Ingela under sin viktresa i Wellobe.
Ingela under sin viktresa i Wellobe. Foto: PRIVAT.

”Jag är starkare än jag trodde”

Halva tiden i “90 dagar med Mårten Nylén” har gått.
Men Ingela har redan gått ner över 10 kilo på 6 veckor.
– Det betyder att jag bara har 1,5 kilo kvar, vilket känns bara… WOW!

Namn: Ingela Laméus
Ålder: 37 år
Hemort: Älvkarleby
Yrke: Gruppledare
Längd: 163 cm
Startvikt: 81,3 kg
Målvikt: 69,3 kg

Viktnedgång vecka 1: -4,5 kg
Viktnedgång vecka 2: -1,5 kg
Viktnedgång vecka 3: -0,9 kg
Viktnedgång vecka 4: -1,1 kg
Viktnedgång vecka 5: -0,6 kg
Viktnedgång vecka 6: -2 kg


OBS! Ingelas vikt kan ha ändrats sedan intervjun gjordes.

Dela DIN historia och inspirera andra!
Mindre ersättning utgår. Maila info@wellobe.se så berättar vi mer.

Bara 6 veckor i utmaningen ”90 dagar med Mårten Nylén” har gått, vilket betyder att det är lika många veckor kvar. Dock har en av våra två huvuddeltagare, 37-åriga Ingela Laméus, slagit oss på Wellobe med häpnad. Hon har nämligen gått ner över 10 kilo redan, vilket betyder att hon bara har 1,5 kilo kvar till sin målvikt på 69,3 kilo som hon satte vid utmaningens början.
– Det känns jättebra. För jag hade liksom inte riktigt förstått att vi redan var halvvägs. När jag insåg det tänkte jag bara att… “WOW, det här kan ju blir hur bra som helst om jag är såhär långt redan nu”. Både förra veckan och den här har jag varit på ett toppenhumör för jag har insett att jag är så mycket starkare än jag trodde, såväl fysiskt som mentalt.

JUST NU: En månad på köpet

”Plötsligt känns inte 65 omöjligt längre”

Den stora skillnaden är att Ingela verkligen ha förstått vikten av och tagit fasta på det så kallade “Balansbordet” som Mårten Nylén har pratat så mycket om. Det handlar nämligen om att skapa en bra balans mellan kosten, motionen, stressnivån och vilan – och det har hon gjort, säger hon.
– Jag har verkligen landat i det där nu och det tror jag har varit helt avgörande, säger hon.
Och vad är planen nu, om du går i mål redan nästa vecka?
– Tja, egentligen har jag alltid velat gå ner till 65 kilo, men eftersom det inte kändes realistiskt innan så satte jag 69,3 istället. Nu känns 65 plötsligt inte så omöjligt längre, men i så fall blir de kilona rena trivselkilon som jag bara kommer att se som en bonus.
Kommer du köra på precis som du har gjort hittills då, för det är väl ett vinnande koncept?
– Eftersom jag är envis och fast besluten om att nå mina mål så kommer jag fortsätta kämpa ungefär likt tidigare för att nå mitt nästa mål. Dock kommer jag samtidigt att jobba på att stärka upp kroppen. Strategin för hur detta kommer gå till väga skall Mårten och jag diskutera.
Frågar man Wellobes träningsexpert och Ingelas coach Mårten Nylén är även han övertygad om att det är det så kallade “Balansbordet” som har gett Ingela så bra resultat.
– Absolut. För det första har vi förstås jobbat med hur hon ska träna och röra på sig. För det andra har vi ökat hennes energiintag vecka för vecka. Det kan låta konstigt, eftersom de flesta tror att det gäller att äta så lite som möjligt för att gå ner i vikt. Men det stämmer inte alltid. Även Ingela var av den uppfattningen, vilket gjorde att hon låg på ett alldeles för lågt energiintag i början. Men vill man att kroppen ska göra av med så mycket energi som möjligt måste man också se till att höja den basala förbränningen – det vill säga kroppens egna förbränning. Och det gör man genom att öka energiintaget. Äter man däremot för lite kan kroppen gå in i ett försvars- eller sparläge och hålla på den lilla energi den får istället för att göra av med den, förklarar Mårten Nylén.
Testa samma metod som Ingela och se hur mycket du kan gå ner

Har ätit mer än någonsin – och gått ner mer än någonsin

Balansbordets tredje och fjärde ben står för stress och vila. Och det Mårten och Ingela har gjort är också att se till att sänka hennes stressnivåer, då stress ökar mängden kortisol i blodet vilket motverkar förbränningen.
– Ingela har ju kört ganska hårt några veckor nu, vilket betyder att det har varit ännu viktigare för henne att återhämta sig mellan träningspassen. Det vi har gjort är alltså att helt enkelt minska antalet pass, för att få kroppen att svara bättre. Och det har den gjort, det ser vi ju på vågen. Så sammantaget kan man säga såhär: Ingela har faktiskt ätit mer än någonsin och rört sig mindre – men ändå gått ner i vikt än någonsin.

Nyckeln till en säker viktnedgång

Viktigt att tillägga är dock att de här tillvägagångssätten inte är allomfattande, för alla är vi ju olika med olika kroppsbyggnader, genetik och livssituationer. Nyckeln till en säker viktnedgång är snarare att skapa en bra balans mellan kosten, motionen, stressen och vilan som kan få den egna kroppen att svara så optimalt som möjligt.
– Börjar man till exempel på ett “normalt” energiintag eller har ätit för mycket är det klart att man inte ska höja det. Ligger man däremot väldigt lågt, som Ingela gjorde, och märker att kroppen inte svarar bra så kan en lösning vara att höja energiintaget. Allting handlar om att hitta sin egen svagaste länk och utgå därifrån. Det handlar alltså inte om att äta bäst eller träna hårdast som många tror, utan om att hitta skapa sin egen balans i livet och sedan jobba för att hålla den, säger Mårten.

Se alla Ingelas artiklar – vecka för vecka

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här