”Så länge man bara mår bra mentalt”

Innan kunde han äta tre påsar chips och en pizza.
Nu har han lagt om sin kost – och gått ner 36 kilo.
– Så länge man mår bra och håller sig till kosten så kommer det hända saker, säger Martin Almgren, 31.

Starta DINA 90 dagar med Mårten Nylén

OBS! Du måste först bli medlem i Wellobe* för att gå med utmaningen.

Artisten och före detta Idol-vinnaren Martin Almgren, 31, har jojobantat de sex senaste åren. Till slut inte kunde han inte ens gå till tunnelbanan utan att tappa andan. Då antog han utmaningen ”90 dagar med Mårten Nylén”.
– Min gissning var att jag låg på 135 kilo ungefär, men det visade sig vara 20 kilo mer. Och det kändes, första träningspasset med Wellobe* nådde jag min maxpuls efter tre minuter. Och den låg kvar där i flera dagar.

Testa samma metod som Martin

JUST NU: En månad på köpet

Satte sig själv på avgiftning

Tidigare körde Martin lastbil och kunde sätta i sig tre påsar chips och toppa det med en kebabpizza. De första åtta veckorna gick därmed ut på att avgifta sig ifrån chips, pizza, choklad, godis, öl – allt det där som han levt på så länge.
De perioder han försökt gå ner i vikt tidigare kunde se ut så här:
- Frukost: Den hoppade han över.
- Lunch: 4 skivor falukorv, 1 dl makaroner och ketchup.
- Middag: ½ paket pytt i panna
- Ovanpå det hade han en ätardag när han satte i sig ”hur mycket skit som helst”.
Den här gången fick Martin ett välgenomtänkt kostschema. Det såg ut så här:
- Frukost
- Mellanmål
- Lunch
- Mellanmål
- Middag
– Visserligen var det mycket vätska, men redan första veckan gick jag ner 6 kilo. Och när jag gått ner 15 kilo kunde jag också börja prestera på gymmet, säger Martin.

Kom igång med DIN viktresa – redan idag

Har även unnat sig ibland

Efter avgiftningen fick Martin uppgiften att under en dag testa att äta precis vad han ville.
– ”Hm, chips!” tänkte jag. Men dels hade magsäcken krympt, dels var det inte gott längre. För mig var det jättemärkligt, säger han.
Därefter hade han inga mer ätardagar. Däremot kunde han absolut unna sig ibland och ta en fika, öl eller burgare med en kompis.
– Jag har haft förbud innan men alltid trillat dit igen. Nu har jag hela tiden haft kontroll. Exempelvis har jag skrivit in min mammas bullar i Wellobe’s mobilapp. De innehåller bara 50 kalorier, medan en mandarin innehåller 40 kalorier. Ja, då har valet varit lätt för mig. Då har jag unnat mig det.
Behöver du också hjälp? Prova samma grej som Martin

Åt nästan ihjäl sig på ägg

En period levde Martin i princip på ägg. Det är bra eftersom det innehåller stora mängder protein, men framförallt är det så enkelt att tillaga och du kan göra det på så många olika sätt.
– Rent praktiskt valde jag också ut tre bra rätter som jag tycker om: köttfärssås, kyckling och lax. Sedan skrev jag in recepten i Wellobes app och växlade mellan dem, för då behövde jag inte stå och väga all mat hela tiden. Äter man samma saker hela tiden blir man tillslut ganska bra på ögonmått.
Och enligt Mårten Nylén, så har Martin gjort precis rätt. Han har utgått ifrån sig själv och hittat det som funkar för honom.
– Alla är vi olika och det är också grundtanken bakom Wellobe. Många tenderar att försvåra saker och ting genom att förbjuda vissa saker. Men min filosofi är att du aldrig ska bli rädd för mat, däremot ska du fokusera på det just du behöver istället för att sätta upp förbud, säger han.

”Så länge man håller sig till kosten...”

Ytterligare en faktor är att Martin har tittat på en mer hållbar lösning, snarare än bara en quickfix, fortsätter Mårten.
– Även om vi såklart har pratat en hel del om vikten, så har det väsentliga varit att göra det här på ett hälsosamt sätt och att få det att fungera i vardagen. Strävar du efter perfektion förblir du troligtvis springandes och känna att saker och ting inte funkar. Därför är det som sagt bättre att fokusera på vad du kan göra och inte på vad du inte kan.
– Ja. För även om jag har gjort den här resan offentligt har jag känt att jag måste göra den i min takt. Så ärligt talat har jag varit ganska human mot mig själv och aldrig "haft ihjäl mig". De första åtta veckorna var jag som sagt lite noggrannare med kosten för att komma in i det. Men så är det ju med allting, man måste bara komma in i det. Sedan har jag försökt skapa en livsstil som jag kan leva med. Och så länge man bara mår bra mentalt och håller sig till kosten så kommer det att hända grejer. Det kanske inte går fort, men det kommer hända grejer, säger Martin.
Kom igång med DIN viktresa – redan idag

Namn: Martin Almgren
Ålder: 31
Bor: Lindesberg
Yrke: Artist
Instagram: martinalmgren
Familj: Mamma, pappa, bror med familj samt morbror och farmor
Mått den 1 okt 2018
Längd: 188 cm
Startvikt: 155,7 kg

Nya mått nu
Vikt: 120 kg

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här