”Jag hoppas få hjälp med sömnapnén”

Som mest har Peter Krohn, 37, vägt 170 kilo. Då fick han diagnosen sömnapné, en form av nattliga andningsuppehåll, som har ett direkt samband med just övervikt. Bara en månad in i utmaningen ”90 dagar med Mårten Nylén” har Peter dock gått ner nästan 11 kilo. Som fortsatt hjälp har han chattat med chefsläkare Johan Flodin från Kry.se.

Starta DINA 90 dagar med Mårten Nylén

OBS! Du måste först bli medlem i Wellobe* för att gå med utmaningen.

Kläderna är sponsrade av Intersport och Craft sportswear, och Wellobes hälsoundersökningar av Kry.se. Patienten har gett sitt skriftliga medgivande till att offentliggöra sin viktresa och därmed även alla de coachade samtal som äger rum under projektets gång.

När Peter Krohn, 37, påbörjade utmaningen ”90 dagar med Mårten Nylén” vägde han runt 150 kilo. Som mest har han vägt 170 kilo. Då fick han diagnosen sömnapné, en form av nattliga andningsuppehåll. Och enligt chefsläkare Johan Flodin från Kry.se, har det ett direkt samband med just övervikt.
– Det betyder också att det kan behandlas genom viktnedgång. Därför är det jättebra att Peter är med i den här utmaningen, säger han.
Och Peter har verkligen rivstartat, på bara fyra veckor har han gått ner 10,8 kilo.
– Det känns superbra. Det är redan lättare att röra på sig. Och eftersom jag äter så få kalorier hade jag förväntat mig att jag skulle vara trött. Men jag är tvärtom piggare, säger han.

Mårten Nylén, Priya Eklund och Peter Krohn. I höst  samarbetar vi även med chefsläkare Johan Flodin på Kry.se, för att kartlägga alla de fysiska hälsofördelar man vinner av att gå ner i vikt.
Mårten Nylén, Priya Eklund och Peter Krohn. I höst samarbetar vi även med chefsläkare Johan Flodin på Kry.se, för att kartlägga alla de fysiska hälsofördelar man vinner av att gå ner i vikt. Foto: PRIVAT/Sofia Yoo.

”Bara en tredjedel gör en otrolig skillnad”

Idag sover Peter med en CPAP-maskin (Continuous Positive Airway Pressure) – en mask som underlättar andningen. Men Johans förhoppning är att han ska slippa den:
– Dels torkar den ut slemhinnorna, dels är det tråkigt att vara så begränsad när man är så ung som du och vill kunna resa fritt utan hjälpmedel. Jag kan såklart inte garantera något, men går du ner i vikt blir dina chanser klart bättre. Att bara gå ner en tredjedel gör en otrolig skillnad i belastning så jag tycker att det är ett jättebra medicinskt mål: Att du efter de här 90 dagarna inte bara ska må bättre utan faktiskt också ska bli av med din CPAP.

JUST NU: En månad på köpet

Dubbel risk för diabetes

När Johan och Peter hade sin första sittning hos Wellobe nämnde Peter även att hans mamma hade diabetes typ 1 samt att diabetes typ 2 fanns i släkten. Dessutom hade pappan haft både kärlkramp och högt blodtryck.
– Har man diabetes typ 1 i släkten så har man en ökad risk för typ 2. Och eftersom även övervikt ökar den, så har jag en dubbel risk. Det är ju ingenting man tänker på när man är 25. Men nu börjar jag närma mig 40 och är fortfarande lika stor. Så nu har nära och kära börjat uttrycka viss oro, säger Peter.
– Ja, tyvärr väljer vi ju inte vad vi ärver, så du måste vara försiktigare ju äldre du blir. Mitt råd är att minimera de risker du själv kan kontrollera, genom kost och motion, säger Johan.

Vissa problem med kolesterolet

Efter första mötet fick Peter även undersöka blodvärden, sockernivåer, levervärden, njurvärden och kolesterol (blodfetter). Sammanfattningsvis var inte någonting allvarligt avvikande, mer än att mängden hemoglobin var lägre eftersom Peter nyss lämnat blod.
– Det du kan tänka på är att se till att få i dig lite extra järn. Särskilt om du ska orka köra konditionsträning, säger Johan.
Även blodsockernivåerna var normala, vilket indikerar att det inte finns några tecken på att Peter håller på att utveckla någon form av diabetes – just nu.
– Däremot hade jag gärna sett lite högre nivåer av det vi brukar kalla ”det goda kolesterolet” och lite lägre nivåer av ”det onda”. Så det är någonting jag ser fram emot att titta på igen efter dina 90 dagar, säger Johan.

Mårten Nylén – en jättebra sparringpartner

Utmaningen nu, menar Peter, är att fortsätta vara lika motiverad hela vägen in i mål. Och han har redan börjat fundera på hur han ska gå vidare – efter sina 90 dagar.
– Att träna lika mycket tror jag inte blir några problem. Men att vara strikt på vardagarna och mer tillåtande på helgerna, det vet jag inte riktigt hur jag ska lösa, säger Peter.
– Där gäller det att hitta en variant som funkar för dig, så klart. Och där kan nog Mårten Nylén vara en jättebra sparringpartner att bolla med även framöver, säger Johan.

Namn: Peter Krohn
Ålder: 37
Bor: Sundbyberg
Yrke: Jurist och redaktör
Familj: Sambon Isabelle
Längd: 185 cm
Startvikt: 149,5 kg
Midjemått: 144 cm
Bröstmått: 143 cm

Vecka 1: -4,4 kg
Vecka 2: -2,8 kg
Vecka 3: -1,8 kg
Vecka 4: -1,8 kg

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här