt intervallpass, bara för att det står på schemat? Att vara ärlig med sig själv är nyckeln, menar Terese.
– Känn efter om det är latmasken i dig som pratar. Om jag är uppe i varv och börjar fundera på om det där passet verkligen kommer bli av brukar jag tänka på hur bra jag kommer må efteråt. Det kanske är just träning som jag behöver för att rensa skallen och bli mer avslappnad? Samtidigt är det viktigt att lyssna på kroppen. Känner du att träningen blir en stress kan du till exempel byta ut det hårda intervallpasset mot en lugn promenad.

Eric Wadström

Ålder: 35 år
Yrke: Projektchef inom bygg
Hemstad: Göteborg
Familj: Fru, och tre barn mellan ett och sex år
Instagram: @pappaspussel

Längd: 176 cm
Startvikt: 96,8 kg
Vikt efter vecka 6: 88,5 kg

Terese Henrysson

Ålder: 43 år
Yrke: Chef för ett industriföretag
Hemstad: Västerås
Familj: Gift, två barn i tonåren, två hundar
Instagram: @Terese_health_journey

Längd: 171 cm
Startvikt: 98,8 kg
Vikt efter vecka 6: 87,2 kg

Det här är ”90 dagar med Mårten Nylén”

"90 dagar med Mårten Nylén" är ett specialprogram för medlemmar i Wellobe som går ut på att du varje vecka i 13 veckor får ett mail med förslag på hur du ska äta och röra på dig samt extra tips och råd från träningsexperten Mårten Nylén. Utöver det följer du den rekommenderade kalorinivå du får när du blir medlem i Wellobe samt loggar din mat och motion.
Vårt tips är att anta utmaningen i dag – parallellt med våra offentliga deltagare ovan.

Redan medlem? Starta dina 90 dagar direkt HÄR

Filip Häggberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här