Före- och efterbilder med 90 dagars mellanrum.

”Jag räknar inte en enda jävla kalori längre”

På 90 dagar gick Joacim, 43, ner 27 kg och 21 cm i midjan i Wellobe.
Idag är han nere på minus 31 kilo.
– Jag gjorde det här för mina barn. Jag vill ju inte att de ska bli utan pappa.

Kolla: Hur mycket kan DU gå ner i vikt med samma metod?

När Joacim Rahm, 43, antog utmaningen ”90 dagar med Mårten Nylén” vägde han nästan 109 kilo och hade ett midjemått på 118,5 centimeter. Dessutom hade han redan 13 år tidigare fått både leverförfettning, högt blodtryck och svår halsbränna. Men bara 90 dagar efter att han påbörjat sin hälsosatsning i Wellobe hade han gått ner hela 27 kilo och 21 centimeter smalare. Så har det fortsatt och nu har han gått ner ytterligare 4 kilo, helt på egen hand.
– Idag får jag så fina komplimanger av folk att jag blir gråtfärdig. Min svärmor säger till exempel att min blick förut var helt tom, men att jag ser tio år yngre ut nu. Och så var det ju. Hade jag tagit några öl på lördagen var jag både trött och irriterad på söndagen. Och det tyckte ju inte barnen var jättekul. Så någonstans gjorde jag det här för dem. Jag ville ju inte att de skulle bli utan pappa, säger Joacim.

JUST NU: En månad på köpet

”Idag räknar jag inte en enda jävla kalori”

Så hur bar sig Joacim egentligen åt för att gå ända från 109 till 78 kilo? Jo, tack vare bättre framförhållning, mindre alkohol, mer grönsaker, mer motion – och framförallt mer kunskap, säger han.
– Jag har tagit med mig så mycket lärdomar från de här 90 dagarna och helt enkelt gjort det så enkelt som möjligt. Allting handlar ju egentligen bara om inkomster och utgifter (av kalorier, reds. anm). Det är ju så livet ser ut. Idag behöver jag dock inte räkna en enda jävla kalori längre, för det sitter i bakhuvudet så allting går av sig självt nu. Jag har liksom lärt mig vad som fungerar bra och dåligt. Och det känns tryggt att veta om det skulle gå åt pipsvängen igen.

”Jag kan äta vad jag vill, men gör inte det”

En annan framgångsfaktor är att Joacim har fortsatt att väga sig. Inte varje dag, men lite då och då, mest för att hålla koll. Han har också hittat en bra balans och äter näringsrikt måndag till fredag samt "lättar lite på trycket" på helgerna.
– Jag kan i princip äta vad jag vill nu, men gör inte det då jag tycker det är onödigt. Vet jag till exempel att jag ska äta tacos på kvällen, ja då kanske jag väljer sallad till lunch. Det är bara att tänka på allt hårt jobb jag gjorde under mina 90 dagar, det vill jag ju helst inte göra igen.
Få hjälp med att nå dina hälsomål

Åt pizza – och gick ner dubbelt så mycket

Ungefär i mitten av utmaningen sade Mårten Nylén till Joacim att äta pizza, eftersom det var en sak han konsumerat väldigt mycket tidigare. Den veckan gick Joacim ner dubbelt så mycket som föregående veckor. Och det hade såklart många läsare synpunkter på.
– Nej, det är klart att jag inte gick ner 27 kilo genom att bara äta pizza i 90 dagar. Syftet var att visa vad man kan åstadkomma bara man har ett långsiktigt tänk och gör bra val. Jag kan fortfarande äta pizza, men skillnaden nu är att jag inte behöver smälla i mig sådana mängder.

Helt normala levervärden

När det kommer till motionen så har Joacim verkligen funnit glädjen i att träna, något som inte bara märks på utsidan utan även insidan. Tidigare var han tvungen att gå och ta leverprover varje halvår. Nu behöver han inte ta några sådana överhuvudtaget.
– Häromdagen besökte jag läkaren för att kolla upp min astma. Då sade läkaren till mig att "om du fortsätter såhär i ett år till så kommer din kropp hjälpa dig att ta hand om resterande år". Självklart kan jag inte bete mig som en idiot, men man förstår ju var han menar.
Dock kommer Joacim nu att lägga om sitt träningsupplägg nu:
– Från att ha gått upp klockan fem i tre månaders tid och promenerat, tränar jag bara en till två gånger i veckan nu. Och det räcker. Kroppsformen är jag ju nöjd med, så nu vill jag börja bygga lite muskler.

Skulle du rekommendera andra killar att testa på samma verktyg?

– Absolut. Lite kul kuriosa är att min fru Susanna har gått ner 10 kilo "på köpet". Dock är kvinnor mer benägna att våga ta hjälp. Det finns massa av män därute som lider av övervikt, men som inte pallar ta tag i skiten. För killar "kan själv". Men till dem vill jag säga: Bara gör det. Om inte annat för dina barns skull. Ditt framtida jag kommer att tacka dig.

Testa samma metod som Joacim

Namn: Joacim Rahm
Ålder: 43 år
Hemort: Järfälla
Yrke: Säljare
Längd: 177 cm
Startvikt: 108,6 kg
Midjemått: 118,5 cm
Målvikt: 90 kg
Slutvikt: 82 kg
Midjemått slut: 98 cm
Väger idag: 78 kg

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här