Ingela Laméus, med 21 kilos skillnad.

”Nu går det på automatik”

I början på september gifte sig Ingela Laméus, 37. För att nå bröllopsformen antog hon i våras utmaningen "90 dagar med Mårten Nylén” – och gick ner 21 kilo.

Starta DINA 90 dagar med Mårten Nylén

OBS! Du måste först bli medlem i Wellobe* för att gå med utmaningen.

Tidigare beskrev sig Ingela Laméus, 37, som en trött fyrabarnsmamma som längtade hem till soffan redan när hon lämnade huset på mornarna. Dock hängde en klänning i storlek 40 till hennes septemberbröllop i garderoben. Och vid det laget var hon en 42:a, med en vikt på 81,3 kilo och ett midjemått på 113 centimeter. Ingela sökte till utmaningen ”90 dagar med Mårten Nylén”.
– Det är det roligaste jag har gjort i hela mitt liv, säger hon.

JUST NU: 50% rabatt

Började äta mer – och träna mindre

I de två tidigare utmaningarna hjälpte coach Mårten Nylén och Wellobe* de manliga deltagarna att gå ner 20 kilo och de kvinnliga 12 kilo var. Ingela gick ner 21 kilo – genom att äta mer och träna mindre. Jo, det är sant.
– Först åt jag bara 500-800 kalorier om dagen och tränade 110 procent, då jag trodde att jag skulle gå ner mer då. Men det svarade min kropp negativt på, så istället lärde mig Mårten Nylén att lägga energiintaget och träningen på en för mig passande nivå.

Skapade ett jämnare energiintag

Mårten Nylén lärde även Ingela att skapa en bra balans mellan kolhydrater, protein och fett. Bland annat genom att ta hjälp av Wellobes recept och byta ut vit pasta och vitt ris mot kokt potatis, quinoa, kikärtor eller bönpasta på lunchen och rotfrukter i middagen mot broccoli, haricot verts eller bladspenat. Hon införde också frukost och två mellamål per dag. Ett jämnare intag av energi kan nämligen hjälpa kroppen att våga göra av med mer energi.

Så här såg Ingelas kostschema ut:

  • Frukost - 350 kcal
  • Mellanmål - 150 kcal
  • Lunch - 350 kcal
  • Mellanmål - 150 kcal
  • Middag - 300 kcal

Tog in på SPA-hotell

Utöver att träna med Mårten Nylén en gång i veckan började Ingela promenera och snart också träna spinning, cirkelpass och styrketräning. Och redan efter en månad hade hon gått ner 8 kilo och började ha gamla kläder igen. Kände hon sig sliten var hon dock noga med att vila.
– Mårten Nylén lärde mig att en sliten kropp ändå inte ger några bra resultat. Så jag kröp upp i soffan med barnen någon kväll och tog även in på SPA-hotell med en vän, säger hon.

Fick ett eget hemmapass

Så småningom skräddarsydde Mårten Nylén ett hemmapass på sex övningar med 30 sekunders aktivitet och minimalt med vila, till Ingela. Detta för att aktivera hela kroppen muskulärt och höja hennes egna basala förbränning ytterligare. I takt med det ökade han även hennes energiintag ett snäpp. Och med en hel månad kvar i utmaningen nådde Ingela sin målvikt på 69,3 kilo.
– Vid det laget hade min brudklänning blivit för stor, så jag satte upp ett nytt mål på ”65-någonting”. Och det nådde jag redan följande vecka då jag vägde in mig på 65,9 kilo.

Firade med bubbel och choklad

Därefter bestämde sig Ingela för att skippa siffrorna på vågen de sista veckorna. Väl dag 90 hade hon trots det gått ner från 81,3 kilo till 60,3 kilo, vilket betyder att hon minskat hela 21 kilo och 25 centimeter i midjan – trots att målet var 69,3 kilo.
– På kvällen tog jag och min sambo ett glas bubbel och lite choklad för att fira. Och veckan därpå åkte jag på en jobbresa där jag redan från början bestämt att jag skulle unna mig vin till maten och äta vad som serverades – i kombination med lite träning på hotellets gym.

Gick ner i vikt – på utlandsresan

Och så har det fortsatt: Ingela har nu lyckats skapa en bra balans mellan såväl kost, träning som återhämtning. Och idag håller hon exakt samma vikt som hon gjorde dag 90, trots att det har varit både sommar och semester.
– Jag visste ju hela tiden att "Kom i form på 90 dagar med Mårten Nylén och Wellobe" skulle ta slut precis innan. Så även om mina somrar innan har bestått av uteserveringar, grillkvällar, glass och rosévin, så har den här semestern varit en chans att öva på att njuta men ändå hålla vikten. Efter en Spanien-resa gick jag till och med ner i vikt lite, trots att jag unnat mig både god mat, god dryck och godis, fast i måttliga mängder.

Åkte på semester – till sin meddeltagare

Mårten Nylén har hon haft fortsatt kontakt med och även Joacim Rahm, som antog utmaningen parallellt med Ingela:
– Tidigare husbilssemestrar har det blivit både halvfabrikat och snabbmat. Den här gången laddade vi kylen med lite nyttigare alternativ. Och första stoppet var hos Jocke i Järfälla. Vi har kommit att bli som syskon så det var roligt för våra respektive att träffas också. Det blev en kanonkväll med god mat och dryck, i måttliga mängder. Sedan sov vi över på Joacims uppfart och gick en powerwalk nästa morgon innan vi åkte och körde ett pass med Mårten Nylén.

Vårens två 90-dagarsdeltagare med coach Mårten Nylén.

”Nu går det på automatik”

Nu är Joacim och hans fru även bjudna till bröllopet. Och klänningen? Ja, Ingela har fått köpa en ny i betydligt mindre storlek.
– Idag kan jag ha kläder i storlek 36 och 38. Det hade jag aldrig kunnat drömma om tidigare. Mäter mig gör jag inte längre och väger mig gör jag bara ibland för att se att jag fortfarande är på "rätt linje". Den stora skillnaden är att jag har ökat mitt energiintag från 1 300 till 1 700-1 800 kalorier per dag och att jag "bara" tränar tre gånger i veckan. Sedan har jag lärt mig så himla mycket så jag har inte behövt använda Wellobes app för att räkna kalorier lika ofta. Det har gått på automatik, däremot har jag loggat nya livsmedel som jag inte har känt till eller om jag har lagat någon ny maträtt för att se det totala antalet kalorier. Och det har varit jättebra.

Namn: Ingela Laméus
Ålder: 37 år
Hemort: Älvkarleby
Yrke: Gruppledare
Längd: 163 cm
Startvikt: 81,3 kg
Midjemått: 113 cm
Målvikt: 69,3 kg
Slutvikt: 60,3 kg
Midjemått slut: 88 cm


OBS! Ingelas vikt kan ha ändrats sedan intervjun gjordes.

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här