Vecka två i "90 dagar med Mårten Nylén".
Vecka två i "90 dagar med Mårten Nylén". Foto: PRIVAT/Mårten Nylén.

”Att äta för att leva eller tvärtom – det är frågan”

Josefin Glenmark har gjort sin andra vecka i "90 dagar med Mårten Nylén".
Och hon är positivt överraskad.
– Antingen kan man äta för att leva eller leva för att äta. Jag har levt hela mitt liv för det senare, säger hon.

Starta DINA 90 dagar med Mårten Nylén

OBS! Du måste först bli medlem i Wellobe* för att gå med utmaningen.

Precis som så många andra har Josefin Glenmark, 44, svårt att skilja på fysisk och känslomässig hunger. Förra veckan gick hon dessutom ut och berättade om sin ADHD-diagnos.
– Hela jag är en hög av känslor och samtidigt är jag en känsloätare. Så jag har ätit både när jag har varit glad, ledsen, arg, stressad och ensam, istället för att bara äta när jag faktiskt har varit hungrig, säger hon.
För att slippa äta medicin vill hon i utmaningen ”90 dagar med Mårten Nylén” lära sig att äta bättre och träna regelbundet. Och redan andra veckan har gett resultat. Hon har gjort sig av med hela 4 kilo.

JUST NU: En månad på köpet

Fått både ris och ros

Sedan hon berättade om sin diagnos har hon fått både ris och ros. Dels på sociala medier, dels från vänner och bekanta. Vissa anser nämligen att det är svårt att skilja på vad som är själva diagnosen och vad som tillhör den faktiska personligheten.
– Exempelvis är jag skitdålig på att städa eftersom jag har svårt att slutföra saker. Ska jag städa badrummet kan jag gå in och riva ut alla lådor. Sedan hittar jag ett par strumpor, går för att lägga in de i sovrummet – och börjar istället tömma garderoben – samtidigt som dammsugaren står på. Fast om det beror på min ADHD eller på att jag bara är sån, det kan jag inte säga. Men jag måste ju få äga min egen diagnos för att avgöra hur jag ska arbeta bort vissa drag eller om jag ens vill göra det, säger hon.

”Alla bitar börjar redan falla på plats”

Josefins avsikt med ”90 dagar med Mårten Nylén” är alltså inte att skylla sin övervikt på sin diagnos. Däremot vill hon göra den här resan till något större än sin viktresa: Hon vill försöka inspirera likasinnade att välja göra hälsosamma val framför självmedicinering och matmissbruk.
– Dessutom är jag astmatiker och även den blir bättre när jag tränar. Som mamma och karriärskvinna får jag sällan tid med mig själv, men nu har ett helt annat lugn börjat infinna sig. Mår mamman bra så mår familjen bra, sägs det ju. Så det är dags att börja prioritera mig själv, lära känna mitt nya jag och försöka hjälpa andra att komma till samma slutsats. Och jag känner redan att min kropp börjar ställa om sig och att alla bitar börjar falla på plats, säger hon.

Så tycker Mårten om Josefins andra vecka

– Josefins andra vecka har gått bra. Hon jobbar för att få till fördelningen och planerar måltiderna kring sin studiotid och sina turnétider. De två första veckorna är viktiga då det handlar om att komma in i sina nya rutiner och tänka annorlunda där det inte funkat tidigare. Jag tycker att Josefin har en grym inställning och är säker på att detta kommer bli riktigt bra, säger Mårten Nylén.

Så ska Josefin äta och träna
Som medlem kan du läsa mer

Namn: Josefin Glenmark
Ålder: 44
Bor: Åkersberga
Yrke: Sångerska och låtskrivare
Instagram: josefinglenmark
Familj: Gift med två barn på 5 och 7
Längd: 168 cm
Startvikt: 80,7 kg
Midjemått: 103 cm
Stuss: 110,5 cm

Vecka 1: -2,8 kg
Vecka 2: -1,2 kg

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här