Nu har Ingela fått ett skräddarsytt träningsprogram.
Nu har Ingela fått ett skräddarsytt träningsprogram. Foto: Mårten Nylén.

Vecka 7: Snart i mål – med 5 veckor kvar

Ingela har gjort ännu en vecka i “90 dagar med Mårten Nylén”.
Nu har hon fått ett skräddarsytt träningsprogram.
– Ingela är grym och har fått resultat därefter, säger Mårten Nylén.

Namn: Ingela Laméus
Ålder: 37 år
Hemort: Älvkarleby
Yrke: Gruppledare
Längd: 163 cm
Startvikt: 81,3 kg
Målvikt: 69,3 kg

Viktnedgång vecka 1: -4,5 kg
Viktnedgång vecka 2: -1,5 kg
Viktnedgång vecka 3: -0,9 kg
Viktnedgång vecka 4: -1,1 kg
Viktnedgång vecka 5: -0,6 kg
Viktnedgång vecka 6: -2 kg
Viktnedgång vecka 7: -1,1 kg


OBS! Ingelas vikt kan ha ändrats sedan intervjun gjordes.

Dela DIN historia och inspirera andra!
Mindre ersättning utgår. Maila info@wellobe.se så berättar vi mer.

Hela 7 veckor i utmaningen ”90 dagar med Mårten Nylén” har gått. Och hittills har de rullat på relativt smärtfritt. Så har det fortsatt även under vecka 7 – trots både valborgsfirande och vabb.
– Ja, på valborg var jag bara hemma med barnen eftersom min sambo jobbade. Jag hade faktiskt valt att inte bjuda hem folk, eftersom jag har velat undvika onödiga frestelser i den mån det går. Det är inte det att jag inte kan stå emot, men lockelsen är fortfarande onödig, säger hon.

JUST NU: En månad på köpet

”Jag har känt mig lugn ganska länge”

Dagarna som följde sedan blev Ingelas ena son sjuk, vilket gjorde att hon inte kunde ge sig ut och träna som hon brukar.
– Då fick han följa med ut på mina promenader istället. Dessutom hade Mårten skräddarsytt ett pass till mig eftersom han ville att jag skulle testa att träna själv hemma. Så det kom väldigt lägligt. Så det var ingen jättekatastrof. Jag har känt mig lugn ganska länge, eftersom jag ju nästan redan är i mål.

Gick ner över 1 kilo

Eftersom Ingela hade gått ner hela 2 kilo veckan innan trodde hon att hon skulle få en betydligt lägre siffra den här gången. Men nej, så farligt var det inte.
– Jag gick ändå ner över 1 kilo. Och det betyder verkligen att jag har förstått grejen nu. Just därför är jag mycket lugnare. Framöver gör jag verkligen bara det här för att må bra och för att det är roligt.
Testa samma metod som Ingela och se hur mycket du kan gå ner

Ett högre och högre energiintag

Enligt coach Mårten Nylén så ligger mycket i Ingelas stora framsteg varje vecka i att hon jobbat med att förstå att hon får både bättre och mer hållbara resultat genom att vare sig äta för lite eller köra för hårt med sin träning.
– Det vi har gjort är därför att höja hennes energiintag successivt varje vecka. Dessutom är hon en tuffing och tar gärna i precis så mycket hon behöver på passen. Framförallt har hon också börjat lyssna mer på kroppen och anpassat träningen efter sitt syfte och vad hon vill få ut av träningen. För jag anser att det alltid handlar om att anpassa både träningen och nivån efter sig själv och sina förutsättningar för att skapa bästa möjliga resultat.

Ett eget skräddarsytt cirkelpass

Vad gäller det individuella träningspass som Mårten har skapat till Ingela så består det av ett upplägg med sex olika övningar. Det har hon kört i en cirkel med 30 sekunders aktivitet på varje övning och minimalt med vila däremellan – det vill säga fyra rundor per pass med en halv till en minuts vila mellan rundorna.
– Det här passet aktiverar hela kroppen muskulöst samt höjer kroppens egna förbränning. Och min rekommendation är att hon kör det två till tre gånger i veckan tillsammans med sin övriga träning.
Testa samma metod som Ingela >>HÄR<<

Mårten Nylén: ”Man ska inte vara rädd för att äta”

När det kommer till energiintaget så fortsätter Mårten och Ingela att höja det lite vecka för vecka tills hon kommer att landa på en för henne passande nivå. Allt för att skapa en så bra nivå som möjligt för att få kroppen att svara så optimalt som möjligt.
– Min rekommendation där är att Ingela äter näringsrikt, gärna med två mellanmål per dag. På så vis fördelas energin jämnt över dagen och anpassas efter både träning och vila. För Ingela handlar det nämligen, precis som för hennes meddeltagare Joacim, om att inte vara rädd för för att äta. Det handlar bara om att äta rätt och med lagom portioner. Och då gäller näringsrik mat i kombination med ett jämnt fördelat energiintag – tillsammans med en gnutta sunt förnuft. Det är det som rockar bäst!

Så här ser Ingelas träningsprogram ut

Benböj

Tränar: Ben och säte.
Så gör du: Ställ dig med benen axelbrett isär och placera armarna över bröstet. Sätt dig sedan sakta ner som om du skulle sätta dig ner på en stol – och vänd sedan tillbaka upp. Försök skjuta bak rumpan och håll ryggen rak.
Tänk på: Att börja med en mindre böj för att sedan gå djupare efterhand. Du kan även stödja dig mot en stol eller ett bord om du behöver.

Larven med push

Tränar: Bål, bröst, triceps, axlar och puls.
Så gör du: Klättra ut till en stående planka, gör en armhävning och ta dig sedan hela vägen tillbaka till stående position.
Tänk på: Att hålla benen så raka du kan. Vill du göra övningen enklare breddar du fötterna och böjer lätt på knäna vid upp- och nedgången. Du kan också göra övningen stående på knäna.

Russian twist

Tränar: Magen.
Så gör du: Sätt dig ner och håll ihop händerna. Sug in naveln och spänn till magen. Runda ryggen framåt och rotera händerna från sida till sida.
Tänk på: Att hålla magen spänd hela tiden. Öka belastningen genom att greppa en vikt.

Liggande höftlyft

Tränar: Sätet och baksida lår.
Så gör du: Lägg dig på rygg och dra in hälarna mot rumpan. Placera båda fötterna höftbrett och pressa upp höften så att knäna hamnar i 90 graders vinkel i toppläget. Sänk sakta tillbaka dig ner till liggande ställning för att sedan upprepa övningen. Kan du så försök att inte landra med rumpan mot golvet i bottenläget, utan vänd tillbaka precis innan.
Tänk på: Att hålla in magen under hela rörelsen och pressa ner hälarna.

Roddrag med gummiband

Tränar: Ryggen.
Så gör du: Placera gummibandet runt en stolpe eller dylikt i navelhöjd. Fatta gummibandets båda ändar eller handtag, ställ dig axelbrett med lätt böjda knän och dra sedan gummibandet mot dig. Låt armarna följa kroppen och håll ryggen rak. Upprepa.
Tänk på: Att försöka låta armbågarna gå rakt bakåt och håll axlarna fixerade. Denna övning kan även göras sittandes.

Burpeeklättring

Tränar: Bål, puls och rörlighet.
Så gör du: Starta stående och böj knäna lätt så att du kan placera båda händerna i golvet. Klättra sedan bak med fötterna till en stående planka. Klättra sedan tillbaka in med fötterna och ställ dig upp. Upprepa.
Tänk på: Att försöka hålla rörelsen kontrollerad och mjuk och glöm inte att andas. Starta lite bredare med fötterna om du vill förenkla övningen.

1. Kör varje övning i 30 sek.

2. Upprepa hela cirkeln 4 ggr med 0,5-1 min vila mellan varje runda.

Få alla Ingelas tips och råd under sina 90 dagar

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här