Så kan mellanmål hjälpa dig ner i vikt

Artisten Martin Almgren har gått ner 22,1 kg på 1,5 månad. En nyckel är att han har börjat äta mellanmål. Här berättar hälsocoachen hur lite frukt eller kvarg kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

Testa samma program

Hur viktigt är det egentligen att äta mellanmål om man vill gå ner i vikt*? Vad är exempel på bra mellanmål? Och hur gör man om man är på språng eller har missat att planera. Mårten Nylén, träningsexpert på Wellobe, har själv ett hektiskt schema och är ofta på språng. Så han om någon har blivit expert på det där med mellanmål.
– Jag skulle säga att alla människor är olika och mår olika bra av olika typer av kosthållning. Men de allra flesta mår bättre av ett regelbundet energiintag, det vill säga av regelundna måltider. Och då kan mellanmål vara en bra sak att införa, säger han.

JUST NU: En månad på köpet

Mellanmål ger en jämnare blodsockerkurva

Orsaken till att mellanmål är bra just om du vill gå ner i vikt är att de hjälper dig fördela energin bättre över dagen än om du skulle äta färre mål, fortsätter Mårten Nylén.
– Det i sin tur hjälper dig att hålla blodsockret på en jämnare nivå. Sedan finns det såklart de som har känsliga mager och kanske inte behöver äta lika ofta. Då kan det handla mer om vad du äter. Men överlag skulle jag säga att mellanmål kan hjälpa väldigt många att få bättre resultat, säger han.

Vad äter du själv till mellanmål?
– Det beror helt på var jag är och gör. Jag äter allt ifrån naturella nötter (OBS! Just nötter innehåller dock väldigt mycket energi så med dem bör man vara försiktig, se listan nedan, reds. anm.) till kvarg med bär eller keso med bär. Jag kan också ta en frukt eller två. Och om jag har möjligheten har jag med mig några kokta ägg. Är jag på språng däremot är det lättare att ha med en proteinshake. Det viktiga är att hålla det enkelt, för så fort man börja komplicera saker och ting är det lättare att man missar att äta överhuvudtaget.

Redan medlem? Se listan hälsocoachens mellanmålsfavoriter

Namn: Martin Almgren
Ålder: 30
Bor: Lindesberg
Yrke: Artist
Instagram: martinalmgren
Familj: Mamma, pappa, bror
Längd: 188 cm
Startvikt: 155,7 kg
Midjemått: 157 cm
Bröstmått: 141 cm
Vecka 1: -6,3 kg
Vecka 2: -4,3 kg
Vecka 3: +0,4 kg
Vecka 4: -2,5 kg
Vecka 5: -2,5 kg
Vecka 6: -1 kg
Vecka 7: -1,9 kg
Vecka 8: -1 kg
Vecka 9: -1 kg
Vecka 10: 2 kg

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här