Mårten Nylén/PRIVAT

”Detta är självmedicinering”

Som liten växte hon upp i musikstudios och turnébussar – och måltiderna intogs ofta längsmed vägarna. Nyligen diagnostiserades tvåbarnsmamman Josefin Glenmark, 44, dessutom med ADHD.
– Jag vill förbättra min hälsa på naturlig väg, genom rätt kost och motion, säger hon.

Testa samma grej som Josefine

Med kompositören Bruno Glenmark som pappa och artisten Ann-Louise Hansson som mamma växte Josefin Glenmark, 44, upp i musikstudios och turnébussar. Till lunch och middag blev det därmed ofta färdiglagat. Och lite det livet har hon ärvt.
– I juni diagnostiserades jag dessutom med ADHD, så utmaningen "90 dagar med Mårten Nylén" är en form av självmedicinering. Sen har jag aldrig riktigt blivit av med mammakilona och vill gå ner i vikt också, säger hon.
Och Josefin är på god väg. Redan första veckan har gett resultat.
– Innan kunde jag ligga vaken hela nätter och gå igenom låtar i huvudet. Men sedan jag började räkna kalorier med Wellobes app* och röra på mig sover jag mycket bättre. Och jag har gått ner nästan 3 kilo!

Drabbades av alla möjliga varningstecken

Det hela började 2016, när Josefin kom tillbaka från mammaledigheten. Då blev hennes låt "Ain't no saint", skriven tillsammans med Peg Parnevik, nominerad till en Grammis. Josefin jobbade dag och natt, för det är så hon är säger hon – gränslös. Men snart sade kroppen ifrån med sömnproblem, domningar i händerna och flimmer framför ögonen...
– Efter att ha besökt en rad terapeuter, KBT-specialister och arbetstränare kom frågan om ADHD upp. "Vadå", tänkte jag. "Det är ju någonting vi brukar skämta om på jobbet, att alla musiker har det. Men tänk om jag har det på riktigt?"
En utredning inleddes.

Vi hjälper dig att gå ner i vikt!

”Jag har klarat mig i 44 år”

Idag är Josefin glad över diagnosen för nu förstår hon vad hon behöver göra för att förenkla sin vardag.
– Jag kan helt enkelt inte vara en perfekt artist, låtskrivare, mamma och fru på samma gång. På Apoteket ligger ett recept och väntar, men jag är rädd att medicinen ska hämma min kreativitet och därför vill jag försöka lösa det själv på naturlig väg. Jag har ju klarat mig i 44 år, så varför skulle jag inte klara det nu när jag dessutom får hjälp av Mårten Nylén och Wellobe?

Så tycker Mårten om Josefins första vecka

Eftersom Josefin är otroligt motiverad just nu och samtidigt impulsiv har Mårten först och främst bromsat takten. Att trycka gasen i botten från början är nämligen ett klassiskt misstag.
– Går man ut för hårt är risken att man inte orkar hela vägen, då är det bättre att starta enkelt. Josefin spenderar mycket stillasittande i studion, jobbar sent och är ute på turné. Så första veckan har vi fokuserat på att få in lite rörelse varje dag samt sett över hennes energimängd och energifördelning. Tidigare kompenserade hon på kvällen om hon inte fått i sig tillräckligt mycket på dagen, men det handlar om att planera bättre. Hon har också börjat logga all mat och motion i Wellobes app.

Vikten av delmål

Det viktiga, enligt Mårten Nylén, är att börja med att fastställa sitt individuella utgångsläge genom att ställa följande frågor:
1. Vad är det jag vill uppnå?
2. Vad har jag för förutsättningar?
– Ett tips är sedan att sätta upp delmål. Ju högre målsättning, desto fler delmål. Och hellre för många, än för få. Det viktiga är att de är realistiska, säger han.

Så ska Josefin äta och träna
Bli medlem och ta del av ALLA Mårtens tips och råd

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här