Daniel "Eggemannen" Ekström. Spons: Stadium och SOC samt Löplabbet.
Daniel "Eggemannen" Ekström. Spons: Stadium och SOC samt Löplabbet. Foto: Sofia Yoo.

Sms:ade sin fru: ”Nu dör jag”

För Daniel Ekberg blev en springtur till bussen vändningen.
Han trodde på riktigt att han höll på att dö och sms:ade frun.
– Det kändes som om jag höll på att strypas. 136 kilo är mycket att släpa på.

Starta DINA 90 dagar med Mårten Nylén

OBS! Du måste först bli medlem i Wellobe* för att gå med utmaningen.

När Daniel Ekberg, 44, sprang till bussen en dag trodde han att han skulle dö. Sträckan var inte lång, men det var som om allt syre bara tog slut.
– Det kändes som om jag höll på att strypas. Jag smsade min fru och skrev att ”nu dör jag”. Som svar fick jag ”ha ha ha, det går över”, men jag var allvarlig. Kroppen sa ifrån och det var då jag kände att det fick vara nog. 136 kilo är mycket att släpa runt på och syresätta. Så det här blev vändpunkten för mig, berättar Daniel, som är en av deltagarna i årets omgång av ”90 dagar med Mårten Nylén”.

JUST NU: En månad på köpet

Populära fredagsdanser

På sitt Instagram-konto har Daniel blivit känd för sina härliga fredagsdanser. Han har dansat sedan han var liten, men trots att klippen bara är en minut långa har han allt oftare behövt springa ut på balkongen och ta luft.
– Jag gör danserna i köket efter att vi har lagat mat och det är dåligt med luft. Jag kör järnet i en minut och det är jobbigt. Sedan brukar jag få springa ut på balkongen och slita av mig tröjan efteråt. Nu hoppas jag att folk kommer att uppskatta mina fredagsdanser längre fram också, även om jag inte är en tjock gubbe som står och hoppar.

Vill kunna ta sig upp från gräsmattan

Daniels mål med ”90 dagar med Mårten Nylén” är alltså att bli piggare, starkare, gå ner i vikt och orka mer. Han vill kunna göra vardagliga saker som andra, normalviktiga tar för givet.
– Att sätta mig ner på en gräsmatta och sen ta mig upp, det vill jag kunna göra. Nu när jag ska ta mig upp ser jag ut som en skalbagge på rygg som ligger och sprattlar.
Sådan är Daniel, en lättsam, rolig och glad person som vill sprida glädje. Sedan hände någonting.

Gick in i väggen

För snart ett år sen stod Daniel dock framför sin toalettdörr och kunde inte komma på hur han skulle få upp den. Han hade blivit utbränd.
Daniel fick träffa en psykolog och en läkare som skrev ut antidepressiva. Dessutom sade han upp sig ifrån det jobb i byggbranschen som han hade jobbat i de senaste 18 åren, men som hade puttat honom över kanten. 
– Då fanns det noll glädje kvar, men idag mår jag mycket bättre.

Träningen blev en stress

Innan Daniel gick in i väggen fanns ingen tid att träna.
– Jag tyckte inte att löpturerna gav mig någonting och träningen kändes bara som en stress. Nu har viljan och lusten att träna kommit tillbaka. Jag har inga direkta träningsmål, som att springa ex antal kilometer. Däremot vill jag kunna lyfta tungt, det får man en ordentlig urladdning av.

”Alla har ett eget ansvar”

Att Daniel nu är med i Wellobe och vill förändra sin kropp, trots att han är ett ansikte utåt för kroppspositivism, är för honom inga problem. Han har alltid förespråkat att alla människor måste få se ut som de vill. Alla människor har dessutom ett eget ansvar för sin hälsa och sitt mående.
– Om du är tjock eller smal, vältränad eller inte, är bara upp till dig själv. Ingen annan ska säga åt dig hur du ska se ut, hur mycket du ska väga eller att du inte duger som du är! Det viktiga är att man är bekväm med sin kropp.

Daniels förväntningar på ”90 dagar med Mårten Nylén” 

 • Klara av vardagliga saker
  – Jag vill kunna sätta mig ner på en gräsmatta och ta mig upp. Eller ta på mig strumpor utan att få andnöd!
 • Hitta kläder som passar
  – När man går upp i vikt och blir stor försvinner många snygga kläder i ens storlek. Jag har alltid haft ett intresse av kläder, men när man vet att ingenting passar känns det inte kul.
 • Bli bekväm i sin kropp
  – Just nu känner jag mig obekväm i min egen kropp, så vill jag inte känna. Jag vill att det ska kännas bättre och lättare i kroppen.
 • Orka mer
  – Jag vill få mer energi och känna mig starkare. Jag vet att för att nå dit kommer jag behöva ge upp en del bekvämligheter.

Det får du i "90 dagar med Mårten Nylen"

Amanda Johansson

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här