Carolina, före- och efter sina 90 dagar i Wellobe.

”Nyckeln var att börja äta mer”

Carolina Mörk både stressade och åt dåligt. Därmed fick hon inte heller de resultat hon ville ha av sin träning. Då det är ett vanligt problem och vi ville visa att allt inte måste handla om att gå ner i vikt, antog vi Carolina i utmaningen “Kom i form på 90 dagar med Mårten Nylén och Wellobe”.
– Idag är jag både starkare, mer vältränad och har börjat träna och till och med tävla i crossfit, säger hon.

Starta DINA 90 dagar med Mårten Nylén

OBS! Du måste först bli medlem i Wellobe* för att gå med utmaningen.

Carolina både rider, löptränar och åker skidor på vintern, så hennes främsta problem har aldrig varit avsaknad av motion. Hon har heller inte varit överviktig*. Däremot har hon arbetat heltid och spenderat all vaken tid i stallet då hon både undervisar och tävlar i dressyr. Så ofta har det blivit sena kvällar och snabbmat i bilen:
– Ofta stannar jag till på Mc Donald's på hemvägen eller tar vad som finns hemma, som en macka, morot, lite choklad, en Cola Zero – eller ingenting.

Investera i din hälsa du också!

Delade upp middagen

Carolina antogs som en av hemmadeltagarna i utmaningen ”90 dagar med Mårten Nylén”. Och det första hon fick göra var att äta frukost tidigare och skjuta in ett mellanmål på förmiddagen och ett på eftermiddagen. Detta för att jämna ut energiintaget och minska onödigt småsug mellan målen.
– Mårten tipsade också mig om att dela upp middagen och äta första halvan runt sex och andra när jag kom hem på kvällen. Det fick mig att må mycket bättre och jag kände inte samma behov av att hälla i mig Cola zero. Jag köpte även gymkort med planen att blanda både kondition och styrka, säger Carolina.

Åt alldeles för lite

En av Carolinas allra största problem var tidigare hennes stressnivåer. Enligt Mårten Nylén kan långvarig stress nämligen öka mängden kortisol i blodet till nivåer som motverkar förbränningen. Redan månad två hade Carolina därför reducerat många stressfaktorer i sitt liv genom att helt enkelt lära sig prioritera.
Som många andra hade Carolina dessutom ätit alldeles för lite, i tron om att hon skulle bli "fastare". Helt fel, enligt Mårten Nylén:
– Ska kroppen göra av med energi måste man höja dess egna basala förbränning genom att äta både regelbundet och tillräckligt mycket. Därmed har vi nu höjt Carolinas energiintag ett snäpp.

Slängde vågen i soprummet

Den tredje och sista månaden kastade Carolina ut sin våg eftersom hon inte ville vara beroende av den, utan lära sig att äta lagom och med måtta ändå. Samtidigt började hon rida på mornarna istället för på kvällarna och testade även att köra CrossFit ett par gånger i veckan. Och väl dag 90 hade Carolina blivit både starkare, mer fit, mindre sötsugen, betydligt mindre stressad – och även om inte det varit hennes främsta mål – hela 10 centimeter slimmare runt midjan.
– Hur jag firade dag 91? Med ett dubbelpass i crossfit såklart, ha ha!

Har lärt sig det där med "lagom"

Under sommaren har Carolina sedan släppt på tyglarna, slarvat med kosten och druckit Cola zero ibland. Men absolut inte som innan då hon kunde häva i sig två liter.
– Nej, skillnaden nu är att jag har lärt mig det där med "lagom". Och småätit har jag inte heller gjort utan skapat en bättre balans mellan kolhydrater och protein. Och eftersom jag har tränat desto mer så har jag i min värld ändå gått plus minus noll. Crossfit tränar jag i dag fyra till fem gånger i veckan och har till och med tävlat i det. Det är verkligen jätteroligt! Eftersom jag är en tävlingsmänniska så passar det rätt bra för mig.

Namn: Carolina Mörk
Ålder: 30 år
Hemort: Strängnäs
Yrke: Administratör
Instagram: carolinamork
Längd: 166 cm
Startvikt: 69,4 kg
Navel start: 77,3 cm
Midjemått start: 85,5 cm
Målvikt: 60 kg
Kilon att gå ner: -9,4 kg

Slutvikt: 65,1 kg
Midjemått slut: 74,9 cm
Navel slut: 74 cm
Total viktnedgång: -4,3 kg och -10,6 cm i midjan
Se alla Carolinas veckouppdateringar
* Eftersom vi på Wellobe vill visa att allting inte alltid måste handla om att räkna siffrorna på vågen valde vi ut Carolina som en av årets hemmadeltagare i utmaningen “Kom i form på 90 dagar med Mårten och Wellobe”. Carolina togs alltså inte med för att hon behöver gå ner i vikt. Däremot förstod hon inte varför hon inte fick de resultat hon ville ha av sin träning, samtidigt som hon kämpade med att hitta en regelbunden måltidsordning.

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här