Karin Dahlin har genomfört nio veckor av "90 dagar med Mårten Nylén".

Var mindre noga med maten – gick ner i vikt

Den första månaden ville vikten inte ge med sig för Karin Dahlin, 44.
Nu har hon gått ned runt ett halvt kilo i veckan – fem veckor i rad.
Och det var varken kosten eller träningen som behövde justeras.

Starta DINA 90 dagar – kör parallellt med Karin

Siffran på vågen säger långt ifrån allt om hälsan, varken för Karin eller någon annan. Under sina hittills nio veckor av “90 dagar med Mårten Nylén” har hon bland annat börjat sova bättre, fått mer energi på dagarna, blivit kvitt sin knäsmärta och skapat massor av nya, hälsosamma vanor.

JUST NU: 50% rabatt

”Blev stressad och frustrerad”

Men nu har kroppen också börjat svara på hennes nya livsstil, genom att gå ner i vikt. Under två veckor i början av utmaningen tappade Karin “bara” 0,2 kilo.
– Jag kände ju av flera andra hälsofördelar som jag var riktigt nöjd med, men det är klart, när man börjar både äta och träna smartare så är det inte roligt när vikten står still. Jag blev stressad och frustrerad, säger hon.
Och det var just stressen och prestationsångesten som var nyckeln. Efter två veckor av stagnation lokaliserade och förklarade Mårten Nylén varför Karins kropp reagerade som den gjorde.
– Karin hade ett mönster av att sätta upp höga prestationskrav, hon la väldigt mycket press på sig själv och blev stressad av det. Det som kan hända då är att kroppen tror att den är i fara, och därför vill hålla kvar på allt den har. Så vi började jobba med saker som kunde minska stressen och pressen, säger han.
Få fri tillgång till samma verktyg som Karin

Drog ner på flera ”måsten”

Det tog bara en vecka, sen började åtgärderna ge effekt. Från att ha gått ner 0,1 kilo gick Karin ner ett halvt kilo – och så har det nu fortsatt i fem raka veckor.
– Vi drog ner på flera “måsten" och såg till att Karin inte skulle kontrollera allt in i minsta detalj. I stället för att logga allt hon åt fick hon lägga på minnet vad det innehåller ungefär, så slapp hon räkna varenda gång hon skulle laga mat. Det handlar inte alltid om att träna mer eller vara mer noggrann med maten, utan att istället hålla det enkelt. Och för Karin funkade det att vara mindre noggrann med maten och att inte tvinga sig själv att gå och träna.
Starta DINA 90 dagar – kör parallellt med Karin

Nu prioriterar Karin rätt

Karin tycker också det är viktigt att påpeka det. Hon anser att den allmänna uppfattningen är att det bara är “gasen i botten” som gäller för att få resultat.
– När Mårten sa åt mig att skala av, snarare än att pumpa på, var det första gången jag hörde det. Tidigare har jag bara hört att man ska träna hårdare eller äta mindre, men det här är ju verkligen ett bevis för att inte måste vara så. Det ska vara långsiktigt och hålla i längden, gärna hela livet, och då funkar det inte att bara pumpa på, säger Karin.
Och så som Karin lever i dag ser hon hålla livet ut. Hon beskriver det som att hon är “väldigt nära” fasen där hennes nya vanor är en helt normal del av hennes livsstil.
– Jag känner framför allt att jag kan prioritera rätt saker och göra rätt val. Jag jobbar ju hemma nu, men har inte kvar sötsuget så jag går inte i skafferiet hela dagarna, som jag gjorde förut. Och har jag mycket på jobbet ser jag ändå till att prioritera min morgonpromenad, det hade aldrig hänt för bara några månader sedan.
Nå dina hälsomål – med vår metod

Fakta: Mårten Nyléns balansbord

För att må bra behöver du skapa balans i livet. Mitt tips är därför att börja med att se över de bitarna i ditt liv som påverkar din allmänna hälsa. Som hjälp kan du tänka dig livet som ett bord med fyra ben, där varje ben representerar varsitt område.

1. Kosten
2. Motionen
3. Stressen
4. Vilan, sömnen och återhämtningen

Kanske är ett av benen trasigt. Har du däremot problem med två eller fler ben så kommer hela bordet tillslut rasa. Fundera därför över din livssituation och identifiera ditt svagaste "ben". Där du är som svagast, är också var du ska börja förändra.

Det här är Karin Dahlin

Ålder: 44
Yrke: Registrator
Hemstad: Värmdö, Stockholm
Familj: Gift, fyra barn på 22, 20, 14 och 8 år
Instagram: @frudahlin
Startvikt: 80,3 kg
Väger nu: 76,2 kg

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här