”Nu kan jag springa en mil utan att få ont i kroppen”

För 90 dagar sedan vägde Jonas 103 kilo och var rädd att hans vikt skulle stoppa honom från att orka motionera.
Nu har han gått ner 17 kilo och träningen har blivit både lättare och roligare igen.
– Nu kan jag springa en mil utan att få ont i kroppen. Tidigare kände jag av det i både knän och fötter, säger han.

Starta DINA 90 dagar

Jonas Castor, 41, har alltid gillat att röra på sig. Idrott har varit en stor del av hans uppväxt men de senaste åren, i takt med att Jonas ökat i vikt, har träningen blivit jobbigare.

För 90 dagar sedan var ett av Jonas orosmoment att han snart inte skulle orka motionera mera. Då vägde Jonas 103 kilo och löprundan gav honom värk både i fötterna och knäna.

– Nu kan jag springa en mil utan att känna av någon värk alls och det är helt fantastiskt, säger han.

JUST NU: 50% rabatt

Har gått ner 17 kilo

När Jonas fick erbjudande om att hoppa på som en av årets hemmadeltagare i den åttonde säsongen av 90 dagar med Mårten Nylén så fanns det ingen tvekan alls.

– De första dagarna gick väldigt enkelt. Jag var supermotiverad och kroppen svarade också. Sen kom en fas där det var lite svårare men det gick ändå relativt lätt i början, säger Jonas.

Att det gick lätt märktes också på resultaten. Efter de första fem veckorna hade Jonas redan gått ner 10,8 kilo och sedan fortsatte det snabbt nedåt. Efter två månader hade han gått ner nästan 15 kilo.

Redan medlem? Starta dina 90 dagar här!

Byt ut mot bättre alternativ

Det lättaste under utmaningen tycker Jonas har varit att byta ut varor mot liknande men bättre alternativ.

– Jag bytte till exempel ut ljust bröd mot knäckebröd, cola mot cola zero, filmjölk mot lättfil. Det var väldigt lätt eftersom det smakmässigt var nästan samma men när det gäller kaloriemängden var det enorma skillnader. Att kunna spara den mängden kalorier på bara några enkla justeringar gjorde jobbet betydligt lättare, säger han och fortsätter:

– Sedan har jag ätit betydligt mindre portioner och mer grönsaker. Men jag har också lagt till mellanmål som jag inte åt tidigare. Nu äter jag nästan alltid en frukt på eftermiddagen och det har gjort stor skillnad.

Gör samma utmaning somJonas – starta dina 90 dagar här

Det svåraste

Det svåraste under utmaningen upplever Jonas kom när han efter två månader hamnade på en platå.

– När resultaten inte längre var så stora som innan tappade jag motivationen lite. Det var lite svårt att förstå vad som hände eftersom jag följde mina rutiner men resultaten uteblev plötsligt. Med mer kunskap om fenomenet hade jag varit lugnare och kanske tacklat det bättre. Men nu har jag den kunskapen att ta fram om jag behöver det i framtiden, säger han.

Haft slutdagen i sikte

Efter två månader hade Jonas nästan nått den vikten han ville nå och han har därför kunnat släppa lite på det strikta loggandet och testat på livet som kommer efter 90 dagars utmaningen. Att slutdagen nu är här beskriver han som jätteskönt.

– Den här dagen har jag haft i sikte under ganska lång tid nu så visst känns det jätteskönt att man är här nu. Dels är det en lite stolt känsla för att man klarat av det, men framförallt en slags förnöjsamhet över de resultat man faktiskt uppnått den här perioden. Hade jag för 90 dagar sedan fått ett kvitto på att jag skulle nå sådana här resultat så hade jag absolut gjort det igen utan att tveka!

Vill du också göra en livsstilsförändring? Starta dina 90 dagar här

Allt känns lättare

Jonas, som inte hade några problem med hälsan innan utmaningen, tycker att den största skillnaden är att allt blivit mycket enklare utan alla extra kilo och att han blivit starkare.

– Jag packade för skoj skull en väska med 17 kg, vilket motsvarar min viktnedgång de här 90 dagarna, och det är klart det märks att man inte går och bär på den lasten längre! Det känns jättebra att ha gått ner all den vikten. All rörelse känns enklare. Alltifrån gympass till trappstegen på jobbet.

Är nöjd med vikten

För Jonas innebar 90 dagars utmaningen att han nu hamnat på den vikten han vill ligga.

– Jag är i en zon där jag är nöjd. Jag kan gå upp eller ner något kilo men så länge jag håller mig ungefär på denna nivån så kommer jag att vara nöjd.

Hur ska du göra för att hålla dig där?
– Jag äter mindre portioner nu än jag gjorde tidigare och äter mellanmål. Det är förändringar som nu blivit en vana och som jag ska försöka hålla. Jag kommer också välja kalorisnåla alternativ när det finns bra alternativ som inte smakar sämre, säger Jonas och fortsätter:

– Under julhelgen kommer jag att unna mig lite men i januari ska jag inte väga mer än nu. För att sporra mig har jag också anmält mig till Göteborgsvarvet. Jag sprang det en gång för ett gäng år sedan och det vore grymt om jag kunde visa mig själv att jag är där igen, fysiskt.

Viktigaste lärdomen

Vad är de viktigaste lärdomarna du tar med dig?
– Först och främst är det kostens betydelse i relation till motion om man vill gå ner i vikt. Jag har en gång tidigare kämpat bort tio kg. Den gången fokuserade jag knappt på kost alls utan enbart på ökad träningsdos. Det var otroligt mödosamt! De 17kg jag nu har gått ner har jag gått ner i huvudsak på grund av förändringar i  kosten och det var en väldigt mycket enklare resa!, säger han och fortsätter:

– Det andra jag tar med mig är tilltron på min egen förmåga. Nu har jag visat mig själv vad jag kan göra på 90 dagar och det kommer hjälpa mig om jag framöver känner behov av att göra några ytterligare förändringar.

Gör samma utmaning som Jonas

Jonas tre bästa tips

  • För min del har förändringsresan varit väldigt offentlig och det har haft både för- och nackdelar. Men fördelen är att någon har lite koll på mig och kan pusha mig på olika sätt. Ett tips är att ha någon sådan person när man påbörjar sina 90 dagar, för det kommer såklart dagar då man kanske inte orkar bära motivationen helt själv.
  • För mig har en framgångsfaktor varit att fokusera mycket mer på ändrad kost än på ändrad motion, och bara med små enkla medel minskar man kaloriintaget väldigt mycket. Ta fram dina återkommande produkter i kyl och skafferi och undersök vilka som kan bytas ut?
  • Även om jag i Wellobe-appen ombads välja en målvikt vid starten så har jag varit noga med att inte fokusera på den under resans gång. En styrka med appen är att den delar upp resan i delmål och det har hjälpt mig. Jag har kunnat fokusera på vad jag vill uppnå för att nå mina mål – vecka för vecka.

Jonas Castor

Ålder: 40 år
Yrke: Jobbar på familjerätten
Hemstad: Jönköping
Familj: Min fru Maria och våra tre barn, Isak 10 år, Noa 7 år och Liv 4 år.
Längd: 187 cm lång
Startvikt: 103 kg
Vikt nu: 86,1 kg
Viktminskning totalt: 16,9 kg
Minskning av midjemått: 12 centimeter.

Det får du i "90 dagar med Mårten Nylen"

* Ett temamail i veckan i 13 veckor
* Regelbundna kostråd
* 7 kaloriberäknade recept i veckan
* Regelbundna träningstips
* Ett individanpassat träningsprogram utvecklat av Mårten Nylén
* Inspirerande artiklar om mat, motion och motivation
* Tips, råd och inspiration ifrån andra deltagare i vårt community
Vill du veta mer? Här hittar du allt du behöver veta om ”90 dagar med Mårten Nylén”

Gör samma utmaning somJonas – starta dina 90 dagar här!

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här