Stefan i början av sina ”90 dagar med Mårten Nylén”.

”Wellobe fungerar – när jag gör det jag ska”

För 20 år sedan gick Stefan Hansius, 55, med i ViktVäktarna och gick ner till 77 kilo. För lite sömn, för dålig mat och för lite motion har sedan tagit honom tillbaka.
Nu ska han göra ett nytt försök i Wellobes utmaning.
– En galen tanke, men också en fantastisk möjlighet, säger han.

Starta DINA 90 dagar med Mårten Nylén

OBS! Du måste först bli medlem i Wellobe* för att gå med utmaningen.

Namn: Stefan Hansius
Ålder: 55 år
Hemort: Stockholm
Yrke: Grafisk designer
Längd: 178 cm
Startvikt: 96,9 kg
Midjemått start: 116,5 cm
Målvikt: 82 kg
Kilon att gå ner: -14,6 kg


OBS! Stefans vikt kan ha ändrats sedan intervjun gjordes.

Dela DIN historia och inspirera andra!
Mindre ersättning utgår. Maila info@wellobe.se så berättar vi mer.

Så gick Stefans 4 första veckor
Så gick Stefans 8 första veckor
Så gick Stefans sista 5 veckor: SÅ GICK DET

Stefan Hansius, 55, började tröstäta och pendla upp och ner i vikt redan när han var barn. Men idag ligger mönstret kvar och samtidigt jobbar han i en hektiskt bransch som grafisk formgivare – och älskar det. Och kanske är det just det som är problemet. Tiden går fort när man har roligt, ibland så fort att han både glömmer äta, sova och ta sig en nypa frisk luft. Men innerst inne vet han att han inte får glömma bort sig själv.
– Vid ett tillfälle sade min son att vi måste starta ett “pappa-ska-inte-dö-projekt”. Då kände jag att… Nu är det liksom dags att göra någonting. Så det senaste året har jag gått runt med tanken på vad det egentligen skulle kunna göra med mig som människa, att omformas och börja leva lite sundare.

Investera i din hälsa du också!

Har varit med i Wellobe i flera år

Men lättare sagt än gjort. Stefan Hansius har trots allt redan varit med i Wellobe i flera år. Och även om han tycker att grundfilosofin med att räkna kalorier och logga sin mat och motion är sund, har han inte lyckats göra det till en tillräckligt konsekvent vardagsvana på egen hand.
– Eftersom jag har krånglande knän har jag heller inte kunnat springa, men å andra sidan kanske det är just för att jag är för tung. Sedan blir jag lätt andfådd och det blir inte direkt lättare av att hålla in magen hela tiden…

Målet: Att gå ner 1 kg i veckan

Nu har Stefan Hansius valts ut som en av årets hemmadeltagare och kommer således att köra utmaningen “Kom i form på 90 dagar med Mårten och Wellobe” parallellt med våra två offentliga utmanare. Hans mål är att gå ner totalt 14,9 kilo, från 96,9 till 82 kilo.
– Ja, till en början i alla fall. Egentligen vill jag gå ner 15 kilo eller mer. Men samtidigt har jag inte vägt 82 kilo på väldigt länge så det blir nog ganska lagom. På 90 dagar blir det lite mer än 1 kilo i veckan. Eftersom jag dessutom är lite äldre nu tror jag inte det skulle bli snyggt om jag gick ner “för mycket”, säger han.

”Det är lätt att man blir radiostyrd”

För att starta årets utmaning fick såväl huvuddeltagare som hemmautmanare börja med att komma på besök på Wellobes-redaktionen i Stockholm för en kickoff. Där hälsade bland annat Wellobes dietist Josefine Jonasson välkommen och höll en kort introduktionsföreläsning.
Vad var det viktigaste du tog med dig ifrån den?
– Tja, alltså mycket av det där kan jag ju egentligen redan eftersom jag har varit med i Wellobe ett tag. Så jag vet också att det fungerar när jag väl gör det jag ska. Däremot var det väldigt skönt att få tala om mina problem och avdramatisera dem lite. Och att påminnas om vad jag egentligen borde göra, för det är så lätt att man blir radiostyrd.

”Jag behöver någon att hålla mig i”

En annan sak Stefan lade på minnet var Mårten Nyléns träningspass. För honom har nämligen cardioträning alltid haft en väldigt obehaglig baksida, säger han:
– Eftersom jag alltid har vägt för mycket har jag väldigt trånga luftrör, så jag har alltid fått svårt att andas när jag tränar. Nu gick det dock bättre än jag trodde, så det var lite av en uppenbarelse. Men framförallt var det ren terapi, att ni fanns där för oss. För det är så jävla viktigt. Det kändes och det är just det jag behöver: Någon att hålla mig i.
Men nu ska du köra vidare själv hemma, vad kommer du då att ha för strategi?
– Först och främst kommer jag att fokusera på kosten. Och så ska jag försöka träna Mårtens pass själv hemma. För precis som han sade när han pratade om sitt “Balansbord” så kan man inte stärka upp alla svaga delar i sitt liv på en gång, man måste börja med det man kan påverka och sedan kommer allt det andra att lägga sig på plats efterhand. Jobbet älskar jag och har så himla bra kunder så det vill jag inte dra ner på och då får jag fokusera på maten och motionen istället. I mitt huvud är jag redan inne i en totalomvandling.

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här