Stefan före- och efter sina 90 dagar med Wellobe.
Stefan före- och efter sina 90 dagar med Wellobe. Foto: Sofia Yoo/Magnus Liam Karlsson.

Stefan, 55: ”Jag håller vikten än”

När Stefan Hansius, 55 sökte till “90 dagar med Mårten Nylén” vägde han 96,9 kilo. Och resultatet? Nästan 11 kg lättare.
– Visst har jag sedan pendlat lite, men ligger överlag på den nya vikt jag gick ner till under mina 90 dagar, säger han.

Starta DINA 90 dagar med Mårten Nylén

OBS! Du måste först bli medlem i Wellobe* för att gå med utmaningen.

För lite sömn och motion under för lång tid fick Stefans vikt att sakta men säkert klättra uppåt. Men innan han nått 100-strecket bestämde han sig: Han hade trots allt redan varit med i Wellobe och gillade grundfilosofin med att räkna kalorier ut och in.
– Jag vet ju också att det fungerar när jag gör det jag ska, men jag behöver någon att hålla mig i, sade han då.

JUST NU: En månad på köpet

”Jag åt lite för mycket”

Stefan blev en av hemmadeltagarna i utmaningen ”90 dagar med Mårten Nylén”, med målet att med tips och råd från Mårten Nylén och Wellobe gå ner i vikt. Och redan första månaden sade Stefan att den effekt han varit ute efter hade slagit in.
– Mårtens råd var att inte kasta mig över alla problemområden samtidigt, utan att fokusera på det jag faktiskt kunde förändra. För mig var det min kost, jag åt helt enkelt för mycket, säger Stefan.

Började logga mat och motion i Wellobes app

Stefan började logga all mat i Wellobes mobilapp för att hålla den rekommenderade kalorinivå han fått. Han införde också bättre frukostar, mellanmål och dagliga promenader.
– Eftersom jag hade problem med knä och luftrör började jag lugnt. Men redan fjärde veckan körde jag både padeltennis, spinning och träning med PT.
Viktigt för viktnedgången var dessutom att se till att få mer sömn samt att stressa mindre.
– Jag mår redan bättre. Jag känner mig både starkare, gladare – och nästan oövervinnerlig, sade han då.

Åkte utomlands – men fortsatte gå ner

Sin andra månad åkte Stefan på kurs utomlands i tio dagar och kunde inte väga och mäta sig. Dock tänkte han på vad han åt och fortsatte promenera – och därmed fortsatte han också ner i vikt.
– Det viktiga är att skapa balans, säger alltid Mårten Nylén. Därför har han ökat mitt energiintag vissa dagar och minskat det andra dagar samt rekommenderat mig att dra ner på intensiteten på min träning. Allt för att få min kropp att svara så bra som möjligt, sade han då.

”Det gäller bara att göra det”

Även den tredje och sista månaden åkte Stefan utomlands. Och även då fortsatte han ner i vikt. Väl dag 90 hade han tappat totalt 10,7 kilo och 14,5 centimeter i midjan.
– Innan vägde jag nästan 100 kilo och den vikten på knäna kan kännas trippelt så stor när man springer. Men nu har jag börjat jogga och det känns jättebra. Jag har aldrig varit ute efter en quickfix utan ett sätt som kan fungera på lång sikt. Det är fördelen med att vara hemmautmanare, jag har tvingats hitta inställningarna själv. Och hur fixar man det själv? Jo, bara genom att göra det. Det kan alla, sade han då.

”Jag kom en bra bit de 90 dagarna”

Idag håller sig Stefan fortfarande nere på 86 kilo – trots sommar och semester.
– Skillnaden mot andra år var att jag åt och drack på ett helt annat sätt, och såg till att röra mig varje dag. När jag sedan kom tillbaka till jobbet gick jag upp något kilo eller två, så nu ska jag göra en omstart, men nu vet jag ju hur jag ska göra. Jag kom en bra bit de där 90 dagarna och det jag gjorde tillsammans med Mårten och Wellobe har tränat upp mig till ett bättre jag. Men väger och mäter mig gör jag fortfarande, mest för att hålla lite koll.

Namn: Stefan Hansius
Ålder: 55 år
Hemort: Stockholm
Yrke: Grafisk designer
Instagram: stefanh90dagarviktklubb
Längd: 178 cm
Startvikt: 96,9 kg
Midjemått start: 116,5 cm
Slutvikt: 86,2 kg
Midjemått slut: 102 cm

Total viktnedgång: -10,7 kg och -14,5 cm i midjan

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här