PRIVAT

”Jag åkte på kryssning – gick ändå ner i vikt”

Joacim Rahm, 43, har avverkat sin tredje vecka i “90 dagar med Mårten Nylén”. Den största utmaningen nu har varit hur man ska man göra med maten och motionen när man är på resande fot. I slutet av veckan åkte han nämligen på Finlandskryssning med familjen – men gick ändå ner 2,5 kg.
– Jag fick helt enkelt vara lite kreativ, säger han.

Namn: Joacim Rahm
Ålder: 43 år
Hemort: Järfälla
Yrke: Säljare
Instagram: joacimrahm90dagar
Längd: 177 cm
Startvikt: 108,6 kg
Målvikt: 90 kg
Viktnedgång vecka 1: -4,5 kg
Viktnedgång vecka 2: -2,5 kg
Viktnedgång vecka 3: -2,5 kg
Testa samma verktyg som Joacim
Trots att Joacim har gått ner i vikt i snabb takt både sin första och andra vecka var han något mer orolig vecka tre. Till helgen vankades det nämligen kryssning till Helsingfors med familjen och därför var han i behov av extra pepptalk i förväg från Mårten Nylén.
– Om jag säger såhär. Jag kommer att göra precis vad du säger till mig, så därför tänker jag bara fråga: Hur gör jag med skaldjuren och vinet? frågade Joacim.
– Jag skulle hoppa vinet och vänta med det tills längre fram. Framförallt på grund av att du tidigare har druckit en hel del, men även för att du, om du tillför kroppen alkohol nu, kommer att bromsa upp din förbränning eftersom den vill bränna alkoholen före fettet. Senare kommer du absolut kunna ta ett eller två glas vin när du vill, men nu är det trots allt bara vecka tre så nu håller kroppen på att ställa om sig. Och då vill vi att alla system fungerar som de ska så att alla “motorer” är på topp. Alla beslut kommer förstås att vara dina, men jag kommer alltid att ge dig råd om du ber om det. Sedan handlar det om hur du vill att ditt resultat ska bli. Självklart kan du åka iväg på resor, det gäller bara att vara lite förutseende och planera väl. För är man på resande fot är det svårare att veta vad som kommer att serveras. Mitt förslag då är att ta med sig lite eget snacks som till exempel nötter eller avokado.

Vi hjälper dig att gå ner i vikt!

”Ju mer muskler, desto mer förbränning”

Efter samtalet med Mårten kände sig Joacim betydligt lugnare:
– De här samtalen betyder så mycket för mig eftersom jag ju inte kan det här själv. Mårten har till exempel lärt mig att inte vara rädd för att ta i ordentligt nu när jag tränar, för ju mer muskler desto mer förbränning. Och lägger jag mig då på ett för lågt energiintag så sjunker också kroppens förbränningsnivå.
– Ja, det är därför många som går på lågkaloridieter ofta går upp igen när de börjar äta som vanligt igen. Så fokusera inte på förbuden så mycket, utan mer på vad du faktiskt behöver. Det är ingen fasta vi sysslar med här, utan en strategi över hur du ska äta för att uppnå dina mål enligt just din genetik. För in mer mättande proteinkällor i kosten, som till exempel ägg, keso, kvarg, tonfisk, kyckling och kalkon. Desto renare råvaror, desto mer näring, sade Mårten.
– Ja, maten har jag inga problem med. Jag börjar både få koll på vad jag ska äta och hur mycket jag ska lägga upp på tallriken. Nuförtiden sitter vi och planerar veckans middagar i förväg hemma, vilket göra att vi inte hamnar i lägen där vi väljer mindre nyttig mat. Sen har jag börjat äta mellanmål, som keso med bär och cashewnötter, knäckemacka med kalkonskivor och avokado, och en hel del ägg, sade Joacim.

Från soffpotatis till motionär

Ytterligare en fördel med utmaningen är att Wellobe har hjälpt Joacim att, som han själv uttrycker det “förstå hur roligt det faktiskt kan vara att träna”.
– Mårtens pass är förstås tuffa, men jätteroliga. Det är en hel del pulshöjande övningar och ibland har jag lite svårt att sänka min puls. Men han är väldigt duktig på det där, att se när det är dags att dra ner på tempot. Men även om jag är lika peppad som jag var när jag började mina 90 dagar får jag erkänna att jag har känt mig lite sliten den här veckan. Och det är kanske inte så konstigt med tanke på att jag ju har gått från att vara en soffpotatis till att ta dagliga promenader med ett par intervaller och träna två till tre gånger i veckan. Men att gå upp en timme tidigare på morgonen för att gå ut och promenera har samtidigt lett till att jag både känner mig piggare och har mer energi när jag väl kommer till jobbet.

Gör inte det här för att han vill bli smal

Och hur gick den där kryssningen till slut?
– Med facit i hand så gick den väldigt bra, men det var inte helt lätt. Det som kändes bra var att restaurangpersonalen var väldigt hjälpsamma då jag förklarade läget. Jag fick helt enkelt vara lite kreativ och gå till kiosken på kvällen och fråga om jag fick köpa lite ägg och tomater. Kassörskan tittade lite förvånat på mig, men skrattade när jag förklarade varför. Motionen på båten löste jag genom att promenera på däck och det blev många varv. De som stod ute och rökte på morgonen undrade nog vad det var för galning som gick varv på varv i snabb takt. Sedan blev det en hel del promenader under dagen i Helsingfors också. Båda dagarna avslutades dessutom med ett träningspass, tillsamman med barnen i hytten. Dock gör jag inte det här för att jag vill bli smal som en sticka, men det finns så mycket annat att vinna i det här. Redan efter en och en halv vecka märkte jag till exempel att jag sov mycket bättre, säger Jocke.
– Ja. Och jag vill ju inte att du ska gå ner en massa i vikt och sedan må skitdåligt, så det som du har är rätt inställning. Och det kan man inte “läsa sig till”. Det är det jag talar om hela tiden och du kommer bara att märka fler positiva effekter mer och mer, säger Mårten.
Testa samma metod som Joacim

Läs även hemmadeltagarnas historier

- Towe Sävenmark, 44
- Stefan Hansius, 55
- Carolina Mörk, 30

Aktivera DINA 90 dagar

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här