Spons: Stadium och SOC, och skorna av Löplabbet.
Spons: Stadium och SOC, och skorna av Löplabbet. Foto: Sofia Yoo.

”Jag räknar med att få diabetes”

Daniel ”Eggemannen” Ekberg, 44, är en av årets deltagare i ”90 dagar med Mårten Nylén”.
Till en början har han genomgått en stor hälsoundersökning i samarbete med Medisera.
– Tidigare var jag övertygad om att någonting var fel med mig, säger han.

Starta DINA 90 dagar med Mårten Nylén

Daniel Ekberg
Ålder: 44
Yrke: Studerande
Hemstad: Malmö
Familj: Gift, två barn på 16 och 12
Instagram: Eggemannen
Längd: 184 cm
Startvikt: 135,9 kg

Tre hälsofördelar Daniel vill uppnå
1. Jag vill kunna träna och röra på mig utan att någonting tar emot. Nu känns det som jag har en stor, hård boll på magen när jag till exempel gör mountain climbers.
2. Jag vill slippa skavsår som uppstår på kroppen när man är överviktig. Jag vill bli av med såna små detaljer som gör livet sämre.
3. Jag vill kunna prata och gå samtidigt. Nu efter några veckor med Wellobe kan jag ta en rask promenad på 20 minuter och fortfarande prata. Jag vill förbättra det ytterligare!

Allmänna problem med hälsan
För lite mer än ett år sen kände sig Daniel extremt trött. All energi var slut och han misstänkte att det var någonting som inte stod rätt till i kroppen.
– Jag gick till läkaren eftersom jag kände mig helt slagen. Nu i efterhand har jag kopplat ihop det med min utbrändhet som kom senare. Det var nog ett tidigt tecken på det. Jag tänkte att det kunde vara något fel med sköldkörteln, men det var det inte. Jag hade vitaminbrist och behövde få i mig mer broccoli sa läkaren. Uppmaningen blev att äta mer grönt.
Snabba förändringar, snabba resultat
Inför hälsoundersökningen i början av "90 dagar med Mårten Nylén" som Daniel fick på Medisera, hade han dock lagt om sina kost- och motionsvanor och hade snarare på känn att hans värden skulle vara bra.
– Jag mår ju bra! Oförskämt bra faktiskt. Jag tänkte att jag kanske skulle ha någon vitaminbrist, men så var inte fallet. Jag var däremot lite uttorkad, jag behöver dricka mer vatten, säger han.

Diabetes i släkten
Tittar man på faktorer som arv och sjukdomshistoria så hade Daniels pappa diabetes. Innan pensionen hade han ett ganska inrutat liv med fasta matrutiner. När han däremot blev ledig ändrades matvanorna, vilket ledde till diabetes typ 2. Även andra i släkten har det.
– Jag räknar med att få diabetes. Det skulle vara konstigt om jag kunde undvika det. Men ju längre tid det tar innan jag får det, desto bättre, säger Daniel.

Ta snabbt reda på mer om din hälsa
Just sjukdomar som diabetes och även hjärtinfarkt och stroke har en tydlig korrelation till livsstilsfaktorer som kost, motion och rökning. Genom att göra en hälsokontroll får du en grundlig analys och kan på så sätt få veta mer om din hälsa. Rebecca Engelbert, verksamhetschef på Medisera:
– Skulle det vara så att ditt provsvar är gravt avvikande ringer en läkare upp dig. Vi har det som policy, att inte bara skicka svaret digitalt när någonting avviker kraftigt.

Rebecca Engelbert, verksamhetschef på Medisera. Foto: Medisera

”Jag vill slippa skavsår mellan benen”
Daniel har även andra, konkreta mål när det kommer till hans resa mot ett hälsosammare liv. Det handlar mycket om att bli mer rörlig.
– Jag får skavsår här och var, det är inte många som pratar om det, men det finns massa saker som händer när man är tjock. Jag har en mage som gör att mina jeans åker ner under magen, det i sin tur gör att jeansen skaver på insidan av låren.

Vill kunna välja kläder
När Daniel startade sin viktresa visade vågen på över 130 kilo. En vikt som kräver att han har stabila skor med stöd och dämpning.
– Jag vill kunna ha finskor, haha. Säger man så? Platta, fina skor. Om jag har det nu får jag ont i hela kroppen. Det känns stumt och gör ont i knäna. Jag vill kunna välja vilka kläder och skor jag vill, inte sätta på mig mjukisbyxor för att det är den enda plagget som sitter skönt.

Det får du i "90 dagar med Mårten Nylen"

Amanda Johansson

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här