Ingela ska gifta sig i höst och vill i bröllopsform.
Ingela ska gifta sig i höst och vill i bröllopsform. Foto: PRIVAT/Mårten Nylén.

Experten: ”Ofta är det enklare för män att gå ner i vikt”

I regel kan kvinnor ha svårare att gå ner i vikt än män. Ändå har Ingela, 37, gått ner både snabbare och mer än de andra i utmaningen ”90 dagar med Mårten Nylén”.
– Det vi har gjort är att se till att hon inte äter för lite eller tränar för mycket, säger coach Mårten Nylén.

Känner du igen dig? Nå DINA hälsomål – med vår hjälp

Ofta är det enklare för män att gå ner i vikt och det beror på en rad olika orsaker. Bland annat består de av mer muskelmassa än kvinnor. Dessutom utsätts de inte för samma påverkan av hormoner.
– Självklart spelar även andra faktorer än kön och genetik också roll, som till exempel personlighet, startvikt, livsstil med stress och sömn samt tidigare träningsbakgrund. Men det viktiga är att inte fastna vid vad som gör själva viktnedgången svår utan istället fokusera på vad man kan göra för att underlätta och effektivisera den, säger Mårten Nylén, träningsexpert på Wellobe.

Trodde att det gällde att äta så lite som möjligt

Vad gäller Ingela Laméus, 37, som är en av deltagarna i årets omgång av "90 dagar med Mårten Nylén”, så har hon helt enkelt gjort väldigt många ”rätt”, fortsätter Mårten Nylén. Och det har resulterat i att hon har gått ner både snabbare och mer än flera av de andra deltagarna i tidigare års utmaningar. Så vad är hemligheten?
– I starten trodde Ingela att hon skulle få bäst resultat av att äta så lite som möjligt, men det är fel. Istället höjde vi hennes egna förbränning genom att fördela hennes energimängd mer jämnt över dagen, säger Mårten Nylén.

Stress kan försämra fettförbränningen

Lite samma sak var det med träningen: Ingela trodde att hon behövde pressa sig själv till 200% för att lyckas nå sitt mål. Men risken om man stressar kroppen för mycket är att bara försämra resultatet.
– Därför rekommenderade jag Ingela att inte träna för hårt, utan istället anpassa träningsintensiteten efter sin förmåga. Och idag när hon har sett hur väl hennes kropp har svarat och vilka resultat hon har fått så har hon verkligen förstått vikten av detta. Sen är ju Ingela grym!
Testa samma metod och se hur mycket du kan gå ner

Foto: Mårten Nylén.

”ALLA kan gå ner i vikt”

Mårten Nylén är i träningsvärlden känd för att ge de allra flesta klienter fantastiska resultat, bland annat som PT i TV-programmet ”Biggest Loser” där han slog internationellt rekord. Han om någon vet därmed verkligen vad han talar om, så vi undrar, finns det något särskilt litet ”extra” man kan göra som kvinna om man vill gå ner i vikt?
– Jag skulle säga att det handlar om att fokusera på vad man kan göra istället för vad man inte kan. För ALLA kan gå ner i vikt oavsett kön. Upplever man att det går lite trögt är det enklaste ”lilla extra” man kan göra dock att se till att fördela energin lite bättre samt lägga till lite mer rörelse över dagen.

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här