Artisten Martin Almgren innan och efter sina 90 dagar i Wellobe.
Artisten Martin Almgren innan och efter sina 90 dagar i Wellobe. Foto: Magnus Sandberg/Magnus Liam Karlsson.

”Jag har ansträngt mig mindre, men gått ner mer”

Som nybliven medlem i Wellobe vägde han 156 kilo.
Idag, 90 dagar senare, har han tappat 27 kilo.
– Skillnaden nu är att jag har ansträngt mig mindre, men gått ner mer.

Wellobes hälsoundersökningar är sponsrade av Kry.se. Patienten har gett sitt skriftliga medgivande till att offentliggöra sin viktresa och därmed även alla de coachade samtal som äger rum under projektets gång.

Starta DINA 90 dagar med Mårten Nylén

OBS! Du måste först bli medlem i Wellobe* för att gå med utmaningen.

I skolan kallades Martin Almgren fet och äcklig. Lösningen? Ännu mer onyttigheter för att döva den dåliga självkänslan. När han fyllde 19 och flyttade hemifrån hällde han i sig 2,5 liter läsk per dag, och åt ofta godis och chips till frukost. Och tillslut vägde han 180 kilo.
Sedan dess har Martin dock tagit revansch på sina mobbare, både som vinnare i Idol och som schlagerstjärna. I höst har han dessutom antagit utmaningen ”90 dagar med Mårten Nylén” och gått ner 27 kilo – på bara tre månader.
– Om vi leker med tanken på att vi bara har ett liv och en kropp att hushålla med tills någon gräver ner oss… Ja, då kanske det är bra att faktiskt underhålla det spektaklet, säger han.

JUST NU: En månad på köpet

Som Dr Jekyll och Mr Hyde

Martin Almgren har försökt gå ner i vikt många gånger. Men tidigare har han ansträngt sig betydligt mycket mer och ändå gått ner mycket mindre, säger han.
– Det är så skumt! I början av mina nittio dagar föreställde jag mig hur omöjligt det skulle bli. Samtidigt bestämde jag mig för att inte stressa för att gå ner i vikt fort, men både resultaten och förändringarna kom ändå snabbare än väntat. Och nu känner jag mig som Dr Jekyll och Mr Hyde: innan åt jag rester från fredagsmyset till frukost, nu längtar jag efter fil och flingor. Innan hatade jag frukt och grönt, nu vill min kropp typ ha ”kaninföda”…

”Det får vara bra nu”

Ska sanningen fram kan Martin sakna det där lite barnsliga och ansvarslösa beteendet. Friheten i att bara kunna stoppa det man är sugen på i munnen, utan att tänka.
– Samtidigt har jag gjort det de senaste åtta åren, så det får vara bra nu. Min mun och hjärna har varit osams. Jag har liksom mått skit varje gång jag har ätit, eftersom det ju är skit jag har matat mig själv med. Ändå har jag om och om igen tryckt på lysknappen och sett lampan tändas utan att förstå sambandet …

Har i princip bara promenerat

Trots att Martin har lyckats gå ner 27 kilo på bara 90 dagar har han dock tränat förvånansvärt lite. Han har nämligen hela tiden påstått sig vara ”allergisk mot träning”. Och till viss del har han haft rätt:
– Jamen är man så tjock som jag så kan man lika gärna skita i det, för kroppen fixar fan inte det. Jag har gjort det misstaget förr, gått ut hårt och istället bara fått ont. Men den här gången har Mårten Nylén lärt mig att träna smartare, utifrån mina förutsättningar. Så i princip har jag bara promenerat.

Läkaren positivt överraskad

Den här säsongen har deltagarna även fått möjlighet att samtala med Johan Flodin, chefsläkare på den digitala vårdgivaren Kry. Såväl i början som i slutet. Och vad som är riktigt häftigt är att man kan notera en rad uppenbara hälsovinster hos alla deltagarna.
– När det handlar om medicinska förändringar som de jag har sett är 90 dagar i min värld i princip ingen tid alls. Så det har varit en riktig ögonöppnare faktiskt, att så stora förändringar kan ske invärtes på så kort tid bara av att förbättra maten, motionen och av att gå ner i vikt. Visst, alla deltagarna säger att de både känner sig piggare, starkare och att de sover bättre, och det är väl ingenting nytt egentligen att viktnedgång orsakar det. Däremot blir det så uppenbart när dessa förändringar sker på så kort tid. Och det är coolt! säger Johan Flodin.

Bådar gott inför framtiden

I Martins fall så har han haft ont i rygg, leder och knä. Men enligt honom själv har det blivit bättre. Och det är inte heller konstigt, han har ju har tappat 27 kilo, menar Johan Flodin.
– Det är som att ta av sig en 27 kilo tung ryggsäck, det är klart att det blir betydligt mindre belastning för kroppen.
Martin har också astma, men uppger själv att andningen känns betydligt lättare. Sedan om det beror på att han har fått bättre kondition eller att viktnedgången har förbättrat hans astma kanske inte spelar någon roll egentligen, menar Johan.
– Även hans höga blodtryck och mängden ”dåligt” kolesterol har gått ner. Och det beror alldeles självklart på att han har börjat äta bättre och röra på sig mer, vilket bådar gott inför framtiden! säger Johan.

Det måste smaka gott i hjärnan också

Det bästa med ”90 dagar med Mårten Nylén” tycker Martin är att han har lyckats återställa kroppen till ”fabriksläge”:
– Lyckas man bli så överviktig som jag så har man uppenbarligen överkonsumerat fel mat länge och är också inställd på att få mer fett och socker. Allt annat däremellan registreras inte ens och då är en avgiftningsperiod nödvändig. Men den går snabbare än man tror. Min kropp har redan börjat återhämta sig från allt skräp och jag känner mig piggare och lättare. Nu gäller det bara att ha tålamod och låta den känslan ta över hjärnan också så att det inte bara måste smaka gott i munnen.
Dock vill Martin vara tydlig med att det alltid finns två sidor av samma mynt:
– Jag har aldrig trivts med att vara överviktig. För det är inte kul att inte kunna knyta skorna eller kunna ta sig ur soffan själv. Det kan jag nu. Men självklart finns det överviktiga som trivs som de är. Och de ska absolut fortsätta vara så.

Redan medlem? Läs Mårten Nyléns rekommendationer


Namn: Martin Almgren
Ålder: 30
Bor: Lindesberg
Yrke: Artist
Instagram: martinalmgren
Familj: Mamma, pappa, bror
Längd: 188 cm
Startvikt: 155,7 kg
Midjemått: 157 cm
Bröstmått: 141 cm

Längd: 188 cm
Startvikt: 155,7 kg
Midjemått: 157 cm
Bröstmått: 141 cm
Slutvikt: 129 kg
Midjemått, slut: 132 cm
Bröstmått, slut: 130 cm
Vecka 1: -6,3 kg
Vecka 2: -4,3 kg
Vecka 3: +0,4 kg
Vecka 4: -2,5 kg
Vecka 5: -2,5 kg
Vecka 6: -1 kg
Vecka 7: -1,9 kg
Vecka 8: -1 kg
Vecka 9: -1 kg
Vecka 10: -2 kg
Vecka 11: -1,5 kg
Vecka 12: -1,5 kg
Vecka 13: -1,6 kg

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

Läs även

Kom igång med Wellobe

Så fungerar Wellobe’s mobilapp

Så effektiv är Wellobe

Så går du säkrare ner i vikt

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här