Thomas kör ett pass med Mårten på gymmet.
Thomas kör ett pass med Mårten på gymmet. Foto: Karin Holmberg

Thomas: ”Hela veckan har varit en aha-upplevelse”

Första veckan av ”90 dagar med Mårten Nylén” är över.
För vår deltagare Thomas Zabihi har det varit en vecka fylld av förändringar.
– Hela veckan har varit en aha-upplevelse, säger han.

Gör utmaningen parallellt med Thomas – starta DINA 90 dagar

Promenader, träning, matlådor och planering. Så kan man sammanfatta vår deltagare Thomas första vecka av utmaningen ”90 dagar med Mårten Nylén”.
– Jag har lagt ganska mycket tid på att hitta bra val i Wellobe-appen och sen har jag satsat på mat där jag kan äta mycket och få i mig rätt näring. Jag gillar inte att vara hungrig så det har varit viktigt för mig.

Vad har det blivit för mat?
– Det har varit mycket kyckling och fisk, potatis och grönsaker. Jag storhandlade på söndagen och förberedde mycket av maten för att jag ville göra det enklare för mig att hålla mig till det jag planerat, säger han.

JUST NU: En månad på köpet

Viktigt att inte gå ut för hårt

Thomas som tidigare i livet tränat mycket ville gärna köra igång med så mycket träning som möjligt. Men för att Thomas inte ska drabbas av bakslag senare har Mårten valt att bromsa Thomas lite och förklara hur kroppen svarar som bäst.

– Går man ut för hårt kan det resultera i att kroppen svarar sämre. Det är såklart positivt att han är supermotiverad men jag vill inte att han kör för hårt och sedan drabbas av bakslag och skador. Det är bättre att kroppen får följa med i de förändringar vi gör, och då kommer kroppen att svara bättre på det han faktiskt gör, säger Mårten Nylén.

Thomas har därför fått besked om att han bör powerwalka max sex dagar i veckan och sen vara på gymmet max 2-3 gånger per vecka nu i starten.
– Jag ser helst att han har en dag när han fokuserar på att återhämta kroppen lite. Han ska naturligtvis vara aktiv i vardagen men inte ge sig ut på en lång hård powerwalk, säger Mårten.

Hela veckan var en aha-upplevelse

Så hur har då veckan varit för Thomas?
– Hela veckan har varit en aha-upplevelse. Från att ha kommit till insikt om hur dåligt jag faktiskt skötte min kost till hur dålig kondis jag har nu, skrattar Thomas och fortsätter:

– Jag har lärt mig massor både när det gäller kosten och träningen. Det har också varit viktigt med planeringen. En sak som hjälpt mig att få ihop vardagen är att jag ställt klockan och gått ut på en powerwalk på morgonen. På det sättet har jag klarat av träningen innan jag tar min son till skolan och sen kan jag fokusera på jobbet. 


Gör utmaningen parallellt med Thomas

Stressade över vikten

Precis som många andra, som påbörjar en viktresa, så har Thomas under veckan vägt sig flera gånger. När vågen inte gav det resultat som Thomas ville ha blev han stressad. Därför tog Mårten ett beslut om att be Thomas ställa bort vågen.
– Det blir ofta ett stressmoment att använda sig av en våg för ofta. Den stressen är både onödig och kontraproduktiv eftersom stress kan göra att man stressar upp kroppen och går ner mindre i vikt, säger Mårten Nylén och fortsätter:

– Det viktiga är att fokusera på de saker som gör största skillnaden och sen hålla i dem, för då kommer resultaten. Man behöver komma ihåg att vi är alla är olika och för vissa kan det går segare i starten än andra. Därför vill jag inte att Thomas väger sig mer än max en gång per vecka.

Firade Valborg – på gymmet

På Valborg träffade Thomas Mårten på gymmet för sitt första riktiga pass efter att utmaningen kört igång. Det blev ett pass där cardio, varvades med styrkeövning och rörelseövningar.

Thomas har en axel som är lite skadad efter en mc-olycka och får därför göra lite extra övningar för att bygga upp styrkan och få upp rörligheten i den.
Även om kondisen inte är på topp så är det tydligt att Thomas både har träningserfarenhet och mycket vilja. 
– Haha ja men det här är övningar jag inte skulle ha gjort innan. Då tränade jag nästan uteslutande övningar som jag tyckte var kul. Jag skulle aldrig få för mig att göra övningar som är jobbiga och som jag inte tycker är kul.

Med små justeringar visade också Mårten hur Thomas kan få bättre resultat.
– Det är ganska otroligt hur mycket en liten vridning på ett grepp eller en vinkel på kroppen kan förändra, säger Thomas och Mårten fyller i:

– Det handlar om att hitta musklerna på rätt sätt med rätt övningar och efter vad syftet är, för annars blir inte resultaten som vi vill.

Thomas Zabihi

Veckans resultat: -1,5 kg
Startvikt: 95,5 kg
Vikt nu: 94 kg

Hoppa på utmaningen du också – det här får du i "90 dagar med Mårten Nylen"

* Ett temamail i veckan i 13 veckor
* Regelbundna kostråd
* 7 kaloriberäknade recept i veckan
* Regelbundna träningstips
* Ett individanpassat träningsprogram utvecklat av Mårten Nylén
* Inspirerande artiklar om mat, motion och motivation
* Tips, råd och inspiration ifrån andra deltagare i vår slutna Facebook-grupp

Gör utmaningen parallellt med Thomas

Följ oss för mer inspo:

Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram
Mårten på Instagram

Karin Holmberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här