Höstens offentliga deltagare, Frederic och Nina, har i veckan fått hantera stress och förkylningar.

Förkylning och träning: Så ska du tänka

Du är förkyld och kan inte träna som planerat?
Då är det lätt att tro att du också måste äta mindre, eftersom du inte gör av med lika mycket energi. Helt fel, enligt Mårten Nylén.
– Du behöver snarare vara ännu mer noggrann med att du får i dig all näring du behöver, säger han.

Starta DINA 90 dagar med Mårten Nylén här

Nina Karlsson, 38, och Frederic Åkerberg, 45, har avklarat fem veckor av sina ”90 dagar med Mårten Nylén”. De har tappat sex respektive åtta kilo, och vittnar om att de har mer energi i vardagen och familjelivet samt färre fysiska bekymmer.

JUST NU: 50% rabatt

Förkylning och träning

Men den senaste veckan har båda fått handskas med varsitt problem. Nina har varit förkyld och inte kunnat genomföra sina träningspass som planerat.
– Det är inte så svart eller vitt som många tror, att du inte kan röra på dig alls eller äta på ett visst sätt för att du är krasslig. Det handlar om att anpassa och lyssna på kroppen. Nina har valt att fortsätta med sina promenader i ett lugnt tempo, men skippat den lite hårdare styrketräningen, säger Mårten Nylén.
Det här är "90 dagar med Mårten Nylén"

Nej, du ska inte äta mindre

Vid halsont och/eller feber är det dock läge att vara extra försiktig.
– Då rekommenderar jag ingen pulshöjande träning alls. Det kan funka med väldigt lugna promenader om kroppen känns okej, säger Mårten Nylén och fortsätter:
– Oavsett hur mycket du kan motionera är det viktigt att du äter ordentligt. Ett fel många gör vid sjukdom är att tänka att de måste äta mycket mindre än vanligt, för att de inte rör sig lika mycket. Du kan sänka energiintaget aningen men behöver snarare vara ännu mer noggrann med att du får i dig rätt näring, det kroppen behöver för att du ska återhämta dig från sjukdomen.
Starta DINA "90 dagar med Mårten Nylén" – som medlem

”Nu är de mer medvetna”

Frederic slapp förkylning, men gick igenom hektisk vecka på jobbet. Stressen var påtaglig och han tvingades pussla och planera mer än vanligt.
– Det är lätt att använda det som ursäkt för att inte komma ut på promenaden eller iväg till gymmet. Men Frederic har lärt sig att prioritera, han pusslade in sina promenader, sina styrkepass och sin jiu-jitsu. När jag pratar med Frederic och Nina säger båda att de för fem veckor sedan hade låtit stressen eller förkylningen bestämma, och inte kommit iväg på träningen och gjort sämre val matmässigt. Nu är de mer medvetna och kan prioritera rätt och planera bra.

Nina om sina 90 dagar hittills

– Det är en förändring, men det är inte så att det inte går att anpassa med ett vanligt liv. Det är en hållbar livsstil som jag skulle kunna fortsätta med efter de här 90 dagarna.

Frederic om sina 90 dagar hittills

– Det känns fantastiskt bra. Jag lär mig nya saker hela tiden. Nu kan jag beställa en kycklingsallad på lunchrestaurangen, det måste inte vara kebab, pizza eller pasta för att man äter ute. Jag har inte ätit godis sedan vi började, det är en otrolig milstolpe. Det är skönt att kunna titta på det utan att behöva ta.

Nina Karlsson

Ålder: 38 år
Yrke: Kundansvarig inom FMCG
Hemstad: Upplands Väsby
Familj: Sambo, två barn
Instagram: @NinaWellobe2022

Längd: 170 cm
Startvikt: 81,6 kg
Nuvarande vikt: 75,3 kg

Frederic Åkerberg

Ålder: 45 år
Yrke: Specialistsäljare inom AV
Hemstad: Nykvarn
Familj: Gift, två gemensamma barn, samt två barn från tidigare förhållande
Instagram: @freddesaventyr

Längd: 184 cm
Startvikt: 119,7 kg
Nuvarande vikt: 111,4 kg

Här tränar Frederic: Smart Hälsa Nykvarn

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här