Towe i ”90 dagar med Mårten Nylén”.

”Nu fokuserar jag på rätt saker”

Towe Sävenmark, 44, ansökte till ”90 dagar med Mårten Nylén”.
Drygt tre månader senare hade hon gått ner över 15 kilo och 15 centimeter i midjan.
– Nu har jag lärt mig fokusera på det jag faktiskt kan göra och inte tvärtom, säger hon.

Starta DINA 90 dagar med Mårten Nylén

OBS! Du måste först bli medlem i Wellobe* för att gå med utmaningen.

Med fyra barn och en man som tillsammans tränar flera gånger i veckan kan det vara svårt att prioritera sig själv. Men som hemmadeltagare i utmaningen ”90 dagar med Mårten Nylén” fick Towe Sävenmark chansen att göra det. Målet blev att med tips, råd och coaching på distans från Mårten Nylén och Wellobe, gå ner från 75,3 kilo till 62 kilo – på 90 dagar.
– Det var nämligen det jag vägde innan jag fick mitt fjärde och sista barn, förklarar Towe.

JUST NU: En månad på köpet

Rasade inte direkt i vikt – tvärtom

Men det var inte så att Towe rasade i vikt. Hela första månaden gick tvärtom trögt, trots att hon skippade såväl socker som mjöl. Dock var Towe på fotbollsläger med sin dotter i Barcelona och sedan blev Towe sjuk. Men hon var inte bitter för det:
– Mårten har lärt mig fokusera på det jag faktiskt kan göra och inte tvärtom. Och även om det inte syns så mycket på vågen så känner jag mig betydligt lättare och har ett mycket bättre flås. Dessutom har fettet på armarna och axlarna börjat försvinna. Och så är magen inte alls lika svullen längre.

Gick ner i vikt varje vecka

Sin andra månad började Towe logga all mat i Wellobe’s mobilapp. Hon var också noggrann med att få i sig så mycket näring och mättnad som möjligt.
– Även om allt är tillåtet i Wellobe så länge man bara planerar det så har jag slutat med bröd, eftersom det är en trigger för överätning hos mig, sade hon då.
Towe jobbade även med det mentala och insåg att det största hindret (oftast) bara är hon själv. Därmed ökade hon även antalet morgonpromenader, spinningpass och löpturer. Och det gav resultat…! Towe gick ner i vikt varje vecka och landade på totalt minus 7,4 kilo månad två.

Gick i mål veckan innan midsommar

Den tredje och sista månaden skippade Towe även alkohol samtidigt som hon intensifierade sin träning ytterligare. Men inte utan en ordentlig fajt:
– Fyra dagar i rad var det grillfester och skolavslutningar så då gick jag ner lite mindre. Sedan rådde Mårten mig att fördela energiintaget bättre samt att lägga till kolhydrater till lunch och mellanmål för att orka prestera mer i min träning. Och veckan innan midsommar gick jag i mål, med en viktminskning på totalt 15,6 kilo och 15,4 centimeter i midjan.

En känsla av tomhet

Dag 91 skulle man kunna tro att Towe firade med bullar, bröd och vin. Men istället vaknade hon upp med en känsla av tomhet, säger hon.
– Jag hade liksom kämpat och kämpat, sedan var det plötsligt över. Men jag gick upp som vanligt dag 91 och preppade min nyttiga lunchlåda runt 06.22 utan att tänka. Det var en SÅ skön känsla. Visst, på kvällen hoppade jag visserligen över dubbelpasset i spinning som jag kört varje tisdag för en kväll med familjen, lövbiff och ett glas vin. Men dag 92 var jag på’t igen.

Kom lite ur gängorna

Sedan kom sommaren. Och inte bara vara det sol, semester, utlandsresor och kompishäng. Towe gjorde illa sig i foten och fick en infektion som satte stopp för träningen. Under två roadtrips kom hon dessutom ur gängorna när det gällde kosten.
– Dock hade jag hela tiden Wellobes dietist Josefine Jonassons kloka ord ringande i bakhuvudet: ”Välj åtminstone det minst dåliga”. Och det försökte jag anamma. Innan Wellobe åt jag dessutom mer glass och öl om somrarna. Det har jag gjort i år också, men inte alls som förut.

Har gått upp något – men det är OK

Idag har Towe gått upp 1,7 kilo till 61,4 kilo. Men det är OK, säger hon, eftersom hon ju inte alls har tränat lika mycket. Dessutom ligger hon fortfarande under den målvikt hon först satte upp på 62 kilo.
Och hur ser du på framtiden?
– Framtiden för mig stavas ”Balansbord”, ”Good enough”, ”Minst dåligt” och ”Vänd tillbaka till Ystad” (red. anm. Se förklaringar i faktarutan längst ner). Allt detta har Mårten och Josefine på Wellobe lärt mig och de betyder allt för mig. Sedan kommer jag fortsätta använda Wellobes mobilapp, för jag är inte riktigt där än att jag kan hålla koll helt på egen hand.

Namn: Towe Sävenmark
Ålder: 44 år
Hemort: Farsta
Yrke: Affärsutvecklare
Instagram: towesavenmark
Längd: 162 cm
Startvikt: 75,3 kg
Midjemått start: 92,4 cm
Målvikt: 62 kg
Kilon att gå ner: -13,3 kg
Slutvikt: 59,7 kg
Midjemått slut: 77 cm

Total viktnedgång: -15,6 kg och -15,4 cm i midjan

Mårtens Balansbord består av fyra ben: Mat, Motion, Stress och Sömn. Får man problem med ett ben blir ofta hela bordet instabilt – och tvärtom. Stärks ett ben upp, stärks hela bordet upp.

Uttrycket "Good enough" handlar om att inte fokusera på det man inte kan, utan det man kan. Man måste t ex inte träna i två timmar, utan det är bättre att ha tränat i en kvart än inte alls.

Uttrycket "Minst dåligt" kan vara bra i situationer där man inte kan styra vad som serveras, som t ex på resor, fester och middagar. Saknas grönsaker? Ok, men då kan man välja bort såsen istället.

Metaforen "Vänd tillbaka till Ystad" handlar om att ”vända tillbaka i tid” om man upptäcker att man är på väg "åt fel håll". Bara för att den där chokladen slank ner på hemvägen måste du alltså inte vräka i dig onyttigheter resten av kvällen också.

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här