Ingela, i starten av ”90 dagar med Mårten Nylén”.
Ingela, i starten av ”90 dagar med Mårten Nylén”. Foto: PRIVAT.

Vecka 1: ”Nyckeln har varit planering”

Bättre balans mellan kolhydrater, protein och fett, införandet av frukost, fler dagliga promenader – och så en dunderförkylning på det. Det är så Ingelas första vecka i "Kom i form med Mårten Nylén och Wellobe" har sett ut.
– Förkylningen har varit jättejobbig. Men jag har varit fast besluten om att inte tappa fart, så nyckeln för mig har varit planering, säger hon.

Namn: Ingela Laméus
Ålder: 37 år
Hemort: Älvkarleby
Yrke: Gruppledare
Längd: 163 cm
Startvikt: 81,3 kg
Målvikt: 69,3 kg
Viktnedgång vecka 1: -4,5 kg
Behöver du också gå ner några kilon? Kolla >>HÄR<<

Berätta om din rekommenderade kalorinivå i Wellobe och hur du tänker du kring den.
– Min rekommenderade kalorinivå ligger på 1 300 kalorier per dag. Innan trodde jag att det skulle bli svårt att hålla den "låga" nivån, men jag har snarare haft svårt att komma upp i det antalet kalorier. Mårtens tips har då varit att addera livsmedel med en hög, men nyttig fetthalt – som till exempel nötter och avokado.
Har du ändrat din kost på något annat sätt?
– I "mitt tidigare liv" åt jag i princip aldrig frukost, nu har jag lärt mig att uppskatta min yoghurttallrik. Vanligtvis äter jag dessutom mycket pasta, potatis och gräddsås. Nu har jag dragit ner på det, bytt ut grädden till magrare mejeriprodukter och ökat mängden grönsaker. Jag har också haft stor hjälp av alla recept i Wellobe. Det nya sättet att tänka har funkat jättebra och har gett mig en bättre balans mellan kolhydrater, fett och protein. De få gånger jag har känt mig hungrig har jag, istället för att söka mig till skafferiets onyttigheter, tagit ett "godkänt" alternativ såsom kvarg.
Hur har du rört på dig då?
– Jag kom igång väldigt bra efter kickoffen, med både promenader och spinning. Sedan blev jag tyvärr förkyld med feber och halsont, och fick sätta all motion på paus vilket förstås var jättejobbigt. Efter ett tag kunde jag dock börja promenera lite försiktigt igen, 45 till 60 minuter långa morgonpromenader samt även vissa dagar kvällspromenader. Mina intjänade motionskalorier som jag då har fått har jag helt låtit vara eftersom jag ju redan har haft fullt sjå med att komma upp i mina dagliga 1 300 kalorier.
Och överlag, vad har varit lättast och svårast?
– Lättast har varit att laga mat på hälsosammare sätt och nyckeln för mig har varit planering. Jag har upprättat ett veckoschema som redogör exakt för hur jag ska äta varje dag och då har flera av rätterna varit recept från Wellobe. Det har förenklat vardagen för alla i familjen och vi har sluppit fundera över "vad sjutton ska vi äta idag då?".
Tuffast har utan tvekan varit förkylningen. Det har liksom varit jättesvårt att inte få fortsätta med den goda rutin som jag precis har upprättat. Dock påminde jag mig själv om teorierna kring Mårten "Balansbord" och bestämde mig tidigt för att fokusera på kosten istället samt för att använda sjukdagarna för att "vila mig i form".
Hur ser du nu på de kommande veckorna?
– Jag har verkligen full förståelse för att många "ger upp" när de blir sjuka. Men jag är fast besluten om att inte ge vika, vare sig för onyttigheter eller annat som kan få mig ur balans. Jag vill för övrigt tillägga att jag äntligen tagit mod till mig och provat min brudklänning! Den har hängt hemma sedan i höstas utan att jag har vågat gör det – men nu är det gjort. Anledningen till att jag vågat nu är att jag VET att det kommer att sitta så mycket bättre efter de här 90 dagarna. Och för att det ska bli extra tydligt så krävs helt enkelt lite förebilder.
Förkyld eller ej, du har trots det gått ner hela 4,5 kilo bara första veckan. Hur känns det?
– Det känns fantastiskt bra. Hade aldrig vågat tro att jag skulle gå ner så mycket första veckan. Det var säkert en hel del vätska som lämnade kroppen men omställningen av kosten och införandet av regelbunden motion har utan tvekan hjälpt till! Jag har dock försökt vara realistisk och tänkt att viktnedgången framöver inte kommer att vara så stor varje vecka utan 1 kilo per vecka är mer realistiskt. Dock är jag väldigt tacksam över den kickstart som 4,5 kilo gett mig.
Se alla Ingelas artiklar – vecka för vecka

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här