Årets ”90 dagar med Mårten Nylén”.

Det här händer om du tränar för hårt

Det är bra att träna, men inte för hårt.
– Tränar man för hårt eller för mycket utan att balansera med återhämtning uteblir nämligen resultaten, säger träningsexperten Mårten Nylén. Det hände Wellobes-medlemmen Ingela Laméus 37.
– Till slut sade kroppen ifrån, säger hon.

En dag i veckan pendlar Ingela Laméus, 37, de 34 milen tur och retur mellan Älvkarleby och Stockholm för att träna med sin coach Mårten Nylén. Under den första perioden av utmaningen ”90 dagar med Mårten Nylén” hamnade hon dock i en prestationsbubbla och började överdriva träningen av rädsla för att inte göra tillräckligt. En dag när en helt vardaglig familjesituation fick henne att tappa fattningen, blev det ett uppvaknande för Ingela att någonting inte stod rätt till. Kroppen slutade svara på träningen, började hålla på energireserverna för att undvika svält – och vågen, den stod blick stilla.

Ett pass om dagen tillräckligt

Där och då fick Ingela svart på vitt uppleva hur oerhört negativt stress kan påverka kroppen och hämma fettförbränningen:
– Jag stressade kroppen till den grad att den gick in i försvarsposition. Jag har alltid varit en ”allt eller inget-människa” och är van att prestera på max inom alla områden. Men med Mårtens kunskap och hjälp har jag nu skapat ett mellanläge och jobbar på att känna mig ”good enough”. Ett pass om dagen är fullt tillräckligt och gärna med en vilodag då och då, säger hon.

Investera i din hälsa du också!

Piggare och gladare mamma

Totalt har Ingela gått ner nästan 18 kilo på 11 veckor.  Så vilken tycker hon är den största livsförändringen?
– Att mina barn har fått en piggare och gladare mamma. Det ultimata kvittot på att jag har lyckats var när min 14-åriga dotter påpekade att mitt humör är så mycket mer stabilt nu än tidigare. När man äter nyttigare blir man nämligen både på bättre humör och kan hantera motgångar bättre, säger hon.
Den vetskapen borde ha räckt som motivation även tidigare för Ingela men det är inte förrän nu, tack vare hjälp från Mårten Nylén och Wellobe, som hon har hittat verktygen och lyckats skapa en hållbar och balanserad livsstil.

Har fått bättre självkänsla

Förutom att hon har lyckats gå ner hela 18 kilo, fått ett stabilare humör och lyckats skapa en hållbar och balanserad livsstil har Ingela också bättrat på självkänslan.
– Det skiljer 11 år mellan mig och min fästman. Jag fyller 38 och han 27, så tidigare kunde jag känna mig lite hotad av yngre tjejer. Men inte nu längre, tack vare en bättre självkänsla av att vara mer nöjd med min kropp.

Även en mamma är värd att må bra

Vi frågar om Ingela har funderat någonting på orsakerna till varför hon gick upp i vikt.
– Jag tror att det är lätt att gå upp i föräldrarollen, vilket i värsta fall kan leda till att man tappar bort både sig själv och sin kärleksrelation. Jag som har fyra barn gick upp i alla mina olika roller och under många år glömde jag bort att vara ”Ingela”. Men nu har jag insett att även jag måste få utlopp för mina behov och är värd att må bra, säger hon och fortsätter:
– Jag vill inte längre vara den där soffpotatisen som mår dåligt utan hitta balansen mellan att äta gott och röra på mig på en sund nivå.
Testa samma metod och se hur mycket du kan gå ner

Värdet av kolhydrater

Precis som många andra, som försöker gå ner i vikt, har Ingela i perioder av sitt liv dessutom minskat kraftigt på kolhydrater. Men nu, under 90-dagars-utmaningen, har hon lärt sig värdet av att faktiskt äta tillräckligt med kolhydrater i samband med sin träning. Och det den hårda vägen. För några veckor sedan när hon skulle träna med Mårten försökte hon nämligen göra det på ”tom tank”.
– Jag höll på att svimma! Jag hade sprungit kvällen innan och missat att fylla på med kolhydrater efteråt så kroppen var helt tom på energi. Även det var ett uppvaknande. För tack vare den erfarenheten missar jag numera aldrig att ladda rätt. Så Mårten har lärt mig att det är jätteviktigt att fylla på med energi både innan- och efter träningen.

Ingelas tips på en bra frukost och lunch

* Till frukost:
”Tidigare åt jag aldrig frukost eftersom jag inte var sugen. Men nu när förbränningen har kickat igång är jag naturligt hungrig när jag vaknar.”
Ingelas nyttiga snabbfrukost (tar bara 2 min!)

Naturell yoghurt

2-3 msk lätt vaniljkvarg

osötad müsli och linfrön

(Ersätt müslin och linfröna med osötat rågbröd om du vill för mer variation.)
* Till lunch
”En återkommande favoritlunch är grillad kyckling (påläggskyckling) med keso, 1/2 avokado och tomater. Ibland tar jag mindre avokado och lägger till lite cashewnötter för mer tuggmotstånd. Jag varierar även ibland med morötter."
Vill du ha fler tips och råd från Wellobes experter?
Bli medlem

Mårten Nyléns tips till Ingela

- Det är inte den som tränar hårdast som får bäst resultat. Det är den som tränar smartast.
- Använd Balansbordet för att skapa balans och ju hårdare du tränar desto noggrannare med vilan.
- Äter man för lite energi försämras kroppens basala förbränning. Planera och fördela kalorierna över dagen för bästa resultat.
- Förslag på bra mellisar kan vara, 2 ägg + äpple eller keso med bär eller en näve naturella nötter.
- Om träningen skjuter upp en måltid så ta något litet innan. Kan vara en frukt.

Snabbfakta om kvinnor och viktnedgång

För kvinnor som vill gå ner i vikt är det absolut viktigaste att äta regelbundet och att äta tillräckligt mycket energi anpassat för vår kroppssammansättning, ålder och energiomsättning.
Kvinnokroppen är genetiskt programmerade att föda barn och spara på fettreserver inför mer ”kritiska tider”. Om kroppen anar svält, kommer den automatiskt att spara på energireserverna. Därför måste du lura kroppen att göra sig av med fettet genom att äta små näringstäta men energifattiga mål utspritt över dagen. Med regelbunden motion och mat och lite tålamod kommer du snart att nå din målvikt.
Källa: ”Därför är det svårare för kvinnor att bli av med fettet", www.nyttigt.eu (20180601)

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här