Så har Martin Almgrens första vecka i Wellobe sett ut.
Så har Martin Almgrens första vecka i Wellobe sett ut. Foto: Mårten Nylén/PRIVAT.

”Mitt mål är inte att bli smal”

I skolan kallade tjejerna honom fet och äcklig – och det satte spår. Även om han har tagit revansch på sina mobbare genom sina framgångar väger han nu 155,7 kilo.
– Efter bara en vecka i Wellobe har jag dock gått ner 6 kilo. Helt sjukt bra. Nu har jag prackat på morsan samma verktyg! säger Martin Almgren, 30.

Starta DINA 90 dagar med Mårten Nylén

OBS! Du måste först bli medlem i Wellobe* för att gå med utmaningen.

Blir Martin Almgren igenkänd på stan tänker han att det är för att han är tjock, inte för att han har vunnit Idol och varit med i Melodifestivalen. Dessutom är han extremt obekväm på scen. Inte så konstigt. I skolan kallade tjejerna honom fet och äcklig.
– Till slut fann jag tröst i mat och godis. Det resulterade i att jag fick en väldigt dålig självkänsla. Och det lider jag av än idag, säger han.
Men i höst skriver Martin ny historia. Redan första veckan i ”90 dagar med Mårten Nylén” har han gått ner 6,3 kilo.
– Visst får det gärna fortsätta i den takten, men jag räknar inte med det. För helt lätt har det inte varit med aggressionsproblem och blodiga skoskav, säger han.

JUST NU: En månad på köpet

Gör det här för sin hälsa – och inget annat

Orsaken till att Martin vill gå ner i vikt är inte för att han "vill bli smal", det är han noga med. Problemet är ju inte att han själv ser sig som tjock. Problemet är att samhället gör det.
– Jag kan inte handla kläder någonstans och får inte plats på bussar och i karuseller. Så jag gör det för min hälsa – och inget annat. Då kanske jag slipper känslan av att knappt kunna andas när jag går uppför en backe.

Har loggat all mat och motion

Martin har gått ner i vikt förut. Men nu känns det annorlunda.
– Ja, nu är jag ju en offentlig person. Och då blir det svårare att gå in på Mc Donald's och trycka en burgare, det är lite plågsamt faktiskt. Jag har också loggat all mat och motion med Wellobes mobilapp*. Den är så jäääkla bra. Jag har till och med prackat på morsan den! säger han.
Martin är dessutom positivt överraskad över Wellobes träningsexpert Mårten Nylén:
– Är man så tjock som jag så har man ju någon form av ätstörning och ser ingen mening i att motionera. Om en PT då kan ta ner träningen till min nivå och få mig att känna det meningsfullt utan att jag känner mig tvingad – är man sjukt professionell!

Så tycker Mårten om Martins första vecka

När man står inför en sådan utmaning som Martin gör, bör man först och främst identifiera utgångsläge och målsättningar. För alla är vi olika, menar Mårten Nylén.
– För det andra måste inte allt vara hundra procent rätt. Vi ska inte bara lära Martin att äta rätt och träna rätt. Jag vill också visa att han faktiskt kan lyckas med det han vill lyckas med – och på så sätt skapa det jaget han vill ha. För hanterar man sig själv bra, så hanterar man sig oftast "bättre" i längden också. Martin har redan gjort en väldigt bra startvecka. Det viktiga nu är att skapa förändringar som kan hålla på lång sikt.

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här