Joacim i Wellobes utmaning.
Joacim i Wellobes utmaning. Foto: Mårten Nylén/PRIVAT

”Jag minns inte när jag sist tog medicin”

I nästan tio år har Joacim lidit av halsbränna.
Men en månad in i “90 dagar med Mårten Nylén” har problemen avtagit.
– Första gången trodde min fru att jag höll på att dö. Nu har jag nästan blivit av med problemen.

Namn: Joacim Rahm
Ålder: 43 år
Hemort: Järfälla
Yrke: Säljare
Längd: 177 cm
Startvikt: 108,6 kg
Målvikt: 90 kg
Viktnedgång vecka 1: -4,5 kg
Viktnedgång vecka 2: -2,5 kg
Viktnedgång vecka 3: -2,5 kg
Viktnedgång vecka 4: -2,5 kg


OBS! Joacims vikt kan ha ändrats sedan intervjun gjordes.

Dela DIN historia och inspirera andra!
Mindre ersättning utgår. Maila info@wellobe.se så berättar vi mer.

Bara fjärde veckan i ”90 dagar med Mårten Nylén” har gått. Men Joacim känner sig redan som en ny människa. När vi frågar honom på vilket sätt bara forsar orden ut. Han vet liksom inte riktigt var han ska börja.
– Sammantaget kan man väl säga såhär: Första gången jag drack alkohol och rökte var jag bara elva år, vilket är helt sjukt. Min dotter är bara ett år äldre. Visserligen spelade jag fotboll under hela min tonårstid men det hindrade inte att det blev fest på helgerna. I hela mitt liv har jag älskat fotboll, både som spelare och supporter, så när fotbollsskorna lades på hyllan blev jag supporter på heltid. Under fotbollssäsongerna kan det dock bli en hel del öl, vilket inte direkt gör underverk för figuren. Och vid extra “viktiga” vinster har det kunnat bli besök på puben både innan och efter matcherna, som fått abrupta slut när min fru har ringt arg som ett bi och undrat om det inte är dags att komma hem.

JUST NU: En månad på köpet

Slängde i sig frukosten i bilen

Vad gäller maten så brukade Joacim tidigare svänga förbi ett konditori på morgnarna och köpa med sig en macka med brie, skinka och lite salami. Den smulade han sedan ner bilen med på vägen till jobbet. Och bara att äta sin frukost på det sättet var ett stresspåslag i sig, säger han.
– Nästa mål var lunch runt klockan tolv och då åt jag det jag fick tag på. Ofta pizza eller flottiga bufféer med både stekt och friterad mat. Ibland sallad, men i så fall badandes i vitlökssås. Sedan blev det bullar som eftermiddagsfika. Middag käkade jag när jag kom hem och då blev det vad som var enklast och som gick snabbastt. Quickfix-mat, typ.

”Borde gjort det här för tio år sedan”

Tillslut pallade Joacims kropp helt enkelt inte mer. Han kunde inte ens ligga på mage utan att få sura uppstötningar. Första gången så kraftigt att han trodde att han skulle kvävas.
– Min fru trodde att jag höll på att dö, jag tappade anda helt.
Det var för tio år sedan, redan. Och allt sedan dess har han fått dras med halsbrännan var och varannan dag – trots att han ordinerats medicin. Nu bara en månad in i utmaningen med Wellobe och Mårten har problemen nästan försvunnit.
– Jag kommer faktiskt inte ens ihåg när jag tog min medicin sist. Hade jag vetat att problemen skulle försvinna så snabbt av att bara ändra min livsstil såhär så skulle jag gjort det för tio år sedan, säger han.

Orkar mycket mer nu

Joacim känner sig också mycket mer uthållig. Veckans träningspass med Mårten bestod av boxning, vilket ökade pulsen rejält.
– Jag har aldrig provat det innan, men det var jäkligt roligt. Först visade han hur vi skulle slå och stå, sedan fick vi köra intervaller mot varran. Sedan avslutade vi med full propp på slutet tills jag nästan kräktes. Men det har man ju märkt, pannbenet är lite hårdare nuförtiden. Och Mårten har visat mig att jag klarar mycket mer än jag tror. Det finns liksom alltid lite till att ge. Innan var jag livrädd för att ta i för hårt länge eftersom jag tänkte att jag skulle dö, men nu har jag lärt mig att det inte är det minsta farligt. Jag ruckar på min smärtgräns hela tiden och latmasken är nästan borta.
Se hur mycket DU kan gå ner – med samma metod som Joacim

Sover betydligt bättre

Ytterligare en fördel med de kilon Joacim har gått ner de här fyra veckorna är att han numera sover hela nätterna:
– Tidigare hade jag ont i många delar av kroppen, men det har också försvunnit – och det gör att jag sover mycket bättre. När jag har druckit större mängder alkohol så har sömnen blivit rubbad. Man sover liksom nervöst och så kryper det i hela kroppen. Så det är jättestor skillnad nu och jag vaknar och känner mig mycket mer utvilad.

Både högt blodtryck och "leverförfettning"

Joacims kanske allra största vinst som han tidigare inte har talat så mycket om sitter dock dold på insidan. Redan för 13 år sedan drabbades han nämligen av plötslig yrsel och åkte in akut. På sjukhuset visade det sig att han drabbats av högt blodtryck. Men det var inte det värsta.
– När jag sitter där så frågar läkaren plötsligt om jag har gjort någonting åt mina provsvar. Vadå vilka provsvar, undrade jag. Läkaren berättade då att de tagit leverprover på mig som inte alls såg bra ut.
Joacim skickades då vidare till att göra ett ultraljud på levern och det visade sig att han hade så kallad “leverförfettning” och kan orsakas av övervikt och/eller alkohol.
– Men tror du att det hjälpte? Nej. Jag slutade bara dricka tills jag hade bättre levervärden. Sedan var jag tillbaka i gamla banor igen, säger Joacim.

Mår mycket bättre

Till slut började Joacim tänka på sina barn:
– Ska de verkligen få förlora sin pappa för att han ska dö av skrumplever eller hjärtinfarkt? Nej, nu får det fan vara nog, tänkte jag. Och det var då jag satte mig och skrev min ansökan till er.
Idag går Joacim fortfarande och tar leverprover en gång om året. Det är helt ok och han säger redan nu att det ska bli spännande att se hur värdena ser ut efter sina 90 dagar.
– Nu finns det inga andra alternativ. Förra veckan gick jag på derby spik nykter. Och det var en ny upplevelse.
Och hur glad är frugan på en skala?
– Rätt glad tror jag, med tanke på att jag har börjat ta tag i mitt liv och min träning. Och det är tydligt att jag mår mycket bättre än vad jag gjorde för en månad sedan.


Få alla Jockes tips och råd – vecka för vecka

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här