Josefine om sin tid i Wellobe.

”Jag känner mig både snabb, stolt och stark!”

Tiden går fort när man har roligt. Josefin Glenmarks 90 dagar i Wellobe är över. Och resultatet? Minus 12,7 kg och 15,5 cm i midjan.
– Den stora vinsten är att jag orkar leka med mina barn på en helt ny nivå.

Starta DINA 90 dagar med Mårten Nylén

OBS! Du måste först bli medlem i Wellobe* för att gå med utmaningen.

Wellobes hälsoundersökningar är sponsrade av Kry.se. Patienten har gett sitt skriftliga medgivande till att offentliggöra sin viktresa och därmed även alla de coachade samtal som äger rum under projektets gång.

När Josefin Glenmarks döttrar tidigare bad henne att följa med ut och leka kunde hennes rygg protestera. Dessutom kände hon sig allmänt tung och trött. I höst har hon deltagit i utmaningen ”90 dagar med Mårten Nylén” och gått ner 12,7 kilo på vågen samt 15,5 och 9 centimeter i midjan och runt stussen. Nu känner hon sig både piggare och gladare, såväl mentalt som fysiskt, säger hon.
– Jag är sjukt stolt över mig själv! Både för att jag orkade hela vägen in i mål och för de resultat jag fick. Min nya vikt är bara en bonus. Den stora vinsten är att jag orkar leka med mina barn på en nivå som jag inte orkade innan, säger hon.

Investera i din hälsa du också!

”Man måste vilja våga förändra”

Tidigare fanns helt enkelt inte energin. Josefin både åt, sov och rörde på sig dåligt. En av Mårten Nyléns första uppgifter blev därmed att få Josefin förstå vikten av balans mellan mat, motion, återhämtning/vila och stress. Till hjälp tog han sin modell Balansbordet:
– Alla nämnda delar är lika viktiga och också lika beroende av varandra för att du ska må bra. Kapar du ett ben blir bordet ostabilt, kapar du ett till faller hela bordet. Det viktiga är därför att stärka upp det ben som är svagast först och sedan fortsätta därifrån. Framförallt måste man vilja våga förändra.

Stressen Josefins svagaste länk

Med två små barn, en ADHD-diagnos och ett yrke som artist och låtskrivare var det alltså återhämtningen, vilan och stressen som Josefin haft svårast för. Det var både stillasittande i studion, sena jobbnätter och långa turnéresor på helgerna. Men det finfina med Mårtens Balansbord är att stärkandet av ett ben oftast leder till stärkandet av fler.
– I Josefins fall började vi med att fokusera på det vi bedömde att hon kunde förändra: Och det var dels kosten, dels motionen. Och ganska snart efter att ha börjat räkna kalorier och röra på sig började Josefin sova bättre.

Wellobes mobilapp en ögonöppnare

Det första Mårten Nylén gjorde var att se över Josefins energimängd och energifördelning. Och genom att logga all mat i Wellobe’s mobilapp lärde hon sig ganska snabbt att se vad och hur hon skulle äta för att må lite bättre. Det var lite mindre mängder mat, lite oftare – ungefär var tredje timme.
– Wellobes mobilapp visade snabbt och enkelt hur mycket energi saker innehöll. Innan kunde jag till exempel slänga i mig två deciliter cashewnötter eftersom jag tänkte att det ”ändå var nyttigt fett”. Men appen visade att två deciliter gav hela 755 kilokalorier… Bara en sån sak, menar jag…! Det var en ögonöppnare, säger Josefin.

Bäst att starta enkelt

Josefin var också extremt taggad på att börja träna i början och helt hänge sig till Mårten Nyléns instruktioner. Därför blev Mårtens uppgift att också bromsa ner Josefin något.
– Går man ut för hårt är risken att man inte orkar hela vägen. Så det är bättre att starta enkelt och först och främst se till att få in lite rörelse varje dag för att stärka upp kroppen från grunden. Josefin införde dagliga promenader och började också testa enklare styrkeövningar med mig en gång i veckan, säger Mårten.

Fick göra hälsoundersökning

Tidigt i utmaningen fick Josefin även göra en hälsoundersökning i samarbete med den digitala vårdgivaren Kry**. Bland annat tittade chefsläkare Johan Flodin då på faktorer som ärftlighet, medicinskt nuläge samt blodtryck, hjärta och lungor.
– Jag har aldrig känt mig så stark, men det är kul att veta hur man ser ut på insidan också, sade Josefin, som redan vid det laget gått ner 6 kilo.
Josefin fick även ta följande prover:

  • Blodvärden
  • Saltbalans
  • Njurar
  • Sockernivåer
  • Leverprover
  • Kolesterolnivåer (blodfetter)

Se delar ur Johans och Josefins hälsosamtal

Inga direkta avvikelser

I slutet av utmaningen fick deltagarna även gå på uppföljande samtal. Josefin uttryckte då att hon haft mer yrsel, vilket inte är ovanligt när man går ner i vikt, menar Johan Flodin.
– Hon hade ju sedan tidigare lågt blodtryck. Och nu hade det gått ner ytterligare. Det är absolut inte farligt, men kan vara besvärande.
Annars noterade inte Johan några direkta avvikelser, vilket är positivt. För i fall där personer har gått ner mycket och snabbt kan kroppen få brist på saker och ting. Josefins ADHD-diagnos som det var mycket fokus på i början, pratade de inte heller mycket om.
– Den hade i alla fall inte blivit sämre, vilket ju också ger en bra indikation. För många kreativa människor kan ADHD:n nämligen fungera som en superkraft. Och då kan det vara skönt att slippa medicinera och istället sköta sin kost och motion, säger Johan.

Barnen älskar sin ”nya” mamma

Den stora skillnaden är att Josefin idag har ett helt annat mindset. Innan drog hon sig för att röra på sig. Nu ser hon varje tillfälle till lite fysisk aktivitet.
– Barnen älskar ju sin ”nya” mamma. De vill ju springa runt och jagas. Så även om de absolut inte behöver det har hela familjen blivit hälsosammare på köpet, min man har gått ner 8 kilo.
Och vad är planen nu?
– Det här var bara uppvärmningen, nu fortsätter min resa fram till sommaren. För nu vill jag testa att bygga lite muskler, jag har ju bara tränat kondition. Barnafödandet och turnélivet har gjort sitt. Så hur snygg kan jag bli 44 år gammal? Jag är nyfiken. Det ska bli jätteintressant att se hur långt jag kan ta den här utmaningen, för den är långt ifrån över än! säger Josefin.

Redan medlem? Läs coach Mårten Nyléns rekommendationer

Namn: Josefin Glenmark
Ålder: 44
Bor: Åkersberga
Yrke: Sångerska och låtskrivare
Instagram: josefinglenmark
Familj: Gift med två barn på 5 och 7

Längd: 168 cm
Startvikt: 80,7 kg
Midjemått: 103 cm
Stuss: 110,5 cm
Slutvikt: 68 kg
Midjemått slut: 87,5 cm
Stuss, slutmått: 101,5 cm

Vecka 1: -2,8 kg
Vecka 2: -1,2 kg
Vecka 3: -0,7 kg
Vecka 4: -1,3 kg
Vecka 5: -0,3 kg
Vecka 6: -1 kg
Vecka 7: -0,6 kg
Vecka 8: -0,3 kg
Vecka 9: -1,3 kg
Vecka 10: -0,7 kg
Vecka 11: -0,2 kg
Vecka 12: -1,0 kg
Vecka 13: -1,3 kg

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här