Stefan med Mårten Nylén och Jonas Stockeld Hintze, PT på Sats Stadion.
Stefan med Mårten Nylén och Jonas Stockeld Hintze, PT på Sats Stadion. Foto: PRIVAT.

”Jag har gått ner över 1 kg i veckan”

Det åttonde veckan i “90 dagar med Mårten Nylén” har gått.
Och Stefan, 55, sprakar av energi.
– Jag har aldrig jobbat mot ett så tydligt mål, så jag njuter jag verkligen!

Se hur mycket DU kan gå ner med samma program

När hemmautmanaren Stefan Hanisus, 55, påbörjade "90 dagar med Mårten Nylén” för drygt två månader sedan tyckte han att det hela kändes som en galen tanke – men också som en fantastisk möjlighet. För även om han gått ner en hel del i vikt med Viktväktarna en gång tidigare och dessutom varit medlem i Wellobe sedan flera år tillbaka, hade han inte riktigt lyckats omsätta Wellobes grundfilosofi till praktik.
– Jag vet att Wellobe fungerar när jag gör det jag ska. Däremot är det skönt att få tala om mina problem och avdramatisera dem. Och att påminnas om vad jag egentligen borde göra, sade han då.

Gick ner mer än 1 kilo i veckan i början

När Stefan startade vägde han 96,9 kilo. Som mål för sina 90 dagar satte han en vikt på 82 kilo. Och redan efter sina fyra första veckor hade han går ner 4,2 kilo, vilket ligger helt i linje med vad vi på Wellobe brukar säga: Att man kan gå ner i snitt 1 kilo i veckan ungefär med vår metod. Framförallt kände sig Stefan redan efter bara denna månad både starkare, gladare – och nästa oövervinnerlig, som han själv uttryckte det.
– Den effekten jag var ute efter har verkligen redan slagit in, sade han.

JUST NU: En månad på köpet

Viktigt att skapa balans

Därefter har det dessutom gått bättre och bättre. Och de senaste fyra veckorna har Stefans viktresultat bara blivit större och större. Idag är han era på 88,7 och har alltså gått ner över 8 kilo på sina två månader. Och han mår dessutom lika bra:
– Jag känner mig fortfarande oövervinnerlig. Eller rättare sagt: Jag mår bra! Jag har mått bra i mitt inre även tidigare, men att ha fått in träningen som en rutin har hjälpt mig att må ännu bättre.
De två månader som har gått har Stefan nämligen efterhand intensifierat sin träning mer och mer. Idag kör han tre gånger i veckan med en personlig tränare, med fokus på att såväl förbättra konditionen som att stärka upp kroppen. Och övriga dagar cyklar han på gymmet samt promenerar så gott som varje dag.
– Att bygga muskler… Kommer senare. Nu handlar det främst om att gå ner i vikt. En viktig del är att även skapa balans, precis som coach Mårten Nylén alltid pratar om.
Behöver du också gå ner några kilon? Få hjälp >>HÄR<<

Andningen mycket bättre

När vi pratat med Stefan tidigare har han uttryckt ett visst besvär med sin tunga andning när han har tränat. Han har själv nästan tyckt att det har låtit som han har haft astma.
– Det har börjat försvinna nu, dessutom har jag så mycket mer ork. En annan sak är att jag kan andas mycket djupare nu. Och just andningen betyder så mycket för träningen, men även för välmåendet och det rent meditativa i stort. Och så har jag ju mycket mindre vikt att bära nu!

Extra hjälp av coach Mårten Nylén

Och veckorna har rullat på ganska snabbt. Nu är det bara drygt en månad kvar i ”90 dagar med Mårten Nylén”. Dock har Stefan fått lite extra hjälp av Mårten Nylén att lägga upp en kostplan och även en strategi för hur han ska träna de sista veckorna.
– Man skulle kunna säga att vi har “skruvat på inställningarna” lite… Och då har det handlat om att öka mitt kostintag, att hålla de tre huvudmålen på en bra nivå samt att vara mer noggrann med mellanmålen på för- och eftermiddagarna. För jag har inte varit så noga med de innan.
Nu är med andra ord Stefans kaloriintag mer jämnt fördelat över dagarna, vilket är effektivt om man vill gå ner i vikt eftersom det dämpar onödigt småsug emellan målen.
– Mårten har också rekommenderat mig att vissa dagar öka energiintaget och andra dagar minska det en aning för att få kroppen att svara så bra som möjligt.

”Jag är säker på att detta ska gå!”

Vad gäller träningen så har Mårten Nylén rekommenderat Stefan att dra ner något på intensiteten i träningen på vissa pass. Detta för att kroppen kan komma att svara sämre om man inte hinner återhämta sig. Han har också föreslagit att Stefan ska försöka promenera en halvtimme till 45 minuter om dagen tre dagar i veckan innan frukost.
– Jag har stor tilltro till denna plan. Mina tankar om kost och träning sammanfaller verkligen med hur Mårten tänker, så jag är säker på att detta ska gå! Nu kör vi en vecka och ser resultat och sedan skruvar vi eventuellt på inställningarna igen.
Se hur mycket DU kan gå ner med vår hjälp

Allting har landat i en helhet

Vad gäller de sista fyra veckorna till dag 90 så hyser Stefan en stark tilltro till att han faktiskt kommer att nå målvikten på 82 kilo. Oavsett så mår han väldigt bra av hela grejen, säger han, och är noga med att betona att det inte bara handlar om alla fysiska hälsofördelar han redan vunnit.
– Ett välmående inre är minst lika viktigt. Det är någonting jag har jobbat mycket och utvecklat mig inom privat, så nu är det som att allting landar i en helhet! Jag har nästan aldrig jobbat mot ett så tydligt mål så här, så att få göra det nu och få hjälp med att göra det – njuter jag verkligen av och blir så stärkt. Jag känner som sagt en stark målmedvetenhet och ska nå min målvikt. Och det kommer jag att göra!

Dessa knep har Stefan lärt sig av Mårten Nylén och Wellobe

* Att äta tillräckligt mycket mat efter sin kropps behov under dagens tre huvudmål. För äter man för lite är risken att kroppen går in i sparläge, för att “hålla på” de få kalorier den får.
* Att införa ett mellanmål på förmiddagen och ett på eftermiddagen för att jämna ut energifördelningen över dagen. Då vågar kroppen också göra av med mer energi, eftersom den vet att den “kommer att få mat” snart igen.
* Att inte träna för hårt för att inte utsätta kroppen för alltför höga stressnivåer. Det kan nämligen påverka förbränningen på ett negativt sätt och därmed bromsa viktnedgången. Så egentligen handlar det om att balansera träningen med återhämtning.
* Vikten av tillräckligt med sömn, för att få kroppen att svara så bra som möjligt.
Behöver du också gå ner några kilon? Kolla >>HÄR<<

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här