Benny i ”90 dagar med Mårten Nylén”.
Benny i ”90 dagar med Mårten Nylén”. Foto: Privat/Magnus Liam Karlsson.

”Jag trodde det skulle vara jobbigare”

När Benny påbörjade ”90 dagar med Mårten Nylén” vägde han 100,1 kilo.
Då hade han smygstartat, nu har han gått ner 17,9 kilo till.
– Jag trodde det skulle vara jobbigare.

Behöver DU gå ner i vikt? Nå DINA hälsomål – med vår hjälp

Benny Frödin, 45, gick med i Wellobe* redan för 7 år sedan. Då vägde han 129 kilo och gick ner hela 42 kilo kilo på bara ett 14 månader. Men de senaste åren har motivationen försvunnit och aptiten för godsaker gjort att Benny sakta men säkert hade ökat i vikt. När vi träffade honom i september vägde han in sig på 100,1 kilo men då hade han redan smygstartat sin viktminskning några veckor tidigare.
– Totalt har jag sen 4 september gått ner 21,8kg och tillsammans med Mårten har jag gått ner 17,9kg på 90 dagar. I procent så blev det 20,96% om man räknar från när jag började själv, säger Benny.

Nå din målvikt med oss!

Bennys fru som tipsade om Wellobe

Att Benny skulle klara av att gå ner i vikt var han ganska säker på, eftersom han klarat det själv innan, men att det var just utmaningen han sökte till var Bennys fru förtjänst. Hon såg en artikel om den och efter ett tag bestämde sig Benny för att söka.
Det bästa med utmaningen tycker Benny har varit stödet och gemenskapen.
– Att vi sex hemmadeltagare verkligen har stöttat varandra och gett varandra tips på olika maträtter och träningstips har varit så värdefullt. Vi har sagt att vi skall fortsätta ha kontakt med varandra och jag hoppas verkligen att det blir så.

Behöver du också gå ner i vikt? Gör som Benny – bli medlem i Wellobe

Undvek tacos och burgare i 90 dagar

För att nå sina mål har Benny gjort en hel del förändringar i kosten och dessutom kommit igång med träningen.
– Under dessa 90-dagar så var det väldigt fokus på vad jag stoppade i mig. Jag har fortfarande fokus på det men ibland så blir det tacos eller hamburgare och det var något jag undvek under 90-dagars utmaningen. Nu slänger jag in ett träningspass extra de gånger jag vet att jag åt något kaloririkt.
Tränat har Benny gjort mellan 3-4 gånger i veckan. Mycket löpning och en hel del styrka men i vinter och vår kommer fokuset skifta till att börja cykla mer först spinning och sedan ute.
– Jag ska cykla Vätternrundan i sommar så fokus ligger på att klara av det. Jag har försökt två gånger tidigare men första gången stoppades jag av ett smärtande knä och fick stiga av efter 23 mil. I fjol var jag inte i form så då klev jag av redan efter tio mil.

Vad har varit största lärdomen? Vad tar du med dig från resan?

– Att det var rätt lätt att bli av med kilona. Trodde det skulle vara jobbigare och tuffare. Men man måste bestämma sig för att verkligen göra något. Det går inte att göra det halvdant. Antingen eller och då får man göra vissa uppoffringar på vägen.

Var det svårare än du trodde?

– Nej snarare tvärtom. Tyckte det var enkelt. Trodde jag skulle gå runt och vara hungrig hela tiden men äter man rätt så behöver man inte vara hungrig.

Behöver du också gå ner i vikt? Bli medlem i Wellobe

Haft en jämn viktnedgång

Under resan har Benny haft en ganska jämn viktnedgång. Bara en vecka stod Benny stilla i vikt men då hade han varit iväg på en resa till Rom. Även om han rörde på sig mycket och försökte äta bra stod vågen stilla. För att tackla den motgången körde Benny på lite hårdare veckan efter.
– Då fick jag betalningen retroaktivt och gick ner 2,8 kg om jag minns rätt.

Var det svårt att vända tillbaka och se framåt efter en sämre vecka?

– Nej jag har inte det problemet. Visst det snurrar det diverse tankar i huvudet vad var det jag gjorde fel när jag inte gick ner något. Men allt handlar ju om att förbruka mer än vad man stoppar i sig. Det är ju egentligen inte svårare än så.

Vad har du för tips om man stöter på motgångar?

– Vid motgång så fundera ut vad det var som gick fel förra veckan. Sov du ordentligt eller var det att du slarvade med maten? Hitta felet och kör ett extra pass veckan efter. Jag tror även att man skall variera sin träning på olika sätt. Gör man samma sak hela tiden så tröttnar man samt kroppen vänjer sig vid vad den skall göra. Jag har hela tiden försökt variera min träning även fast jag står på bandet. Kör olika intervaller eller joggar olika länge. Det ena passet är aldrig det andra likt.

Har du nått ditt mål eller kommer resan att fortsätta?

– Mitt mål var ju att ta mig ner till 85kg och det målet nådde jag 3 veckor innan målgången. Jag sänkte målet till 84 kg istället och det slutade på 82,2kg sista dagen.
Efter att Benny gått i mål gav han sig ut på en riktigt shoppingrunda. Hans klädstorlek hade nämligen under månaderna minskat med en-två storlekar.
– Ja det blev en hel del nya kläder veckorna innan målgången. Tror jag köpte nya kläder för tolvtusen kronor på en vecka, skrattar Benny.

Gör som Benny – bli medlem i Wellobe

Om man bortser från själva viktnedgången, vad är den största skillnaden för dig under denna resan?

– När jag började min viktresa så var väl inte formen den bästa. Tror inte om jag ens klarade att jogga en kilometer då. Men de sista fyra veckorna så var det minst 5 km joggandes på löpbandet varje gång.  Jag hade bestämt mig att jag skulle klara milen på bandet under timmen och det klarade jag med 3 veckors marginal. Så formen har det verkligen blivit skillnad på.

Vad har varit ditt vinnande koncept?

– Bestämdhet. Jag kan inte göra en sådan här sak halvhjärtat. Jag måste verkligen bestämma mig för att göra det. Gör jag det halvhjärtat så blir det bara pannkaka av allt i slutändan.

Du har nått din målvikt, hur ser framtiden ut?

– Jag ska göra allt jag kan för att ligga kvar och få en stabilitet i det.  Sen ska jag cykla Vätternrundan. Att ta mig runt pölen 2018 är mitt mål.

Namn: Benny Frödin
Ålder: 45
Yrke: Avtalscontroller
Bor: Med sin fru på Kungsholmen i Stockholm
Längd: 181 cm
Startvikt: 100,1 kg
Vikt efter 90 dagar: 82,2
Viktnedgång i kilo: 17.9
Mått före utmaningen: 106,6 cm (övre midja), 109,4 cm (navel), 111 cm (nedre midja), 115, cm (bröst)
Mått efter utmaningen: 88 cm (övre midja), 93 cm (navel), 94 cm (nedre midja), 103, cm (bröst)

Bennys fem gå-ner-i-vikt-tips

1. Var verkligen helt hundra på att du skall göra denna sak.

2. Hitta olika träningsformer du tycker är roligt.

3. När man kommer hem från jobbet byt om direkt och gå iväg och träna. Sätter man sig i soffan så fastnar man där. 

4. Börja lugnt med träningen och då kanske första veckan bara är att vara ute och gå 30 minuter 4-5 dagar. För varje vecka som går så skruvar du upp tempot lite, tillslut så kommer du börja jogga delar eller hela sträckan. Är jag ute och går samma sträcka varje gång så brukar jag bestämma mig för att tex jogga uppför alla backar ena gången.

5. Man får göra vissa uppoffringar på mat men det finns goda recept på nyttiga maträtter. Titta på Wellobe, man kan hitta många goda recept där.

Behöver du också gå ner i vikt? Gör som Benny

Det här är ”90 dagar med Mårten Nylén”

Karin Holmberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här