Anne om sin viktresa i Wellobe.
Anne om sin viktresa i Wellobe. Foto: Privat/Marcus Järvinen.

”Jag känner mig som Anne igen”

För 90 dagar sedan hoppade Anne Öhman Kapanen, 49, på utmaningen 90 dagar med Mårten Nylén.
Nu har hon gått ner 13,7 kilo och känner sig både starkare, piggare och inte lika stel i kroppen.
– Jag mår så mycket bättre och jag är så glad att jag fått in bra kost- och motionsvanor, säger Anne.

Starta DINA 90 dagar – gör samma resa som Anne

För 90 dagar sedan vägde Anne mer än hon någonsin gjort tidigare. En vikt hon hade börjat samla på sig när hon var 44 år men som eskalerade under pandemin. Ett stillasittande liv med lite för mycket av det goda hade fått henne att tappa kontrollen över kosten och hon kände inte igen sig själv. Nu 90 dagar senare har hon gått ner 13,7 kilo och är både starkare och piggare. Men framförallt har hon fått tillbaka kontrollen över sina kost- och motionsvanor.

– Det känns jättebra och jag är så glad över att jag blev antagen till den här utmaningen. Det har varit väldigt lärorikt och roligt! Kämpigt också emellanåt men i det stora hela så har det gått väldigt fort och bra!

JUST NU: En månad på köpet

Anne om sina 90 dagar.
Anne om sina 90 dagar. Foto: Marcus Järvinen.

Vill vara i form till 50-årsdagen

När Anne ansökte om att få bli en av deltagarna så var målet, förutom de positiva hälsoaspekterna, att vara i form till hennes 50-årsdag i januari och att komma i hennes favoritklänningar som hängde i garderoben..

– Jag fyller 50 år i mitten av januari och målet är att gå ner ytterligare något kilo till dess. Jag vill gärna komma tillbaka till att väga 59 kilo som jag gjorde innan jag började gå upp i vikt, säger hon och fortsätter:

– Men redan nu är det en stor skillnad. Den största förändringen är givetvis vikten som gör att jag trivs så mycket bättre med mig själv! Jag känner mig som Anne igen. Sedan är hälsoaspekterna jätteviktiga. Jag känner mig piggare och starkare. Konditionen är bättre och jag klarar mycket mer på träningarna.

Redan medlem? Starta dina 90 dagar här!

Kosten lättast

Det som Anne upplever som enklast under utmaningen har varit att förändra kosten.

– Det har varit lättast. För om jag har planerat och gjort bra val av mat så har jag kunnat äta ofta och mycket. Numera så äter jag mellanmål vilket jag inte gjorde innan.

Vad var svårast?

– Det svåraste var i början med all planering. Planering av kosten och planering av motionen. Jag tyckte att framförallt motionen var tidskrävande. Men idag ser jag på det på ett annat sätt. Säkerligen för att jag har fått in vanan och för att jag numera tycker att det är roligt att träna.

Ska fira med bubbel

Redan tidigt i utmaningen stod det klart att Anne gillade bubbel. Men det är något hon har varit sparsam med under utmaningen. Nu när utmaningen är över tänkte hon passa på att fira med lite bubbel med några vänner.

– Jag kommer inte vara lika strikt nu utan fira lite då och då, skrattar hon.

Men även om utmaningen officiellt är över så kommer Anne att fortsätta med sina nya vanor.

– Jag kommer att fortsätta med träningen. Den vill jag absolut inte vara utan. Jag vill träna mer så jag blir ännu starkare och mer fit!, säger Anne och fortsätter:

– Jag kommer även att fortsätta att väga maten och logga den i Wellobe appen.Jag tycker att det är ett jättebra verktyg och som är lätt och snabb att använda.

Gör samma utmaning som Anne

Foto: Privat

Man klarar det mesta

En av de viktigaste lärdomarna som Anne tar med sig från utmaningen är att man klarar det mesta – om man bara bestämmer sig.

– Om man bara bestämmer sig och fokuserar så klarar man det mesta. Sen hjälper det att vara positiv och fokusera och inte ge upp fast det känns motigt!, säger hon.

Skulle du rekommendera andra att testa 90 dagars utmaningen?

– Jag skulle absolut tipsa andra om att hoppa på 90 dagarsutmaningen. Både som offentlig deltagare eller att göra det hemifrån. 90 dagar är en bra period att skapa sig nya vanor. Man ångrar sig inte om man ger sig själv den chansen!

Annes bästa tips:

  • Bestäm dig och visualisera ditt mål! Se framför dig det du vill uppnå och föreställ dig hur det kommer kännas när du är i mål!
  • Prioritera dig själv, din kost, motion och mående. Se till att få det gjort! Du kommer må så mycket bättre!
  • Planering är A och O. Planera din kost. Planera gärna innan vad du ska äta och logga in det i appen, så blir du inte förvånad över ditt kaloriintag. Planera in när du ska träna. Boka in det i din kalender.
  • Gör smarta matval. Välj mat som är god men som är kalorisnålt och som du kan äta mycket utav.  Ät även mycket grönsaker till varje måltid. Mycket på smörgåsen, maten etc
  • Är du frestad att äta någonting utöver det du har planerat?Fundera först om det är värt det! Att äta något extra går ganska fort och tillfredsställelsen går nog också över rätt snabbt. Däremot så tar det längre tid för dig att nå ditt mål
  • Ät regelbundet 5 gånger om dagen och bestäm dig att inte äta någonting efter middagen. Då slipper man småätandet.

Gör samma utmaningen som Anne

Anne Öhman Kapanen

Ålder: 49 år
Yrke: Administratör
Hemstad: Stockholm
Familj: Man, två söner 17 och 19 år, hund
Instagram: 90dagarmedanne
Längd: 162 cm
Startvikt: 76,6 kg
Vikt nu: 62,9 kg
Viktminskning totalt: 13,7 kilo
Minskning av midjemåttet: 23 centimeter

Det får du i "90 dagar med Mårten Nylen"

Karin Holmberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här