”Det är skiiittråkigt att träna”

Martin Almgren, 31, hatar att träna. Ändå har han lyckats gå ner nästan 36 kilo på 8 månader. Under våren följde han med på Wellobes träningsresa och delade då sin historia.

Starta DINA 90 dagar med Mårten Nylén

OBS! Du måste först bli medlem i Wellobe* för att gå med utmaningen.

När Martin Almgren, 31, antog utmaningen ”90 dagar med Mårten Nylén” visade vågen 155,7 kilo. Men under sina 90 dagar gick han ner 27 kilo. Nu har han ett nytt mål: Att fortsätta med Wellobe* till midsommar. Och efter bara 8 veckor har han gjort sig av med ytterligare 9 kilo.
– Egentligen hatar jag att träna. Men Mårten lade redan från början träningen på en för mig anpassad nivå. Sedan har jag diskbråck, så jag var inte ett lätt fall, säger han.
– Alla har vi olika saker vi behöver jobba med. Hade vi kört in i kaklet varje gång hade du inte fortsatt. Det viktiga är att man fokuserar på det man kan påverka och förändra – och inte på det man inte kan göra, säger Mårten.

Testa samma metod som Martin

JUST NU: En månad på köpet

Har aldrig tvingat sig till någonting

Successivt fokuserade Mårten också på att vänja av Martin allt onyttigt som han överkonsumerat de senaste tio åren. Och enligt Martin själv, fick han resultat snabbt:
– Det är det som är så sjukt. Till och med jag lyckades komma i bättre form på så kort tid. Och då har jag bara varit på gymmet en gång i veckan och promenerat ett par gånger i veckan. Vissa veckor mindre och vissa mer. Och vissa veckor har jag bara känt att ”fy fan vad tråkigt” och då har jag skitit i det. Så jag har aldrig riktigt stressat eller tvingat mig till något jag inte känner för.

Ingenting kommer gratis

Just att ta det i sin egen takt är en viktigare framgångsfaktor än man kan tro. Mårten Nylén har arbetat som coach i Biggest Loser och jobbat med många olika elitidrottare. Och enligt honom svarar kroppen alltid bäst när man slappnar av och låter bli att stressa upp sig.
– Det är en anledning till att man ibland kan göra mindre, men ändå få kroppen att svara bättre. Det är alltså inte den som tränar hårdast som får bäst resultat, utan den som tränar smartast. Sedan behöver man ju göra saker såklart, för ingenting kommer gratis, säger han.

Kom igång med din viktresa – redan idag

Ingen lust att dö

Det är det ”felet” Martin har gjort varje gång förut – stressat – och då har det skitit sig.
– Nu får det ta till 2025 innan jag når min målvikt. Annars kommer jag nog dö och det har jag ingen lust med. Jag har massa go’ öl jag vill dricka… Så, jag har helt enkelt bara bestämt att det inte kommer att vara kul, men att jag måste göra det ändå – fast i min takt, säger han.

Alla behöver vi utgå från oss själva

Idag är Martin ”självgående” på gymmet och ökar motstånd och tempo efter egen förmåga.
– Ja, jag får inte blir spyfärdig för jag tycker inte att det här är kul, det ska jag ärligt säga. Jag har bara kommit fram till en punkt där jag förstår att jag måste göra saker som kanske inte är så kul för att kunna göra saker som är kul sen.
– Skillnaden mot tidigare gånger är att vi har skapat ett sätt som faktiskt funkar för Martin. Det behöver vi alla, att utgå ifrån oss själva och fokusera på rätt saker, säger Mårten.
Behöver du också hjälp? Prova samma grej som Martin

Namn: Martin Almgren
Ålder: 31
Bor: Lindesberg
Yrke: Artist
Instagram: martinalmgren
Familj: Mamma, pappa, bror med familj samt morbror och farmor
Mått den 1 okt 2018
Längd: 188 cm
Startvikt: 155,7 kg

Nya mått nu
Vikt: 120 kg
Reds. anm. Martin lider av pollenallergi som påverkar hans träning. Vikten kan därför ha ändrats igen sedan artikeln skrevs.

Martins 3 gå-ner-i-vikt-tips

1) Definiera ditt ”varför”
Först och främst bestämde jag mig för varför jag skulle göra det här. Om det var för mig eller för att den stora massan tycker att man ska vara smärt och smidig. Och svaret blev förstås att det enbart var för min egen skull och ingen annans.
2) Lägg en rimlig ribba
Nästa steg blev att bestämma att det helt enkelt får ta den tid det tar. För jag tänker inte sluta leva helt. Jag tänker bara leva ”lite mindre” och ha lite mer tråkigt ett tag, ha ha.
3) Sänk ambitionsnivån
Sist men inte minst så bestämde jag mig för att jag inte måste vara bäst på allt. Om jag går på ett löpband bredvid någon som har sprungit maraton 28 gånger på 14 dagar så är det ganska självklart att jag inte jan hålla samma tempo. Det viktiga är att göra allting i sin egen takt, då blir det ganska kul ändå, när man väl börjar se att det funkar.

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här