Daniel har gått ner i vikt med promenader och mellanmål.
Daniel har gått ner i vikt med promenader och mellanmål. Foto: Sofia Yoo, Mårten Nylén, Marcus Järvinen.

"Jag tror inte på att man ska piska sig själv"

Daniel Ekberg, 44, trodde att han skulle dö.
Men efter “90 dagar med Mårten Nylén” har han gått ner över 20 kilo.
– Jag har ätit mellanmål. Det är skillnaden, säger han.

Wellobes hälsoundersökningar är sponsrade av medisera.se. Patienten har gett sitt skriftliga medgivande till att offentliggöra sin viktresa och därmed även alla de coachade samtal som äger rum under projektets gång. Deltagarnas kläder är sponsrade av Stadium och Soc, skorna är sponsrade av Löplabbet.

Kolla om du kan nå din målvikt – med vår metod

Inför höstens utmaning ”90 dagar med Mårten Nylén” vägde Daniel Ekberg, 44, in på dryga 135 kilo. Han minns framför allt en händelse när hans dåvarande hälsa och levnadsvanor gjorde sig påminda i vardagen.
– Jag sprang efter bussen, steg på och satte mig. Då trodde jag att jag skulle dö. Jag skrev det till min fru, att jag är död snart. Jag kunde inte få luft, säger Daniel.

JUST NU: En månad på köpet

“Mellanmål den stora skillnaden”

I dag springer han samma sträcka efter bussen utan några som helst problem. Det är bara en i raden av hälsofördelar som Daniel märker av, efter att på sina 90 dagar gått ner 21,6 kilo.
– Jag kan röra mig hur jag vill, det är den stora vinningen. Att kunna bocka sig ner och knyta skorna utan att det är någon mage i vägen… Bara en sån sak.
Det är lätt att tro att Daniel har kastat om sina kostvanor fullständigt för att lyckas med sin viktnedgång. Faktum är att det är tvärtom.
– Jag har lagt in mellanmål. Det är skillnaden. Jag hade aldrig ätit det innan. I början var det jobbigt att tvinga sig till att ta mellanmål, men nu kan jag glida på det. Min kropp har lärt sig att jag behöver det. Nu vet jag när jag ska ta det och när. Det viktigaste är kvällsmellanmålet, som gör att jag håller till morgonen. Utan det mår jag illa när jag vaknar och kan inte äta frukosten och då börjar hjulet hacka. Dagen efter blir lidande.
Daniel beskriver det som att kvällsmellanmålet räddar honom från att tappa kontrollen.
– Annars hade jag inte ätit någon frukost, blivit störthungrig till lunch och kanske kastat i mig någon skräpmat eller ätit för mycket.

“Jag går en jäkla massa”

När det gäller vilken typ av mat som Daniel ätit har han inte heller förändrat mycket.
– Det blir mycket kycklingfilé, kycklingpålägg och nötfärs. Jag har valt lite magrare produkter och börjat äta mer kvarg, som mellanmål. Jag har egentligen inte tagit bort något, men minskat mängden kolhydrater och ökat mängden protein.
De små korrigeringar som Daniel gjort med kosten har tillsammans med fysisk aktivitet bidragit till hans livsstilsförändring. Träningsupplägget har varit anpassat för Daniels behov ur ett längre perspektiv – inte en “quick fix”.
– Jag går en jäkla massa. Normalt snittar jag 14 000 steg per dag, vissa dagar över 20 000. Jag går i stället för att ta bussen, och så vidare. Jag väljer att gå varje gång jag får chansen.
Promenaderna har kombinerats med träning på gym. Men även där har fokus legat på att få upp pulsen – inte att lyfta tungt.
– Jag har kört basövningar. Stegat upp på en planka, gjort burpees, knäböj med kroppsvikten… Kroppen får jobba hela tiden. Promenaderna och träningen på gymmet går ihop. Styrkebiten har fått igång överkroppen medan att gå har fått igång underkroppen.

“Det ska hålla i längden”

Daniel gick in i utmaningen med inställningen att han skulle slå alla rekord – att det skulle handla om blod, svett och tårar. Men redan vid starten insåg han att det inte alls var det som utmaningen handlade om. För Daniel är det den lågintensiva träningen som gjort underverk.
– Mårten var väldigt tydlig med att det var det som skulle funka för mig. Jag hade tufft att syresätta i början, för att det var mycket kropp att syresätta. Konditionen var inte bra, första passet fick jag knappt luft. Men det har byggts upp sakta men säkert, nu kan jag ta i mycket mer. Springer jag efter bussen hinner jag, utan att bli andfådd.
– Det ska hålla i längden, både kost- och träningsupplägget. Jag har hittat ett sätt som håller, som jag inte blir trött på och det tickar fortfarande stadigt ner på vågen. Jag tror inte jag kommer gå upp det heller. Hade jag gått in för hårt skulle den risken vara större – att jag skulle tröttna och bara lägga ner. I teorin skulle jag säkert kunna gå ner ännu mer och snabbare i vikt, men vi valde att dra ut på det. Nu går allting på rutin!

Daniels bästa tips: Så hittar du en träningsform som funkar för DIG

– Testa dig fram och låt resultaten visa hur det går. Funkar det inte? Byt upplägg! Jag började på crosstrainern men slutade på löpbandet.
– Ha kul! Är det inte roligt kommer det förmodligen inte hålla i längden, även om du till en början får snabba resultat. Jag tror inte på att man ska piska sig själv.
– Jag tror att min metod, alltså lågintensivt men att du håller igång hela tiden, funkar för många. Du får verkligen med dig hela kroppen.
Daniels resultat efter “90 dagar med Mårten Nylén”:
Startvikt: 135,9 kg
Målvikt: 115 kg
Nuvarande vikt: 114,3 kg
Total viktnedgång: -21,6 kg
Midjemått start: 141 cm
Midjemått slut: -19 cm
Midjemått (navel): -19,8 cm
Bröst: -8 cm

Namn: Daniel Ekberg
Ålder: 44
Bor: Malmö
Yrke: Studerande
Familj: Gift, två barn på 16 och 12 år
Instagram: Eggemannen

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

Filip Häggberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här