”Måla fan på väggen!” är Martin Almgrens tips.
”Måla fan på väggen!” är Martin Almgrens tips. Foto: Magnus Sandberg/Mårten Nylén.

Martin Almgren: Måla fan på väggen!

I skolan blev han kallad “fet” och “äcklig”.
Under åren gick han upp till 156 kilo.
– Sen fattade jag plötsligt grejen och gick ner 27 kg på tre månader, säger artisten Martin Almgren, 30.

Kolla: Kan du nå din målvikt – med samma metod?
Det är svårt att föreställa sig att den charmige lastbilschaffisen från Lindesberg har varit mobbad. Idag är Martin Almgren, 30, en varm, ödmjuk och framförallt rolig person. År 2015 tog han revansch som vinnare av Idol i TV4. Tre år senare gick han till final i Melodifestivalen. Ändå har det tagit tid för Martin att förstå:
– I många år fann jag min tröst i mat och godis, vilket gav ännu sämre självkänsla. Så om folk ser på mig på stan tänker jag fortfarande att det är för att jag är tjock.

Kolla: Kan du nå din målvikt med samma metod?

JUST NU: En månad på köpet

“Jag gjorde allt i egen takt”

Men 2019 skrev Martin återigen historia, i utmaningen “90 dagar med Mårten Nylén”. Vid det laget vägde han 156 pannor. Tidigare var han lastbilschaufför, och käkade frukost och snabbmat i ”kojan”. Efter jobbet sjöng han i manskör, coverband och trubadurade. Tillslut kunde han inte längre handla kläder eller ta sig uppför en backe.
– Jag behövde det här för min hälsa. ”Bestäm dig och gör det bara”, är det många som säger. För mig var det tvärtom. ”Det här kommer inte bli kul och inte gå bra”, tänkte jag. På det sättet kunde jag göra det i min takt.

Införde "skittråkiga promenader"

Martin började logga all mat och dryck samt införa “skittråkiga dagliga promenader”.
– Innan försökte jag intala mig att det var roligt. Nu förlikade jag mig med att det helt enkelt inte är roligt att gå ner i vikt. "Det får vara tråkigt nu och kul sen”.
Martin började också äta mer regelbundet var tredje timme, minska mängden kolhydrater och öka mängden protein och grönsaker.
– Pizza, chips och läsk var det inte tal om, men det suget gick över rätt snabbt. Och efter ytterligare någon vecka hade jag gått ner över tio kilo.

Åt bara ägg

Men det var inte lätt. När Martin någon vecka senare lagt sig på ett för lågt energiintag då han trodde att det skulle gå bättre då, fick han lunginflammation.
– Rådet Mårten Nylén gav mig då var att fokusera på kosten. Så jag gjorde det enkelt och åt bara ägg, i kokt form och som omelett. Jag drev nog halva äggförsäljningen i Sverige! För första gången i mitt liv köpte jag även frukt. Såna där... Mandariner. 
Kolla: Kan du nå din målvikt – med samma metod?

Hatar träning

Snart kunde Martin börja träna också. Det fanns bara ett problem: Han hatar träning.
– Är man så tjock som jag så har man ju en ätstörning och ser ingen mening i att träna. Men jag är positivt överraskad av Mårten Nylén. Han lyckades ta ner det till min nivå och få det att kännas meningsfullt. Det viktiga är att bestämma sig för varför man vill gå ner i vikt. Och det bör enbart vara för sin egen skull och ingen annans.
Och träningen gav resultat, även om Martin i huvudsak fortfarande promenerade. Och efter ytterligare några veckor hade han gått ner 16 kilo.

"Det är väl bra att underhålla spektaklet”

Med bara någon månad kvar kunde Martin gå uppför backar eller böja sig ner och knyta skorna igen. Den här gången gjorde han uppenbarligen saker och ting rätt.
– Får man vecka efter vecka positiva resultat är det enkelt att gå ner i vikt, säger han.
Snart visade det sig att han gått ner totalt 27 kilo på sina 90 dagar.
– I början föreställde jag mig hur omöjligt det skulle bli. Samtidigt bestämde jag mig för att inte stressa, för om vi leker med tanken att vi bara har en kropp… Ja, då kanske det är rätt bra att underhålla spektaklet.
Och vad är skillnaden mot innan?
– Att jag ansträngde mig mindre, men gick ner mer. Förmodligen för att jag plötsligt förstått hur jag ska göra.
Testa samma app som Martin

Martins bästa tips

1. Måla fan på väggen!
”Bestäm dig och gör det bara”, är det många som säger. För mig var det tvärtom. ”Det här kommer inte bli kul och inte gå bra”, tänkte jag. För visst är det trevligare att bli positivt överraskad?
2. Prova vad som funkar för just dig
Jämför dig inte med andra, för du är inte som andra. Prova och se vad som funkar för dig. Är det att ändra kosten, börja träna eller både och? Låt dina resultat vägleda dig.

3. Hatar du också träning?
Får förstaklassare universitetmatte? Nej. Är du liksom jag allergisk mot träning? Skit i det. Inget ska kännas svårt, krystat eller övermäktigt. Är du så tung som jag var är det smartare att fokusera på kosten. Vill du däremot börja träna är mitt tips att bestämma dig för att du bara måste göra det. Lite som på ett jobb, där är alla uppgifter inte heller roliga.
4. Ta det i din egen takt
Det viktiga är inte hur fort det går. Det viktiga är att det går. För mig tog det åtta år att gå upp i vikt. Jamen då är något år hit eller dit nu ingenting. Det positiva är att det aldrig kommer att vara så lätt att gå ner i vikt som nu, när du väger så mycket!
Nå din målvikt – med samma metod


Namn: Martin Almgren

Ålder: 30

Bor: Lindesberg

Yrke: Artist

Instagram: martinalmgren

Familj: Mamma, pappa, bror

Längd: 188 cm

Startvikt: 155,7 kg

Slutvikt: 129 kg

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

Fler tips? Läs även artikeln
”Mun och hjärna var alltid osams”

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här