Karin berättar om skillnaden mellan hennes tidigare försök att få en bättre hälsa.

Karin: Jag var för strikt förut

Hennes tidigare försök att ta tag i hälsan misslyckades.
Men nu har Karin Dahlin, 44, hittat en livsstil som håller i längden.
– Skillnaden är att jag var för strikt och hård förut, säger hon.

Starta DINA 90 dagar – kör parallellt med Karin

När Karin inledde sina “90 dagar med Mårten Nylén” ville hon skapa nya hälsosamma vanor som skulle bli som att borsta tänderna. Saker som man alltid gör, oavsett om suget finns där eller inte.

”Det blev varken kul eller hållbart”

När hon försökt gå ner i vikt tidigare har det inte blivit så. Karin gick “all in” med både kost och träning – och tröttnade varje gång.
– Jag kunde äta jättebra, men sen hände något och det blev frosseri. Jag gick från kvarg och bär till oboy och bullar, från att träna varje dag till att aldrig träna. Jag var så strikt och hård att det varken blev hållbart eller kul, och gick i stället fort tillbaka till gamla vanor, säger Karin.
Få fri tillgång till samma verktyg som Karin

JUST NU: En månad på köpet

Har inte förbud längre

Men nu är det annorlunda. Efter elva veckor i “90 dagar med Mårten Nylén” har Karin hittat den där balansen, som gör att hon kommer kunna bibehålla sina nya vanor. Nu är det nästan lika naturligt som att borsta tänderna.
– Jag trivs med livsstilen. Jag äter mat jag tycker om, jag tränar lagom mycket och har inte en massa förbud som jag tidigare haft. Jag har varit lagom strikt den här gången, och även om jag inte tokrasat i vikt kommer jag kunna hålla i den över tid, till skillnad från förut.

Kan se möjligheter i allt

En viktig faktor i Karins resa är att hon blivit bättre på att fokusera på det positiva. Om träningen av någon anledning inte blev av en dag kan hon fortfarande glädjas åt att hon åt bra mat och gav kroppen tid att återhämta sig.
– Förut kände jag mig värdelös så fort jag inte kom iväg på ett pass. Sen blev det en dålig spiral. Eftersom jag ändå inte tränade kan jag lika gärna strunta i vad jag äter också, tänkte jag. Men nu har jag tagit mig tiden att verkligen utvärdera vad jag gjort och alltid fokusera på det positiva, mina möjligheter. Jag har små medarbetarsamtal med mig själv, och det ska jag fortsätta med.
Nå dina hälsomål – med vår metod

Tre förändringar som gjort Karins resa hållbar

Började äta oftare
Förr “sparade” hon kalorierna på dagen för att sedan överäta på kvällen. Bland det första Mårten Nylén rådde Karin var att ha ett regelbundet intag av mat under hela dygnet – för att på så sätt hålla sig mätt och undvika sötsug. Nu kan Karin äta mat hon tycker om och vara mätt och belåten, samtidigt som sötsuget i princip är borta.

Var mindre noggrann med maten
Att vara petnoga med varje måltid funkade inte för Karin, det blev snarare en extra press. I stället bestämde hon och Mårten Nylén att släppa lite på frukosten och lunchen, och i stället fokusera extra på att göra middagen extra bra.

Slutade stressa
Karin brukade ha höga och orimliga mål – och när hon inte nådde dem blev hon besviken och nedstämd. Nu har hon satt kortare, mer realistiska mål som är lättare att uppnå. Når hon inte alla mål fokuserar hon på det som hon gjort bra, och satsar på att klara det andra nästa gång.

Det här är Karin Dahlin

Ålder: 44
Yrke: Registrator
Hemstad: Värmdö, Stockholm
Familj: Gift, fyra barn på 22, 20, 14 och 8 år
Instagram: @frudahlin

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här