Frederic Åkerberg före och efter sina ”90 dagar med Mårten Nylén”.
Frederic Åkerberg före och efter sina ”90 dagar med Mårten Nylén”. Foto: Mårten Nylén/Marcus Järvinen

Började äta oftare – då kom Frederic i form

Han blev aldrig mätt och började tänka på lunchen direkt efter frukosten.
Efter sina ”90 dagar med Mårten Nylén” har Frederic Åkerberg, 46, hittat ett sunt förhållande till mat – men vägen dit var inte som han tänkt sig.
– Nyckeln till min framgång har varit att äta oftare, inte mer sällan, säger Frederic.

Gör samma utmaning som Frederic – starta dina 90 dagar HÄR

När Frederic startade sina ”90 dagar med Mårten Nylén” var han allt annat än en soffpotatis som behövde börja träna. Tvärtom – Frederic tränade brasiliansk jiu-jitsu varje vecka och var i perioder en regelbunden löpare.

Det var maten som var Frederics last. Han beskrev hur han i princip aldrig kände sig mätt och hade ett påtagligt sötsug som aldrig gav med sig.
– Om någon skulle ställa en hamburgare på 500 gram framför mig hade jag ätit den, utan några problem. När jag har tränat och känner mig duktig kan jag trycka i mig en stor påse godis, sa Frederic då.

I dag väger han drygt 103 kilo i stället för 120, mycket tack vare att han hittat ett sätt att hantera sin hunger.

JUST NU: En månad på köpet

Så har Frederic ätit

Före ”90 dagar med Mårten Nylén”
Tre huvudmåltider: Frukost, lunch och middag. Snacks eller godis på kvällen.
– Jag åt en stor frukost med gröt, smörgås och ofta någon banan, Trots det började jag tänka på lunchen redan vid 10. Jobbade jag på kontoret började jag tjata på kollegorna om att gå och äta, när klockan slog 11 gick jag själv om ingen ville hänga på. Att gå lös på en lunchbuffé var min favorit. Middagarna var också stora, och på kvällen åt jag ofta godis eller andra snacks.

Under ”90 dagar med Mårten Nylén”
Tre huvudmåltider + två mellanmål. Ett mellan frukost och lunch, ett mellan lunch och middag.
– Till frukost blir det havregrynsgröt och ägg, mellanmålen kan vara kvarg med frukt eller keso med nötter. Den största skillnaden är att jag inte alls är lika panikhungrig till lunch. Jag äter i stort sett samma mat, men packar tallriken helt annorlunda. Jag fyller ut med grönsaker för mättnadens skull och äter mer sansade portioner. Min största förändring har inte varit vad jag äter, utan sättet jag äter.

För första gången som Frederic kan minnas vet han nu hur det känns att vara mätt.
– Jag och ett kompisgäng åker iväg över en helg en gång om året, en av polarna är kock och lagar så otroligt god mat. I vanliga har jag ätit hela dagen och hela kvällen, det fanns inget stopp. När vi var iväg på årets träff i höstas så blev jag för första gången mätt, det tog stopp. Jag njöt av den goda maten, men frossade inte fram till läggdags. Det var en bra känsla, säger han.

Vill du ha samma upplägg som Frederic? Bli medlem HÄR

Så har Frederic tränat

Före ”90 dagar med Mårten Nylén”
I omgångar tränade Frederic väldigt mycket, och den brasilianska jiu-jitsun höll han igång minst en gång i veckan.

Under ”90 dagar med Mårten Nylén”
Upp till tre gympass och promenader på löpband á 45 minuter i veckan.
– Den stora skillnaden nu är att jag fått kontinuitet på träningen. Jag hade knappt satt en fot på ett vanligt gym innan jag fick programmet av Mårten, så det var en tröskel jag kom över. Jag blev snabbt starkare av styrketräningen men märkte framför allt skillnad i konditionen. I början promenerade jag bara, men ju längre tiden gick, desto mer löpning fick jag in i mina 45 minuter. Nu känns det som jag kan springa hur länge som helst.

Frederic medger att hans praktiska omständigheter har hjälpt honom mycket. Han jobbar mycket hemifrån och har bara fem minuter till sitt lokala gym, ”Smart träning” i Nykvarn.
– Jag hinner träna på luncherna, det är perfekt. Då slipper jag försöka hitta tid för träning på morgon och kvällar när barnen är hemma.

Så ser Frederic på sina resultat

När han startade sina 90 dagar var Frederic tydlig: Han ville gå ner i vikt. Med 120 kilo att släpa runt på kände sig Frederic tung och orörlig. I hans huvud var en viktnedgång på åtta kilo ett rimligt mål.
– Jag har ju testat andra dieter och inte alls fått resultat, så mina förväntningar var inte högre än så. Men jag märkte fort att det skulle bli mer, de första två veckorna hade jag nästan gått ner fem kilo, säger Frederic och fortsätter:
– Det är klart att det blir lättare när man har Mårten som coach, men att det skulle gå så här smärtfritt kunde jag inte drömma om. Jag är sjukt nöjd med mig själv och otroligt tacksam gentemot Mårten och min fru Camilla. Hon har varit en helt fantastisk support.

I dag är tung och orörlig allt annat än vad Frederic känner sig.
– Jag testade att gå på löpbandet med 15 kilo i väskan och jag kan inte förstå att jag orkade släpa på det plus lite till förut. Jag är piggare om dagarna och orkar göra mycket mer, jag är smidigare när jag brottas. Att jag lyckats med det här är över all förväntan.

Frederics bästa tips för en hållbar viktnedgång

  1. Gå inte ut för hårt! Börja mjukt och försiktigt och öka succésivt om du orkar. Du behöver inte gå “all in” för att få resultat.
  2. Hitta ett nytt sätt att äta. Att träna sig ner i vikt är jättesvårt, det är maten som är nyckeln. Hitta ett upplägg som funkar för dig, för mig var nyckeln att lägga till mellanmål för att inte överäta till lunch och middag.
  3. Ta hjälp av någon! Det kan vara en kompis eller en PT, så länge du har någon att bolla idéer med och få pepp av.

Frederic Åkerberg

Ålder: 46 år
Yrke: Specialistsäljare inom AV
Hemstad: Nykvarn
Familj: Gift, två gemensamma barn, samt två barn från tidigare förhållande
Instagram: @freddesaventyr

Längd: 184 cm
Startvikt: 119,7 kg
Slutvikt: 103,7 kg

Det får du i "90 dagar med Mårten Nylen"

* Ett temamail i veckan i 13 veckor
* Regelbundna kostråd
* 7 kaloriberäknade recept i veckan
* Regelbundna träningstips
* Ett individanpassat träningsprogram utvecklat av Mårten Nylén
* Inspirerande artiklar om mat, motion och motivation
* Tips, råd och inspiration ifrån andra deltagare i vår slutna Facebook-grupp

Redan medlem? Starta dina 90 dagar HÄR

Filip Häggberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här