Joacim om sina 90 dagar i Wellobe.

Joacim, 43, om Wellobe

När Joacim, 43, ansökte till ”90 dagar med Mårten Nylén” vägde han 109 kg och hade ett midjemått på 118,5 cm.
– Idag är jag 27 kg och 21 cm smalare. Och det är först nu jag förstår vilken förvandling jag har gjort.

Starta DINA 90 dagar

När Joacim ansökte till utmaningen ”90 dagar med Mårten Nylén” satte han som mål att gå ner till 90 kilo. Men det gick snabbare än han trott. Med bättre planering, mer regelbundenhet, mindre alkohol och mer grönt på tallriken rasade han 12 kilo redan sina första fyra veckor.
– Jag testade även att beställa hem Wellobes matkasse samt införde utöver min träning med Mårten varje vecka även dagliga morgonpromenader, berättar Joacim.
Och inte bara gick Joacim ner i vikt. För 13 år sedan drabbades han av både leverförfettning, högt blodtryck och svår halsbränna. Men de problemen avtog redan första månaden.
– Jag kommer faktiskt inte ens ihåg när jag tog min medicin sist, sade han då.

JUST NU: 50% rabatt

Åt pizza – och gick ner dubbelt så mycket

När Joacim gick med i Wellobe* fick han en rekommenderad kalorinivå på 1 754 kalorier per dag. Men i början var det svårt att veta hur han skulle komma upp i den nivån. Mårtens råd var att lägga till mellanmål och bättre kolhydrater till lunch. Han införde också en höjnings- och en sänkningsdag, då Joacim fick äta lite mer och mindre.
– Efter att ha tränat stenhårt mina första veckor lärde Mårten mig också vikten av vila. Där emellan fick jag ett eget styrkeprogam att köra själv hemma två till tre gånger i veckan, säger Joacim.

Inne på sin andra månad blev Joacim sedan beordrad att äta pizza. Jo – pizza. Och just den veckan gick Joacim ner dubbelt så mycket som föregående veckorna. Syftet var att visa hur effektivt en konsekvent förändring av en dålig livsstil kan dämpa suget efter onyttigheter. Och det gjorde det, Joacim orkade knappt en fjärdedel.
– Därmed gick jag i mål en hel månad tidigare än beräknat med en vikt på 89,1 kilo, säger han.

Satte upp nytt mål – och slog det med

Den tredje och sista månaden blev Joacims nya mål att nå 85 kilo, med ungefär samma strategi som tidigare:

- Ta dagliga morgonpromenader.
- Köra två spinningpass i veckan på Friskis & Svettis.
- Undvika sötsaker, onödigt fett och alkohol.
- Se till att inte äta för lite för att hålla förbränningen uppe.
- Se till att inte äta oregelbundet för att hålla förbränningen jämn (ung. var tredje timme).
- Fortsätta logga mat och motion med Wellobes app för att hålla koll på alla kalorier.
- Låta bli att äta upp sina “intjänade motionskalorier”.
- Och framförallt: Att skapa en balans mellan kost, motion, stress och vila.
Det gjorde susen och två veckor senare nådde Joacim sitt mål igen. Och trots att han de sista två veckorna bestämde sig för att bara fokusera på att "må bra", hade han efter de 90 dagarna gått ner ytterligare.

– Totalt gick jag alltså ner från 108,6 kilo till 82 kilo på drygt tre månader. Det är en viktminskning på nästan 27 kilo, vilket var 8 kilo mer än vad jag hade satt som mål...! Dessutom bokade jag in ett läkarbesök strax efter dag 90 som visade att mina leverprover var helt nollställda!

Joacim före och efter sina 90 dagar i Wellobe.

Firade med bubbel, en stor stark och köttbullar

När vi sedan samlade vårens offentliga 90-dagarsdeltagare för en avslutning, var det lägligt nog sommarens första Sverige-match i VM. Då firade Joacim med ett glas bubbel – i två timmar.
– Så länge har jag nog aldrig suttit med ett glas champagne! Men det räckte. I andra halvlek mötte jag upp grabbarna och unnade mig en stor stark också. Sedan gick jag hem och åt köttbullar med sås och potatis, och en smörgås på grovt bröd, kaviar och ost till frukost nästa dag. Skillnaden nu är jag inte låter det skena iväg, för jag vill inte  tillbaka in i gamla spår. Det är ju inte så att jag kan äta och dricka hur som helst bara för att jag har nått mitt mål, då skulle jag inte ha lärt mig någonting av den här resan.

Fick rådet att "skena iväg lite"

I början av sommaren kom sedan Joacims meddeltagare Ingela och hälsade på med sin familj.
– Samma sak då. Vi både åt och drack gott, men fokuserade på det Mårten Nylén och Wellobe lärt oss: Att njuta utan att spåra ur helt. Och nästa dag gick vi upp och tog en morgonpromenad, innan vi åkte in till stan och tränade med Mårten. Nu är vi bjudna till Ingelas bröllop, så det starkta teamet möts igen, ha ha.
Därefter gick det några veckor och Joacim fortsatte väga sig då och då, mest för att hålla sig på rätt spår.
– Sedan sade faktiskt Wellobes dietist Josefine Jonasson till mig att jag borde prova att "skena iväg lite", för att veta att jag kan unna mig något extra om jag vill. Då åkte jag iväg med grabbarna och drack öl och kollade på fotboll. Och det gick jättebra det också.

”Nu vill jag inte gå ner mer”

Även resten av sommaren flöt på bra. För att undvika värmen gick Joacim upp varje morgon och körde Mårtens övningar på verandan. Sedan var han i Spanien i två veckor, men såg till att både äta bra och röra på sig.
– Visst blev det någon öl vid poolen och glas vin till maten någon gång. Men jag såg också till att röra på mig regelbundet, jag och min fru Sussie gick ut och sprang varannan morgon.
Idag väger Joacim 80 kilo, vilket är hela 10 kilo mindre än den målvikt han från början satte.
– Jag trivs jättebra med det och vill inte gå ner mer nu. Dock kommer jag fortsätta använda Wellobes app då och då, för det är ett jäkla bra verktyg. Den ger mig en trygghetskänsla och i och med att jag mår så himla bra så vill jag fortsätta göra det. Kul kuriosa är förresten att även min fru Sussie har gått ner 7 kilo på kuppen...!

Namn: Joacim Rahm
Ålder: 43 år
Hemort: Järfälla
Yrke: Säljare
Längd: 177 cm
Startvikt: 108,6 kg
Midjemått: 118,5 cm
Målvikt: 90 kg
Slutvikt: 82 kg
Midjemått slut: 98 cm

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här