Mårten Nylén förklarar vad som kan ligga bakom när vågen står still. Terese och Eric har precis fått uppleva det under sina ”90 dagar med Mårten Nylén”.
Mårten Nylén förklarar vad som kan ligga bakom när vågen står still. Terese och Eric har precis fått uppleva det under sina ”90 dagar med Mårten Nylén”. Foto: Getty Images/Marcus Järvinen

Experten förklarar: Då kan vågen lura dig

Du har följt din plan som vanligt – men vikten står helt still.
Dags att få panik och ändra upplägg? Nej, många gånger finns det en naturlig förklaring till att siffran på vågen inte fortsätter nedåt.
– Tittar man bara på vikten ser man aldrig hela sanningen, säger Mårten Nylén.

Starta dina egna "90 dagar med Mårten Nylén"

JUST NU: 50% rabatt

Har du någon gång gjort en viktminskningsresa känner du förmodligen igen dig. Trots att du skött din kost och träning som vanligt ställer du dig på vågen och ser i princip samma siffra som veckan innan.

JUST NU: 50% rabatt

Då kan kroppen binda vätska

Terese Henrysson, 43, och Eric Wadström, 35, har precis fått uppleva det. Båda hade under sina ”90 dagar med Mårten Nylén” gått ner i vikt varje vecka – men under de senaste två har båda varsin gång kunnat konstatera att siffran på vågen varit markant mindre.
– Vikten får aldrig vara det viktigaste. Tittar man bara på vågen ser man aldrig hela sanningen, säger Mårten Nylén och fortsätter:
– Kroppen består av mycket vätska, och den kommer att ha olika mängd vätska vid olika tidpunkter. Det finns flera skäl till att kroppen kan binda mer vätska: Stress, flygresor, hård träning, sämre sömn och salt- eller kolhydratintag exempelvis. Inför mens kan vissa kvinnor binda upp till två kilo vätska, och det kan vara helt normalt.

Att flyga flygplan kan göra att kroppen binder vätska.
Att flyga flygplan kan göra att kroppen binder vätska. Foto: Getty Images/iStockphoto

”Det riktiga värdet sitter inte i vikten”

När det här händer är det viktigt att sätta fokus på alla andra framsteg man gör och har gjort och på de positiva skillnader man känner, menar Mårten Nylén.
– Det är där det riktiga värdet sitter. Börja inte tänka att du gjort något fel och behöver göra massa förändringar, ge det lite tid. Ser du däremot att det blir ett mönster, att vågen fortsätter stå till eller gå åt fel håll även kommande veckor, då kan du börja fundera på vad du behöver göra för justeringar.

Erics fokus: Mer muskler

På tal om justeringar har Eric börjat fokusera mer på att jobba muskulärt. Han kommer öka mängden tung styrketräning – och även öka sitt energiintag.
– Vi tittar på det nu, Eric har släppt så pass mycket i vikt nu att det är dags att sätta större fokus på att bygga mer muskelmassa. Han kommer börja med att köra två pass i veckan med tyngre styrketräning. Målet är att bli frisk och stark, inte smal, säger Mårten Nylén

Hur mycket mer är lagom att börja äta?
– Det är ofta bra med mindre justeringar till att börja med, att lägga till 100-200 kalorier extra. Sen tittar vi på vad som händer efter det och bygger en ny plan.

Få personligt kostschema – som medlem
JUST NU: 50% rabatt

”Jag blev inte orolig – bara nyfiken”

För Terese, som varit öppen med att hon under sina ”90 dagar med Mårten Nylén” valt att inte ha något viktmål, blev veckan där vågen stod still snarare ett utbildningstillfälle.
– Jag blev verkligen inte orolig eller skraj, snarare nyfiken. Min känsla var fortfarande positiv, jag visste ju att jag hade följt min plan och kände att jag fortsatte må väldigt bra. Så jag bad helt enkelt Mårten förklara vad det kunde bero på, sen fortsatte jag följa planen som vanligt utan att göra ändringar. Och efter det har resultaten fortsatt komma, säger hon.

Terese tror att det faktum att hon inte lagt fokus på vågen varit en fördel.
– Jag mäter min framgång utifrån andra aspekter och så länge det går åt rätt håll stressar jag inte upp mig oavsett vad vågen visar. Men jag förstår att om man har satt ett specifikt viktmål, då kan det bli mera mentalt jobbigt. Det är viktigt att förstå att kroppen exempelvis kan binda vätska av flera olika anledningar, vilket gör att vågen inte visar på ett förväntat resultat baserat på dina ansträngningar. Du behöver se vikten över tid, hur trenden ser ut, och inte dra förhastade slutsatser på en vägning.

Eric Wadström

Ålder: 35 år
Yrke: Projektchef inom bygg
Hemstad: Göteborg
Familj: Fru, och tre barn mellan ett och sex år
Instagram: @pappaspussel

Längd: 176 cm
Startvikt: 96,8 kg
Vikt efter vecka 9: 86,3 kg

Terese Henrysson

Ålder: 43 år
Yrke: Chef för ett industriföretag
Hemstad: Västerås
Familj: Gift, två barn i tonåren, två hundar
Instagram: @Terese_health_journey

Längd: 171 cm
Startvikt: 98,8 kg
Vikt efter vecka 9: 83,2 kg

Det här är ”90 dagar med Mårten Nylén”

"90 dagar med Mårten Nylén" är ett specialprogram för medlemmar i Wellobe som går ut på att du varje vecka i 13 veckor får ett mail med förslag på hur du ska äta och röra på dig samt extra tips och råd från träningsexperten Mårten Nylén. Utöver det följer du den rekommenderade kalorinivå du får när du blir medlem i Wellobe samt loggar din mat och motion.
Vårt tips är att anta utmaningen i dag – parallellt med våra offentliga deltagare ovan.

Redan medlem? Starta dina 90 dagar direkt HÄR

Filip Häggberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här