”Jag gör inte det för siffrorna på vågen"

Priya Eklund, 40, har avverkat sin första månad i utmaningen ”90 dagar med Mårten Nylén”. Och hon har gått ner över 4 kilo, alltså i snitt 1 kilo i veckan.
– Utifrån mina förutsättningar med pendling, barn och ålder så är jag nöjd, även om jag inte i första hand gör det här för siffrorna på vågen, säger hon. Här kan ni se hennes chatt med chefsläkare Johan Flodin från Kry.se, en av årets coacher.

Wellobes hälsoundersökningar är sponsrade av Kry.se. Patienten har gett sitt skriftliga medgivande till att offentliggöra sin viktresa och därmed även alla de coachade samtal som äger rum under projektets gång.
Testa samma grej som Priya
Totalt har tvåbarnsmamman Priya Eklund , 40, gått ner 4,1 kilo sina första fyra veckor i utmaningen "90 dagar med Mårten Nylén".
– Första veckan var jag jättetaggad. Andra veckan bara arg och tyckte allt var orättvist. Tredje veckan kände jag mig piggare och styrdes inte lika mycket av hungern, säger hon.
– Från mitt perspektiv handlar det inte om hur mycket du går ner i vikt, utan om att du uppnår en bestående förändring som du kan leva och må bra med. Men det är skönt att höra att du har mer luft under vingarna nu, säger Johan Flodin, chefsläkare på Kry.

Foto: Sofia Yoo. Nytt för i höst är att vi samarbetar med den digitala vårdtjänsten och chefsläkare Johan Flodin på Kry.se, för att kartlägga alla de fysiska hälsofördelar man vinner av att gå ner i vikt.

Förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdom

Priya är en av årets ”hemmadeltagare”, så hon köra sin utmaning på egen hand. Alla deltagare fick dock, i samarbete med Kry.se, starta med en hälsokontroll. En sak Johan Flodin då noterade var att Priyas pappa haft fyra hjärtinfarkter. Den första 38 år gammal.
– Du kan påverka mycket med kost och motion, men inte ditt arv. Det innebär tyvärr att du har en förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdom. Sedan säger inte jag att du måstes drabbas, men det är ändå en sak att ta i beaktande. Särskilt nu i samma ålder som din pappa var när han först drabbades, säger Johan Flodin.

Nå din drömvikt med oss!

Även problem med lågt blodsocker

Våren 2018 utreddes Priya dessutom för yrselattacker. Då upptäcktes att hon hade lågt blodsocker, något som kan vara problematiskt när man äter mindre och tränare mer. Men enligt Priya är hon snarare mindre yr nu. Men hon är också noggrannare med vad hon äter, särskilt innan och efter sina spinningpass.
– Det är bra, för blodsockret svänger normalt sett över dagarna. Därför är det viktigt att äta saker som håller nivåerna mer stabila, alltså som ger ett långsammare upptag av energi så att man slipper de där topparna och dalarna, säger Johan Flodin.

Bra förutsättningar för uthållighetsträning

Deltagarna fick även lämna ett antal blodprover för att mäta blodvärdena, det vill säga blodets sammansättning av röda och vita blodkroppar samt blodplättar.
– Vad jag kan se är dina värden bra. Du har goda förutsättningar att träna både kondition och uthållighet, säger Johan Flodin.
Man tittar också på saltbalansen mellan natrium och kalium, som är kroppens två stora saltdepåer, samt på lever och njurvärden. Och även dessa var normala.
– Det kan vara särskilt skönt att veta, eftersom njurarna via urinen filtrerar bort slaggprodukter, förklarar Johan Flodin.

En bra balans i sina sockernivåer

När det kommer till blodsockret tittar man dels på det så kallade ”fastesockret”, då proverna tas på fastande mage. Och teoretiskt sett skulle Priya, utifrån vad hon själv har berättat, kunnat ha lite lägre nivåer. Men så var inte fallet, fortsätter Johan Flodin:
– I regel ska man ligga mellan 4,0 och 6,0 och du låg på 4,7. Vi tittade också på dina blodsockernivåer bakåt i tiden. Ett normalt sådant värde ligger mellan 27 och 40. Du låg på 37, så även det visade en bra balans i dina sockernivåer, säger Johan Flodin.

Kolesterolvärden särskilt intressant i Priyas fall

Slutligen undersökte man även Priyas blodfetter – och då främst det som kallas kolesterol.
– Där brukar man tala om det goda och det onda kolesterolet. Och för mycket av det onda kan på sikt öka risken för hjärt- och kärlsjukdom. Därför var det särskilt intressant att titta på i ditt fall. Kolesterolvärdena kan till stor del påverkas genom kost och motion, men går även i arv. Men jag blev positivt överraskad, du har väldigt höga värden av det goda kolesterolet och låga nivåer av det onda kolesterolet, säger Johan Flodin.

”Jag orkar mer nu”

Sammanfattningsvis kan man säga att Priyas goda provresultat – trots sina ärftliga faktorer – talar för att hon kan komma att leva ett väldigt friskt och hälsosamt liv, menar Johan Flodin.
– Sedan ska man komma ihåg att du just nu har extra stöd, men att den riktiga resan börjar när de här 90 dagarna är över.
– Jo jag vet. Just nu är jag lite inne i den här ”Wellobes-bubblan”, med fokus på att hitta rutiner och inte falla tillbaka. Jag behöver framförallt lära mig att mat inte är lösningen på allting. Sedan vet jag ju vad vågen visar. Men jag märker en större förändring i mitt mående än vad jag märker på till exempel mina kläder. Jag märker att jag orkar mer och kan ge så mycket mer. Så det är inte för siffrorna på vågen jag gör det här, säger Priya.
Namn: Priya Eklund
Ålder: 40
Bor: Kolmården
Yrke: Föreläsare på Arbetsförmedlingen och programledare i deras jobbpod
Instagram: priya_90dagarmedviktklubb
Familj: Är gift och har två barn som är 8 och 11 år
Längd: 164 cm
Startvikt: 78,8 kg
Midjemått: 105,5 cm
Stuss: 109 cm

Vecka 1: -1,7 kg
Vecka 2: -0,4 kg
Vecka 3: -1 kg
Vecka 4: -1 kg
Testa samma grej som Priya

Följ oss för att se hur det går
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram
Mårten Nylén på Instagram

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här