Nina Karlsson före och efter sina ”90 dagar med Mårten Nylén”.
Nina Karlsson före och efter sina ”90 dagar med Mårten Nylén”. Foto: Mårten Nylén/Marcus Järvinen

Ninas tips: Håll det så enkelt som möjligt

Håll det enkelt och våga ta hjälp.
Nina Karlsson, 40, avslutade sina ”90 dagar med Mårten Nylén” med en stor lärdom: Det är inte den som tränat hårdast och äter minst som får bäst resultat.
– Jag är faktiskt överraskad över hur lätt det gått, säger Nina, som gick ner över 14 kilo.

Gör samma utmaning som Nina – starta dina 90 dagar HÄR

När Nina inledde sina ”90 dagar med Mårten Nylén” var hon en trött tvåbarnsmamma som inte hann träna, åt för mycket och oregelbundet och var på väg att ge upp. Hon hade testat flera olika dieter och upplägg för att få ordning på hälsan, men det hade aldrig hållit i längden.
I december 2022, tre månader senare, gick Nina i mål. Hon var då 14,4 kilo lättare, had mer energi, ett bättre förhållande till mat och en nyfunnen träningsglädje. Om det krävdes uppoffringar för att nå dit? Inte enligt Nina själv.
– Jag hade nog samma bild som alla andra, att när man börjar leva ”som vanligt” igen, då är man tillbaka på ruta ett. Men nu har jag insett att som jag levt de här 90 dagarna, det är inte ovanligt eller extremt. Jag är inte på gymmet sju dagar i veckan och äter inte torsk och broccoli till varje måltid, säger hon.

Så vad är det då för förändringar Nina har gjort? Vi börjar med det viktigaste: Kosten.

Nå din målvikt med oss!

Så har Nina ätit

Före ”90 dagar med Mårten Nylén”
Tre huvudmåltider: Frukost, lunch och middag.
– Jag är alltid jättehungrig när det väl är dags att äta. Jag äter aldrig några mellanmål utan väntar alltid till en huvudmåltid, och det slutar med att jag överäter, sa Nina då.

Under ”90 dagar med Mårten Nylén”
Tre huvudmåltider + två mellanmål. Ett mellan frukost och lunch, ett mellan lunch och middag.
– Jag har hållt det väldigt enkelt med mellanmålen, det viktigaste har varit att få i mig något. Det kan vara allt ifrån en banan eller ett kokt ägg i väskan till kvarg med chiafrön, det beror på vilken tid jag haft på mig att förbereda. Det måste inte vara overnight oats eller något annat som kräver lite längre tid att laga.
– Till huvudmålen äter jag helt vanlig mat. Den stora skillnaden mot förr är att det är mer grönsaker, och att lunchen är den största måltiden och middagen lite mindre. Mårten tipsade tidigt om att minska på kolhydraterna ju närmre det blev till kvällen, så middagen blev lättare.

Vill du ha samma upplägg som Nina? Bli medlem HÄR

Så har Nina tränat

Före ”90 dagar med Mårten Nylén”
Hundpromenader i lågt tempo. I perioder tränade Nina hårt, men hon hade aldrig motivationen att fortsätta.

Under ”90 dagar med Mårten Nylén”
Tre gympass och en varierande mängd promenader i veckan.
– Första veckorna var det mer fokus på cardion, då tog jag långa morgonpromenader. Ju längre tiden gick, desto mer tid la jag på gymmet.
Under Ninas sista veckor styrde Mårten Nylén om fokus ytterligare mot att bygga mer muskler. Då började hon äta mer än tidigare och lyfta tyngre vikter på gymmet.

Så ser Nina på sina resultat

Till skillnad från tidigare, när Nina försökt gå ner i vikt genom stenhård träning och lite mat, beskriver hon nu hur hon hittat ett sätt att leva på sikt.
– Det här har överträffat alla mina förväntningar, det var lättare än vad jag trodde. I början satte jag 70 kilo som en målvikt, och det kändes svåruppnåeligt. Nu är jag nere på 67 och jag är överraskad över hur lätt det gått. När vänner och bekanta ser mig är det många som säger ”bra kämpat”, då är min första reaktion att jag faktiskt knappt behövt kämpa.
– Jag känner mig lättare generellt och har mycket mer energi än tidigare. Oavsett om jag promenerar, är på gymmet eller bara gör vardagliga sysslor känner jag en stor skillnad.

Ninas bästa tips för en hållbar viktnedgång

  1. Håll det enkelt. Ägg eller banan i väskan är ett utmärkt mellanmål. Du måste inte laga och förbereda dina måltider flera timmar om dagen. Genom att hålla det enkelt kommer du orka hålla i dina nya vanor längre.
  2. Ta hjälp. Försök hitta någon som kan pusha dig när du inte vill gå till gymmet eller har någon motivation till att äta bra. Hjälp och påminn varandra om varför ni vill göra en förändring.
  3. Alla tillfällen att börja är bra. Det är lätt att tänka att det inte passar just nu att göra en förändring, men det kanske är just då, när det är kämpigt, som du behöver ta hand om dig själv lite extra.

Nina Karlsson

Ålder: 40 år
Yrke: Kundansvarig inom FMCG
Hemstad: Upplands Väsby
Familj: Sambo, två barn
Längd: 170 cm
Startvikt: 81,6 kg
Slutvikt: 67,2 kg

Det får du i "90 dagar med Mårten Nylen"

* Ett temamail i veckan i 13 veckor
* Regelbundna kostråd
* 7 kaloriberäknade recept i veckan
* Regelbundna träningstips
* Ett individanpassat träningsprogram utvecklat av Mårten Nylén
* Inspirerande artiklar om mat, motion och motivation
* Tips, råd och inspiration ifrån andra deltagare i vårt Comminuty

Redan medlem? Starta dina 90 dagar HÄR

Filip Häggberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här