Joacim gillar INTE sallad.

”Jag blev sjuk av för mycket sallad”

Nu kör vi en favorit i repris av “90 dagar med Mårten Nylén”.
Och precis som föregående år har hundratals ansökningar strömmat in.
Här är en av huvuddeltagarna – Joacim Rahm, 43.

Starta DINA 90 dagar med Mårten Nylén

OBS! Du måste först bli medlem i Wellobe* för att gå med utmaningen.

Namn: Joacim Rahm
Ålder: 43 år
Hemort: Järfälla
Yrke: Säljare
Längd: 177 cm
Startvikt: 108,6 kg
Midjemått start: 118,5 cm
Målvikt: 90 kg
Kilon att gå ner: -18,6 kg


OBS! Joacims vikt kan ha ändrats sedan intervjun gjordes.

Dela DIN historia och inspirera andra!
Mindre ersättning utgår. Maila info@wellobe.se så berättar vi mer.

Viktnedgång vecka 1
Viktnedgång vecka 2
Viktnedgång vecka 3
Viktnedgång vecka 4
Viktnedgång vecka 5
Viktnedgång vecka 6
Viktnedgång vecka 7
Viktnedgång vecka 8
Viktnedgång vecka 9
Viktnedgång vecka 10
Viktnedgång vecka 11
Viktnedgång vecka 12
Viktnedgång vecka 13: SÅ GICK DET

Joacim Rahm, 43, har som så många andra i sin situation provat “allt” – utom Wellobe. Som han själv beskriver det är det stora problemet att han fötts med “en missbrukargen”. Och då syftar han inte på tobak, alkohol eller droger, utan på god mat, snacks och sötsaker.
– Min svaghet är dels att jag älskar onyttiga saker och dels att jag inte förstår när jag ska sluta. Smågodis, chips, saltlakrits – you name it. Och beställer vi hem pizza äter jag först upp min egen och sedan det barnen lämnat, även om jag egentligen inte behöver det.

JUST NU: 50% rabatt

Kommer alltid något "i vägen"

Att Joacim dessutom älskar öl och är omgiven av människor som också uppskattar god mat, dryck och att äta ute gör inte saken lättare. På det sättet har han visserligen blivit väldigt duktig på att laga festmat som kött med gräddiga såser och gratänger. Nyttigare vardagsmat är han däremot sämre på, mest blir det falukorv och snabbmakaroner.
Och träning då? Tja, han är medlem i Friskis & Svettis, men det betyder inte att han går dit.
– Det kommer liksom alltid “något i vägen”. Jag behöver helt enkelt ett par sparkar i rumpan av någon. Och denne får gärna vara Mårten Nylén, säger han.

Blev sjuk av för mycket sallad

Tidigare har Joachim både provat Viktväktarna, LCHF och GI-dieten. Den sistnämnde gick ut på att bara äta kött och sallad – i mängder. Han åt så mycket att han blev tvungen att uppsöka vårdcentralen.
– Jag fick nässelutslag på hela överkroppen från bröstkorgen och uppåt. Min läkare frågade vad sjutton jag hade ätit. För visst, det hade varit en sak om jag hade ätit massa broccoli. Men jag hade satt i mig sådana kopiösa mängder med tomat och gurka för att bli mätt, att jag fått en allergichock. Tydligen finns det ett ämne som heter acetylsalicylsyra i den sortens grönsaker, som i för stora mängder kan framkalla sådana reaktioner.

Tror att Wellobe kan vara "det sättet"

I skrivande stund väger Joacim 108,6 kilo och har ett midjemått på 118,5 centimeter. När han fick syn på vår efterlysning till 2018 års utmaning med Mårten bestämde han sig därför för att söka.
– Eftersom jag inte själv har löst gåtan över hur jag ska gå ner i vikt och sedan hålla den också är det här en jättechans. Jag har helt saknat den mentala styrkan att göra det på egen hand, men om jag nu får rätt hjälp så tror jag verkligen att det kan vara “det sättet”, säger han.

Fick komma på kickoff i Stockholm

Som en av huvuddeltagarna fick Joacim först och främst förmånen att, tillsammans med övriga deltagare, besöka Wellobes-redaktionen i Stockholm för en kickoff. Där hälsade Wellobes redaktör Sofia välkommen med en kort demonstration av Wellobes historia, grundfilosofi och verktyg. Hon presenterade också tidigare års resultat av 90-dagars-utmaningen, enligt vilka båda de manliga huvuddeltagarna gått ner hela 20 kilo och de kvinnliga 12 kilo var.
Därefter tog Wellobes dietist Josefine Jonasson över, bjöd på lite mellanmål och höll en kort föreläsning för att hjälpa deltagarna i gång.
Vad var den viktigaste lärdomen från den?
– Josefines metafor: Att man inte ska fortsätta köra mot Gällivare när man egentligen ska till Ystad, om man upptäcker att man har kört fel. För många gör just så: De fortsätter hela vägen till Gällivare, tar in på hotell och stannar kvar några dagar – trots att det inte var dit de ville. Och det var precis det jag behövde höra, att det gäller att vända åt rätt håll direkt istället. Jag är precis likadan när min fru ber mig att dammsuga. “Sedan” är alltid den bästa tiden.
Läs även om Joacims meddeltagare Ingela

Är en lagspelare

Ytterligare ett plus var att få träffa andra i samma situation, tyckte Joacim. Deltagarna klickade snabbt med varandra och åkte gemensamt sedan för att möta upp Mårten Nylén. Han började med att väga in och mäta deltagarna – precis som i Biggest Loser som han deltagit hela fyra säsonger i. Därefter fick deltagarna köra sitt allra första träningspass med “Coach Ninja”. Först ett par minuters valfri uppvärmning, därpå ett cirka 30 minuter långt styrketräningspass, toppat med en rejäl pulshöjare på crosstrainer.
Hur var det, ni körde på ganska hårt?
– Ja, ha ha. Enligt Mårten skulle det där vara “ett lätt pass”. Och visst, det finns säkert olika nivåer av det. Själv blev jag genomsvettig, men jag blir ju å andra sidan andfådd av att gå uppför en trappa. Nej, skämt åsido så var det jättebra. Jag har spelat fotboll i hela mitt liv och är en lagspelare. Så har jag någon som pushar mig gör jag det där lilla extra. Förhoppningen nu är att jag om några veckor ska uppleva det där passet som lätt.

Har börjat promenera

Avslutningsvis höll även Mårten en miniföreläsning. Det viktigaste Joacim minns därifrån var teorin om “Balansbordet”, enligt vilken ett ben står för maten, ett för motionen, ett för vilan och återhämtning, och ett för den mentala balansen. Kapar man ett av benen blir hela bordet ostabilt. Och omvänt: Stärker man ett av dem kommer det istället stå stadigare.
– Idag har jag ont överallt när jag vaknar. Innan trodde jag att det var sängen det var fel på, men nu inser jag att det har med helt andra saker att göra. Min förhoppning med de här 90 dagarna är därför att vakna med ett leende på läpparna istället. Egentligen är jag en rätt glad prick som tar livet lite med en klackspark, så jag hoppas kunna bli lite gladare i vardagen också och slippa tycka saker är jobbiga bara för att jag är trött redan när jag vaknar.
Och vad har du för strategi för att fixa det här?
– Jag har redan börjat promenera 45-50 minuter varje morgon halv sex. Och det har varit så skönt. Solen har precis gått upp, det har varit helt molnfritt och inte en människa ute. Utöver träningen med Mårten en gång i veckan är planen också att köra två pass i veckan på Friskis. Mårten har lärt mig att jag faktiskt inte måste köra cirkelträning sju dagar i veckan eller uppoffra 2-3 timmar per dag på träning, så det känns faktiskt helt görbart.

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här