Frederic om ”90 dagar med Mårten Nylén” i Wellobe.
Frederic om ”90 dagar med Mårten Nylén” i Wellobe. Foto: Privat/Getty Images.

Frederics har slutat snarka

Frederic Åkerberg, 45, har gått ner 7 kilo och mår bättre både i kropp och själ.
Men efter fyra veckor av ”90 dagar med Mårten Nylén” är det en annan framgång som får mest jubel på hemmaplan.
– Jag har slutat snarka, säger Frederic.

Starta DINA 90 dagar med Mårten Nylén här

I fyra veckor har Frederic Åkerberg, 45 år, lagt om sina kost- och träningsvanor i jakten på en bättre hälsa och ny livsstil. Hans framgångar kan mätas på många sätt, Frederic har bland annat gått ner sju kilo och fått mer energi i vardags- och familjelivet.

Men det har inte fått mest uppmärksamhet. I alla fall inte i Frederics hushåll. Hans fru, Camilla, har nämligen under en tid spelat in ljudet av Frederics snarkningar under natten.
– Men nu hörs ingenting! Jag har slutat snarka. Camilla säger att bara det gör hela den här resan värd det, säger Frederic.

JUST NU: En månad på köpet

Här är hans största lärdom

På frågan vad som är hans största lärdomar hittills under sina fyra första veckor av ”90 dagar med Mårten Nylén” är Frederics svar glasklart.
– Det har handlat mycket om maten för mig. Jag har ju alltid tränat till och från, så där hade jag i alla fall en grund. Det som gjort störst inverkan är mellanmålen, det är det som gör att det här funkar. Jag slipper bli superhungrig och ta första bästa, jag kan hela tiden gör bra och medvetna val, säger han och fortsätter:
– Jag har energi och fokus att välja något näringsrikt. Har jag det trångt i kalendern väljer jag idag en kycklingsallad med couscous i stället för en kebabrulle.

Kan äta mer än han trodde

Frederic har inte bara lärt sig vad han behöver äta för att må bra, utan också hur mycket. Han är överraskad över att mängden faktiskt kan vara stor, utan att det kalorimässigt går över styr.
– Jag har liksom fått in i huvudet hur stor en rimlig portion är. Ska jag äta pasta vet jag att en viss mängd funkar, väljer jag quinoa vet jag att jag kan äta lite mer. Du kan äta dig ordentligt mätt utan att på något sätt få i dig en för stor mängd kalorier.
Starta DINA "90 dagar med Mårten Nylén" – som medlem

”Tog gärna ett gäng tårtbitar”

När Frederics 90 dagar är slut vill han ha hittat en livsstil och fått verktyg för att fortsätta förhålla sig till mat på ett hälsosamt sätt. Han har redan kommit en bra bit på vägen, men längtar till att det kommer naturligt.
– Vi var på Öland i helgen och där finns ett café där vi åt frukostbuffé, det har vi gjort många gånger. Förut tog jag gärna ett gäng tårtbitar, mackor med nutella och marmelad. Det gjorde jag inte nu, men suget fanns där. På något sätt vill jag att det suger lugnar ner sig lite. Självklart vill jag också kunna unna mig, men inte varje gång man går förbi något gott eller är på en buffé.

Frederic Åkerberg

Ålder: 45 år
Yrke: Specialistsäljare inom AV
Hemstad: Nykvarn
Familj: Gift, två gemensamma barn, samt två barn från tidigare förhållande
Instagram: @freddesaventyr

Längd: 184 cm
Startvikt: 119,7 kg
Nuvarande vikt: 112,7 kg

Här tränar Frederic: Smart Hälsa Nykvarn

Filip Häggberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här