Under vecka 10 sprang Ingela bl a Vårruset och rensade ur garderoben.

Vecka 10: ”Fyrabarnsmamman Ingelas bästa tips”

Vecka 10 i utmaningen “90 dagar med Mårten Nylén” har passerat. Men Ingela Laméus, 37, nådde sin målvikt redan för två veckor sedan – en hel månad i förväg. Hon har alltså bra koll vid det här laget – och delar därmed sina 10 bästa tips till dig som vill gå ner några kilon till sommaren.

1. Det första jag gjorde när ”90 dagar med Mårten Nylén” drog igång var att…
… identifiera min svagaste länk, det vill säga vilket som har varit mitt största bekymmer och som har gjort att jag har gått upp i vikt. I mitt fall var det kosten. ”i mitt tidigare liv” skulle jag till exempel ha kunnat byta ut dygnets alla måltider mot godis, chips och fikabröd. Dessutom kunde jag dricka ett till två glas vin två till tre dagar i veckan, vilket förstås också bidrog till min viktökning. Det första jag bestämde mig för var därför att utesluta socker och alkohol samt att återuppta min motion som bestod av promenader och löpning.

2. Det svåraste i början var att…
… få in rutinen med att äta frukost. Jag har nämligen alltid hoppat över den förut, men fick redan tidigt under resans gång lära mig av coach Mårten Nylén hur viktigt det faktiskt är. Därför började jag med att välja ut sådant jag tycker om samt som går relativt fort att tillreda. För jag har inte kunnat lägga 30 minuter extra varje morgon för att både preppa och äta. Mitt yoghurt-, kvarg- och müslialternativ som jag nu har infört tar dock bara 10 minuter att göra och äta.

3. För att göra kaloriräkningen så enkel som möjligt har jag…
… loggat det i Wellobes loggbok som jag vet att jag ska äta nästa dag redan kvällen innan. Då har jag även förberett en lunchlåda samt två mellanmål. Jag har dessutom investerat i en liten våg att ha stående på jobbet, om jag skulle behöva väga någonting som jag inte gjort kvällen innan. Den har varit guld värd eftersom jag även har kunnat ha med den i handväskan om jag är på resande fot eller liknande.

4. För att hålla uppe min förbränning har det varit viktigt att
... äta regelbundet! Därför har jag precis som “Skalman” haft en mat- och sovklocka som har varit inställd på att ringa var tredje timme. Tidigare åt jag som sagt varken frukost eller mellanmål, det gör jag nu. Exempel på bra mellisar är då kvarg, proteinpudding, keso, ett äpple eller en smörgås. Detta har jag varit jättenoga med, eftersom det tydligen håller min förbränning uppe. Mårten har nämligen lärt mig att den kan gå ner om man hoppar över vissa mål eller äter för få kalorier. Och då blir också viktnedgången sämre. Min första vecka åt jag till exempel alldeles för lite, vilket resulterade i att jag blev förkyld och fick feber och var helt orkeslös. Sedan dess har jag tagit det jämna kostintaget på största allvar och ser även till att kalorinivåerna är de rätta.

Starta DINA 90 dagar med Mårten Nylén

5. För att behålla kontrollen även när jag är på jobbet eller resande fot har jag…
… planerat min mat i så stor utsträckning som möjligt i förväg. Jag reser nämligen en hel del i tjänsten och då har jag förberett alla mål redan kvällen innan – alternativt planerat vad jag ska köpa till lunch eller mellis om något saknas. Har jag varit borta lite längre har jag haft en kylväska i bilen med min lunchlåda, olika mellisar och lite nödproviant i form av till exempel ett äpple, en kvarg, en avokado eller några cashewnötter. Det är jättebra att ta till om man exempelvis köper en sallad som man misstänker har lite för få kalorier i sig. Alla dessa knep har underlättat oerhört eftersom det har hjälpt mig att avstå för snabba och onyttiga alternativ från snabbmatsställen och bensinstationer!
6. Vad gäller motionen så har jag…
… försökt få till någon form av fysisk aktivitet varje dag. Dock har jag nöjt mig med att vissa dagar “bara” ta en morgonpromenad. Andra dagar har jag skippat det till förmån för ett lunchpass eller en löprunda på kvällen. I början av utmaningen var det jätteviktigt att planera exakt när, var och hur jag skulle träna för att det skulle passa med resten av familjen. För med fyra barn och en skiftarbetande sambo så har det inte varit enkelt. De har ju sina aktiviteter och min sambo tränar också, så det har varit en stor utmaning. Men då har god framförhållning hjälpt. Sedan har jag försökt tänka att ”den bästa motionen är den som blir av” och ibland tagit barnen med mig på mina promenader och löprundor. Andra dagar har jag som sagt förlagt passen på lunchen istället.
Dock har jag fått ett skräddarsytt träningspass av Mårten och det har också hjälpt jättemycket, eftersom det har gjort att jag utan bekymmer kan träna hemma medan barnen tittar på TV eller gör sina läxor. Så sammantaget så behöver jag inte längre planera min träning lika nitiskt, för nu VET jag att jag kan få till någon form av träning varje dag.
7. När jag har hamnat i en dipp så har jag…
… pratat om det med de som förstår hur tufft det kan vara emellanåt med en viktminskningsutmaning som denna. Jag har dock förstått att dippen i mitt fall har kommit i situationer då jag har känt mig stressad eller inte haft full kontroll. Och då har Mårten råd till mig varit att istället fokusera på att ta det lugnt, minimera stressen samt fortsätta fokusera på målet. För att ge vika för frestelser i sådana situationer skulle annars ha hällt mig kvar i min svacka. Jag tror därför att det är viktigt är att identifiera VARFÖR man får en dipp och försöka göra något åt det istället för att ge efter för frestelser som ”plåster på såren”.

Starta DINA 90 dagar med Mårten Nylén

8. För att inte falla för frestelser så har jag…
… i många fall undvikit att försätta mig i situationer där dessa kan uppstå. Min akilleshäl är godis, fika och vin. Därför har jag ibland tackat nej till att delta i aktiviteter där jag vet att sådana frestelser finns, som till exempel afterworks eller biobesök. Födelsedagskalas har också varit en utmaning eftersom det ofta serveras mängder av fika. Mitt knep då har varit att redan innan kalaset berätta att jag inte kommer att fika, men att jag däremot gärna tar en kopp kaffe. Jag har dessutom sett till att ha ätit mat eller mellanmål innan så att jag inte har kommit hungrig.
Ytterligare en utmaning har varit barnens lördagsgodis. För att tackla det problemet har jag ibland tagit en promenad, eftersom endorfinernas har fått mitt sötsug att minska, eller bara tagit en kopp kaffe, te eller lite citronvatten.
9. För att motivera mig själv under den här resan har jag…
… satt ett tydligt mål som inte nödvändigtvis har varit kopplat till vågen: att komma i min bröllopsklänning samt att kunna bära byxor från min “smalhög”. Mina byxor har nämligen varit indelad i ett högsystem beroende på hur min vikt och form har sett ut.
För mig har det fungerat bra att ha ett mål som har kunnat kopplas till något annat än min vikt. Andra sådana mål skulle kunna vara att uppnå en annan känsla när man bär vissa plagg, att göra fler hål i skärpet, att kunna springa utan att få ont i knäna eller att klara av vissa övningar på gymmet...

10. Det kanske allra viktigaste som jag har lärt av mig av Mårten Nylén och Wellobe under mina 10 veckor är att…
… fatta hälsosamma beslut när det kommer till att äta nyttigt, regelbundet och rätt antal mängd kalorier samt att motionera lagom mycket! Att träna för mycket och för hårt kan nämligen stressa kroppen, vilket kan leda till att viktminskningen bromsas. Allting handlar om att skapa en balans som passar just en själv bäst och det har jag utan tvekan gjort!

Få alla Ingelas tips och råd – vecka för vecka

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här