Martin Almgren: ”Efter 90 dagar i Wellobe kommer jag inte synas här bakom”.

”Efter detta kanske inte jag kommer synas här bakom”

Som mest har Martin Almgren, 30, vägt 180 kilo.
Men under hösten har han gått ner 27 kilo i Wellobe.
Här avslöjar han sina 10 bästa lärdomar.
– Jag har ätit lite hela tiden – som en ko.

Starta DINA 90 dagar med Mårten Nylén

OBS! Du måste först bli medlem i Wellobe* för att gå med utmaningen.

Den före detta Idol-vinnaren och schlagerstjärnan Martin Almgren har jojobantat upp och ner otaliga gånger i sitt liv. Som mest har han vägt 180 kilo och lyckats gå ner en hel del – men inte tillräckligt. När han i september antog utmaningen vägde han fortfarande runt 156 kilo. Men nu, 90 dagar senare, har han gått ner hela 27 kilo.
– Jag har gått ner i vikt tolv av tretton veckor och undantaget berodde på att jag fick lunginflammation. Så den här gången har jag uppenbarligen gjort saker och ting rätt. Och när man vecka efter vecka får så positiva resultat är det väldigt enkelt att gå ner i vikt, för då är det ju bara att fortsätta göra det man gör, säger han.

JUST NU: 50% rabatt

Här är Martins 10 bästa viktminskningstips

1. Måla fan på väggen!
– ”Bestäm dig och gör det bara”, är det många som säger. Men för mig funkade det tvärtom att sänka förväntningarna. ”Det här kommer inte att bli kul och det kommer inte att gå bra”, sade jag till mig själv. För på det sättet kunde jag göra det jag skulle göra i min takt. Och visst är det alltid trevligare att bli positivt överraskad än besviken?

2. Prova vad som funkar för just dig!
– Jämför dig inte med andra, för du är inte som andra. Prova dig fram och se vad som funkar bäst för dig. Är det att ändra på kosten, börja motionera eller kanske både och? De resultat du får kommer att vägleda dig. Får du bra resultat? Kör vidare på det du gör. Får du inga resultat? Jamen då kanske du ska göra någon form av förändring eller ta hjälp utifrån. Så prova dig fram och se vågen som ett bra hjälpmedel, för att hålla dig på rätt kurs.

3. Avgifta din kropp!
– Man behöver inte tio års universitetsutbildning för att förstå att fett och socker är dåligt. Det första jag gjorde var därmed att bannlysa det med omedelbar verkan. Och visst, jag var ett monster i fem veckor så det är ett under att jag fortfarande har vänner kvar. Men jag höll ju faktiskt på att avgifta mig från ett gravt missbruk, så det var nödvändigt. Och riktiga vänner förstår.

4. Hitta personliga substitut!
– Identifiera dina stora svagheter och gör upp en plan för hur du ska tampas med dem. Ett bra exempel är att jag vet att jag blir sugen om jag sitter upp på kvällarna. Hur lösa det? Jo, jag går och lägger mig tidigare helt enkelt. Och istället för godis tar jag en frukt eller stillar det värsta sötsuget med några matskedar smaksatt kvarg. Och när mina kompisar dricker öl har jag druckit vatten, kaffe eller Coca cola Zero.

Testa samma metod som Martin

5. Förändra inte allt på en gång!
– Innan liksom växte grönsaker i munnen på mig. Nu är det grönsaker jag vill ha för att äta mig mätt på ett skönt sätt. Men det var ingenting som kom över en natt. Det krävdes att jag ”övade” lite och lade till lite grönt på tallriken varje dag. Och var inte supernoga. Som sagt, så länge det bara går åt rätt håll gör du helt rätt. Börja med att göra förändringar där det kommer att göra mest nytta. I mitt fall var det att avgifta mig från all skit.

6. Se till att äta ofta!
– Innan kunde jag äta mitt första mål mat framåt lunch och sedan åt jag även en stor, sen middag. Därmed har jag heller aldrig förstått uttrycket ”blodsockerdippar” – förrän nu. Tidigare låg jag helt enkelt så högt kalorimässigt att jag aldrig hann bli hungrig. Nu äter jag både bättre och i mindre mängder, men oftare. Jag har liksom ätit lite hela tiden, som en ko. Och det är jättekonstigt, men jag mår betydligt bättre av det.

7. Se till att äta rätt mängd!
– Jag tror att det viktigaste om man vill gå ner i vikt är att se över kosten. Dels vilken typ av mat man äter, dels hur stora portioner man äter. I alla fall om man har haft ett matmissbruk. För bara att inse att man inte måste äta tio stora potatisar och åtta skivor köttfärslimpa är ett jättebra första steg. Mitt tips då är att använda någon form av hjälpmedel. För mig räckte det att logga fyra-fem rätter i Wellobe’s mobilapp för att ge mig någon form av indikation på huruvida jag åt för mycket eller för lite.

Starta DINA 90 dagar med Mårten Nylén

8. Undvik förbud!
– Alltså vafan. Alla träningsmänniskor avskyr typ chips, godis, läsk och snabbmat. Men någon jävla ordning får det väl vara. Mitt liv i jämförelse är helt ouppnåeligt. Att jämföra mig själv med Wellobes träningscoach Mårten Nylén skulle vara som att springa ikapp Usain Bolt. Så mitt tips är: Sätt inga förbud, men bestäm vad den där chokladbiten eller näven chips egentligen är värd.

9. Träna inte ”bara för att”!
– Får förstaklassare universitetmatematik? Nej. Är du liksom jag allergisk mot träning? Jamen skit i det då. Ingenting i det här ska kännas svårt, krystat eller övermäktigt. Är du så tung som jag var när jag påbörjade mina nittio dagar så är det både smartare och enklare att börja fokusera på kosten. Och känns det okej kan man även testa att promenera.

10. Ta det i din egen takt!
– Som sagt, det viktiga är inte hur fort det går. Det viktiga är att det går. Så ta ett steg i taget. För mig tog det åtta år att nå den här vikten. Jamen då är något år hit eller dit nu ingenting. Det positiva är ju att det faktiskt aldrig kommer att vara så lätt att gå ner i vikt som just nu, när jag väger så här mycket.

Namn: Martin Almgren
Ålder: 30
Bor: Lindesberg
Yrke: Artist
Instagram: martinalmgren
Familj: Mamma, pappa, bror
Längd: 188 cm
Startvikt: 155,7 kg
Midjemått: 157 cm
Bröstmått: 141 cm

Slutvikt: 129 kg
Midjemått, slut: 132 cm
Bröstmått, slut: 130 cm

Vecka 1: -6,3 kg
Vecka 2: -4,3 kg
Vecka 3: +0,4 kg
Vecka 4: -2,5 kg
Vecka 5: -2,5 kg
Vecka 6: -1 kg
Vecka 7: -1,9 kg
Vecka 8: -1 kg
Vecka 9: -1 kg
Vecka 10: -2 kg
Vecka 11: -1,5 kg
Vecka 12: -1,5 kg
Vecka 13: -1,6 kg

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här